«Ο εγκληματίας Ψωμιάδης δικαιώθηκε από την εγκληματική οργάνωση». Ο πάλαι ποτέ μεγαλοπαράγοντας του ποδοσφαίρου Μάκης Ψωμιάδης, μετά την αθώωσή του για τον βασικό κορμό των κακουργηματικών κατηγοριών που τον έφεραν στο εδώλιο για τους στημένους ποδοσφαιρικούς αγώνες, θέλησε με τον τρόπο αυτό να εκφράσει την ικανοποίησή του για την ετυμηγορία των δικαστών. Και αυτό γιατί μπορεί να έφυγε χθες από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας φορτωμένος με 4 χρόνια και 6 μήνες φυλάκιση και επιπλέον 35.000 ευρώ χρηματική ποινή, αλλά, παρά την καταδίκη του, θα μπορούσε να βγει από τη φυλακή. Ωστόσο, παρότι η ποινή του έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα, επέστρεψε στις φυλακές του Κορυδαλλού όπου κρατείται για την υπόθεση της υπεξαίρεσης της ΑΕΚ, αδίκημα για το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη η δίκη του.

Ομόφωνα τα μέλη του δικαστηρίου αξιολογώντας τα στοιχεία που προέκυψαν από την αποδεικτική διαδικασία έκριναν ότι ο Μάκης Ψωμιάδης δεν διηύθυνε την εγκληματική οργάνωση που φέρεται να είχε συστήσει με τον γιο του Σταύρο Ψωμιάδη και τον προπονητή Γιάννη Παπακώστα, δεν είχε εμπλοκή σε παράνομο στοιχηματισμό ούτε σε ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Το αποτέλεσμα: άκουσε τρεις φορές τη λέξη αθώος για τα βασικά κακουργήματα που περιλαμβάνονταν στο κατηγορητήριό του. Ακουσε όμως και δύο φορές τη λέξη ένοχος για απόπειρα εκβίασης (κακούργημα) και για δωροδοκία - δωροληψία (πλημμελήματα).
Ο Μάκης Ψωμιάδης είχε και έναν επιπλέον λόγο να είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένος χθες από την απόφαση των δικαστών. Και αυτός δεν ήταν άλλος από την παντελή αθώωση του γιου του Σταύρου Ψωμιάδη, ο οποίος όλο αυτό τον καιρό μοιραζόταν μαζί του το εδώλιο του κατηγορουμένου για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, δωροδοκία και συμμετοχή σε παράνομο στοιχηματισμό.
Οι δικαστές αποφάνθηκαν ότι δεν στοιχειοθετήθηκε καμία από τις αξιόποινες πράξεις για τον γιο του Μάκη Ψωμιάδη, όπως ακριβώς αποφάσισαν για τον προπονητή Γιάννη Παπακώστα και τους Γιώργο Χριστοβασίλη, Βαγγέλη Αγγελή, Δημήτρη Δημητρίου και Γιώργο Χαβενετίδη.
Ενοχοι μεν, αλλά ελεύθεροι έφυγαν από το Εφετείο και άλλοι τέσσερις κατηγορούμενοι στην ίδια υπόθεση. Πρόκειται για τους Θωμά Μητρόπουλο, Κώστα Ριαβόγλου, Περικλή Αμανατίδη και Διονύση Κωτούλα. Οι ποινές που τους επιβλήθηκαν, κατά περίπτωση είναι από 2 χρόνια με τριετή αναστολή έως 4 1/2 χρόνια με ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση.
Είχε προηγηθεί η πρόταση της εισαγγελέως της έδρας Βιργινίας Σακελλαροπούλου, η οποία είχε εισηγηθεί αυστηρότερο πλαίσιο ποινής για τον Μάκη Ψωμιάδη, αλλά και μετατροπή της ποινής του προς 20 ευρώ την ημέρα και όχι προς 5 ευρώ, όπως τελικά αποφάσισε το δικαστήριο με βάση τη δικαστηριακή πρακτική.

Ο συνήγορος
«Το κράτος και οι ελεγκτικοί του μηχανισμοί έχουν εκτεθεί ανεπανόρθωτα. Δεν έχουμε ούτε εγκληματική οργάνωση ούτε παράνομο στοίχημα ούτε ξέπλυμα μαύρου χρήματος», είπε ο εκ των συνηγόρων του Μάκη Ψωμιάδη, Γιάννης Ηρειώτης, προς τους δικαστές ζητώντας «να επικρατήσει η αρχή της επιείκειας, γιατί ποτέ δεν είναι αργά».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από