Στην αναβάθμιση πέντε ελληνικών τραπεζών προχώρησε ο οίκος Μoody’s, σε συνέχεια την πρόσφατης αναβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας κατά 2 βαθμίδες (σε Caa3 από C).

Συγκεκριμένα ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης αναβάθμισε κατά μία βαθμίδα – σε Caa1 από Caa2 – την αξιολόγηση της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος, της Τράπεζας Πειραιώς και της Alpha Bank.

Παράλληλα αναβάθμισε σε θετικό από αρνητικό το outlook της Eurobank διατηρώντας σταθερή την αξιολόγηση Caa2, ενώ αναβάθμισε σε σταθερό από αρνητικό και το outlook της Attica Bank με αξιολόγηση Caa2.

Σύμφωνα με το Dow Jones Newswires, η απόφαση για αναβάθμιση της ΕΤΕ αντανακλά την καλύτερη ποιότητα του ενεργητικού της τράπεζας και εκτιμά πως η τράπεζα θα είναι κερδοφόρα το 2013 και 2014.

Για την αναβάθμιση της Πειραιώς η Moody s επικαλείται την ενισχυμένη κεφαλαιακή βάση της τράπεζας αλλά και το πιο ευνοϊκό χρηματοδοτικό προφίλ, ενώ η αναβάθμιση της Alpha Bank αντανακλά, σύμφωνα με τον οίκο, την ισχυρή κεφαλαιακή βάση, τη βελτίωση του χρηματοδοτικού προφίλ αλλά και της ρευστότητας της τράπεζας