Από εκεί που σταμάτησαν στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Νότιας Αφρικής θα ξεκινήσουν η κάτοχος του τίτλου Ισπανία και η φιναλίστ Ολλανδία.

Η τύχη έπαιξε άσχημο παιχνίδι στις δύο ευρωπαϊκές ομάδες και τις έφερε αντιμέτωπες στον Β’ Ομιλο, τον οποίο μάλιστα θα ανοίξουν στις 13 Ιουνίου.

Η κλήρωση έδειξε το σκληρό της πρόσωπο σε τρεις πρώην παγκόσμιες πρωταθλήτριες: την Αγγλία, την Ιταλία και την Ουρουγουάη που τις τοποθέτησε στο τέταρτο γκρουπ, που θεωρείται ο Ομιλος του Θανάτου, ενώ ικανοποιημένοι πρέπει να νιώθουν οι εμπνευστές του σχεδίου διάσωσης της Γαλλίας αφού κατάφεραν όχι μόνο να βγάλουν από τον λάκκο των λεόντων τούς Μπλε αλλά και να τους ρίξουν στον πιο εύκολο όμιλο με αντιπάλους την Ελβετία, τον Ισημερινό και την Ονδούρα.

«Υπάρχουν τρεις παγκόσμιες πρωταθλήτριες, όμως δεν ανησυχούμε. Οταν ο Τύπος λέει πως είναι εύκολος όμιλος τότε πρέπει να ανησυχείς», δήλωσε ο προπονητής της Εθνικής Ιταλίας Τσέζαρε Πραντέλι, ο οποίος, όπως και ο άγγλος ομόλογός του Ρόι Χότζσον, φοβάται τις κλιματικές συνθήκες που θα αντιμετωπίσει στις πόλεις όπου θα αγωνιστούν οι ομάδες.

Αλλωστε ήταν αυτός που έθεσε το θέμα των ολιγόλεπτων διακοπών των αγώνων ώστε να ενυδατώνονται οι παίκτες, μετά τη δυσάρεστη εμπειρία του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών όταν οκτώ από τους ένδεκα παίκτες του ζητούσαν αλλαγή.

Ενα πράγμα ζήτησε ο Χότζσον πριν από την κλήρωση. Τα Λιοντάρια της Αγγλίας να μην παίξουν στην καρδιά του Αμαζονίου, στο Μανάους. Η αντίδρασή του, να χαμογελάσει από αμηχανία όταν πληροφορήθηκε πως στις 15 Ιουνίου θα αντιμετωπίσει στο στάδιο του Αμαζονίου την Ιταλία, είναι από τις πιο χαρακτηριστικές για τις εκπλήξεις που κρύβει μια κλήρωση.

Οι Αγγλοι θα βρουν εχθρική ατμόσφαιρα στο Μανάους, αφού λόγω των δηλώσεων του Χότζσον ο δήμαρχος της πόλης Αρτούρο Βιργκόλιο τον χαρακτήρισε persona non grata. Ο βραζιλιάνος πολιτικός δήλωσε πριν από την κλήρωση πως «προτιμούμε να μην έρθει η Αγγλία στον Αμαζόνιο. Ελπίζουμε να έρθει καλύτερη ομάδα που θα έχει προπονητή πιο μορφωμένο και με καλύτερη κουλτούρα».

Η Αγγλία επίσης θα έχει στο πλευρό της τους λιγότερους φιλάθλους από κάθε άλλη φορά λόγω των μεγάλων αποστάσεων και του υψηλού κόστους του ταξιδιού. Υπολογίζεται πως δεν πρόκειται να περάσουν τον Ατλαντικό περισσότεροι από 1.100 Αγγλοι.

«Είναι δύσκολος όμιλος, δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό. Η Ιταλία ήταν άτυχη που δεν ήταν επικεφαλής ομίλου και όλοι γνωρίζουμε πόσο καλή είναι. Ολοι ευχόμαστε να έχουμε μια καλή κλήρωση και σ’ αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει κάτι για να πανηγυρίσουμε. Ομως τα παιχνίδια δεν κερδίζονται στα χαρτιά. Είμαστε 11 εναντίον 11. Θα προετοιμαστούμε καλά και πιστεύω πως θα καταφέρουμε να κερδίσουμε όλα τα παιχνίδια», ήταν τα λόγια του Χότζσον.

Το προαίσθημα του Ντελ Μπόσκε

Πριν από την κλήρωση ο εκλέκτορας της Ισπανίας Βιθέντε Ντελ Μπόσκε εκμυστηρεύτηκε σε φίλους του ότι οι Φούριας Ρόχας θα κληρωθούν με την Ολλανδία.

«Δεν είναι εύκολη κλήρωση και μπορεί να γίνει περίπλοκη. Η Χιλή κάνει δύσκολη τη ζωή των αντιπάλων της. Ασκεί μεγάλη πίεση και διαθέτει μερικούς πολύ ταλαντούχους παίκτες. Η Ολλανδία άλλαξε τον τρόπο που αγωνίζεται αλλά συνεχίζει να έχει στις τάξεις της τούς Φαν ντερ Φάαρτ, Ρόμπεν, Φαν Πέρσι», δήλωσε ο μυστακοφόρος προπονητής και συμπλήρωσε: «Χαίρομαι που θα αντιμετωπίσουμε στο πρώτο παιχνίδι την Ολλανδία. Είναι καλό για την ψυχολογία μας. Οταν παίζεις με κατώτερους αντιπάλους υπάρχει πρόβλημα συγκέντρωσης».

Ο Κλίνσμαν και τα Πάντσερ

Εναν παλιό του φίλο, τον Γιούργκεν Κλίνσμαν, θα βρει απέναντί του ο προπονητής της Γερμανίας Γιόαχιμ Λεβ. Ο Κλίνσμαν ήταν προπονητής των Πάντσερ στο Μουντιάλ του 2006 έχοντας βοηθό τον Λεβ, ο οποίος στη συνέχεια τον αντικατέστησε. Η κλήρωση έφερε αντίπαλους τους δυο άνδρες αφού ο Κλίνσμαν είναι πλέον εκλέκτορας της ομάδας των ΗΠΑ.«Θα πάμε στη Βραζιλία καλά προετοιμασμένοι και με αυτοπεποίθηση και θα δώσουμε μάχες », δήλωσε με νόημα ο Κλίνσμαν.