Επιστρέφει στην Αθήνα ύστερα από έναμιση χρόνο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος την ερχόμενη Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου θα ανταποδώσει την επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει τον περασμένο Ιούλιο στην Αγκυρα ο Βαγγέλης Βενιζέλος.

Κατά την προγραμματισμένη επίσκεψή του στην Αθήνα ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας αναμένεται επίσης να ζητήσει διευκολύνσεις για την άρση του καθεστώτος θεωρήσεων (βίζα) για τους Τούρκους που επισκέπτονται την Ευρωπαϊκή Ενωση τις οποίες εκτιμάται ότι μπορεί να παράσχει η Ελλάδα κατά τη διάρκεια της προεδρίας της στην ΕΕ.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία συμφώνησε την περασμένη Πέμπτη να υπογράψει στις 16 Δεκεμβρίου τη Συμφωνία Επανεισδοχής με την Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία αποτελούσε προϋπόθεση για την κατάργηση της υποχρέωσης θεώρησης. Ωστόσο, για να απελευθερωθεί το καθεστώς θεωρήσεων απαιτείται από την Αγκυρα να εκπληρώσει συγκεκριμένες προϋποθέσεις (οδικός χάρτης), ζήτημα που βρίσκεται πλέον στη δικαιοδοσία της επικείμενης ελληνικής προεδρίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τουρκική πλευρά φαίνεται να πιέζει για τη νέα συνεδρίαση του Ανώτερου Συμβουλίου Συνεργασίας, το οποίο υπενθυμίζεται ότι συνεδρίασε τον περασμένο Μάρτιο στην Κωνσταντινούπολη υπό τον Αντώνη Σαμαρά και τον Ταγίπ Ερντογάν. Στον αντίποδα βρίσκεται η κυβέρνηση, καθώς, όσο υπάρχουν ανοικτές εκκρεμότητες με την τρόικα, αλλά και φόρτος λόγω της ανάληψης καθηκόντων προεδρεύουσας χώρας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δεν δίνει προτεραιότητα στα ελληνοτουρκικά.

Δεν αποτελεί μυστικό ότι, μόλο που οι διερευνητικές επαφές των δύο πλευρών επανεκκινήθηκαν ύστερα από την τελευταία επίσκεψη Νταβούτογλου στην Αθήνα τον περασμένο Νοέμβριο, οι συναντήσεις των διαπραγματευτών των δύο πλευρών, πρέσβεων Παύλου Αποστολίδη και Φεριντούν Σινιρλίογλου, είναι αραιές –η επόμενη θα γίνει μέσα στον Ιανουάριο.

Ενδεικτικό της φάσης στασιμότητας στην οποία έχουν εισέλθει τα ελληνοτουρκικά είναι το γεγονός ότι κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα ο Αχμέτ Νταβούτογλου θα γίνει δεκτός από τον ομόλογό του Βαγγέλη Βενιζέλο, όχι όμως και από τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.