Την εκτίμηση ότι τη Δευτέρα θα ανοίξει το Πανεπιστήμιο Αθηνών εξέφρασε σε συνέντευξή του στον ΒΗΜΑ FM,ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.

Ο υπουργός Παιδείας είπε ότι ο αριθμός των διοικητικών υπαλλήλων, που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα, δεν αλλάζει, ενώ για τον Πρύτανη του ΕΠΚΑ, Θεοδόση Πελεγρίνη, επέμεινε ότι πρέπει να παραπεμφθεί στο πειθαρχικό.

«H πλειοψηφία των διοικητικών υπαλλήλων συμφώνησε ότι υπάρχει ένας οδικός χάρτης στις δημοσιοποιημένες προτάσεις, για να γυρίσουν στην εργασία τους και να λειτουργήσει σωστά το πανεπιστήμιο. Αντιτάχθηκε μία μικρή μειοψηφία διοικητικών, διαδικαστικά κατά του ανοίγματος, συμφωνώντας, όμως, ότι συζητάνε επί των προτάσεων. Συνεπώς, και με την ανακοίνωση του συλλόγου υπαλλήλων του ΕΚΠΑ ότι δεν εμποδίζουν καθηγητές και φοιτητές να πάνε στα μαθήματά τους, νομίζω ότι τη Δευτέρα θα ανοίξει» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στο μεταξύ, συνδικαλιστές του κλάδου των διοικητικών στο ΕΠΚΑ ανέφεραν ότι περίπου το 30% των υπαλλήλων του Ιδρύματος προσήλθε για να εργαστεί την Παρασκευή. Η νέα γενική συνέλευση του κλάδου, στην οποία και θα κρίνει την πορεία των κινητοποιήσεών τους, θα γίνει το πρωί της Δευτέρας.

Ως προς το ζήτημα της διαθεσιμότητας, ο υπουργός Παιδείας είπε πως στο καθεστώς αυτό θα υπαχθούν 1.165 υπάλληλοι από οκτώ πανεπιστημιακά ιδρύματα.

«Από τη Δευτέρα οι γραμματείες θα πρέπει να ανοίξουν για να γίνουν οι ενστάσεις, διότι η προθεσμία ολοκληρώνεται τη Δευτέρα. Επειδή δεν συμφώνησαν έγινε η διαδικασία της απογραφής και έγιναν λάθη. Τώρα, πρέπει να συνεργαστούν οι υπηρεσίες διοικητικού προσωπικού για να αλλάξουν λάθη, αλλά ο αριθμός θα παραμείνει ίδιος. Αυτό έγινε βάσει συγκεκριμένης μελέτης με κριτήρια και αλγόριθμο, άρα έχει τελειώσει. Το δεύτερο είναι ότι ξεκινάμε σε συνεργασία με κάθε ίδρυμα την εκπόνηση των οργανισμών, για να γίνει η διοικητική αναδιάρθρωση και παραδέχθηκαν και οι ίδιοι, προς τιμήν τους, ότι υπάρχουν παθογένειες» σημείωσε.

Για το ενδεχόμενο επιστράτευσης είπε ότι «σώφρον είναι να αποφεύγονται κατασταλτικά μέτρα». «Είναι το έσχατο μέτρο σε μία Δημοκρατία και όταν λαμβάνεται πρέπει να είναι πλήρως αιτιολογημένο και αποτελεσματικό» πρόσθεσε.

Όσον αφορά στο εξάμηνο, ο κ. Αρβανιτόπουλος είπε ότι το νομικό πλαίσιο δεν πρόκειται να αλλάξει, αλλά το αν θα παραταθεί το διδακτικό έτος εναπόκειται στις γενικές συνελεύσεις των σχολών. «Ως Πολιτεία, δεν θα κάνουμε εκπτώσεις στο νομοθετικό πλαίσιο» ανέφερε.

Τέλος, αναφερόμενος στο θέμα της παραπομπής στο πειθαρχικό του πρύτανη του ΕΠΚΑ Θεοδόση Πελεγρίνη, ο κ. Αρβανιτόπουλος είπε:

«Δεν υπάρχει τίποτα προσωπικό. Αυτό το οποίο προσπάθησα να κάνω είναι να ωθήσω κάθε αρμόδιο φορέα και παράγοντα να ασκήσει πλήρως τις ευθύνες του και τα καθήκοντά του, βάσει αυτών που προβλέπει ο νόμος […] Πρέπει να καταλάβουμε ότι οι θεσμικές διαδικασίες είναι θεσμικές διαδικασίες και όχι προσωπικά τερτίπια. Ο εκάστοτε υπουργός αξιολογεί ορισμένα πράγματα και ζητεί από το αρμόδιο όργανο να κρίνει και να αποφασίσει. Θεωρώ ότι, έχοντας κάποια στοιχεία, πρέπει να οδηγηθεί στο πειθαρχικό».