Μαύρο τζατζίκι με μελάνι σουπιάς, αυγοτάραχο Μεσολογγίου, γραβιέρα Νάξου, λουκάνικο Τζουμαγιάς… Με αυτές τις γεύσεις και εκατοντάδες άλλες επέδωσε προ εβδομάδων τα διαπιστευτήριά του στην «αριστοκρατία» του Λονδίνου ο Θωμάς Δούζης, ιδιοκτήτης της εταιρείας ΕΡΓΟΝ. Εγκαινιάζοντας στις 15 Νοεμβρίου το παντοπωλείο – εστιατόριο Ergon London (Greek Deli + Cuisine όπως συστήνεται στο λονδρέζικο κοινό) ο 30χρονος Θεσσαλονικιός «έστησε» την ελληνική σημαία καταμεσής της Οξφορντ Στριτ (Oxford Street), στον πλέον πολυσύχναστο εμπορικό δρόμο του Λονδίνου και της Ευρώπης, δείχνοντας στην πράξη πως το επιχειρηματικό δαιμόνιο και οι φιλοδοξίες δεν έχουν σύνορα.

Το Ergon London είναι το τελευταίο από τα επτά «παιδιά» της οικογένειας Δούζη. Η ΕΡΓΟΝ διαθέτει ακόμη έξι παντοπωλεία – delicatessen στη Θεσσαλονίκη, στη Χαλκιδική, στη Νέα Ερυθραία, στη Ρόδο, στη Μύκονο και στη Σκιάθο, από τα οποία πωλεί παραδοσιακά προϊόντα και νοστιμιές από 150 εργαστήρια και οικοτεχνίες σε όλη την Ελλάδα, προάγοντας την ελληνική διατροφή με μοντέρνα και εναλλακτική προσέγγιση. Τα ίδια προϊόντα διατίθενται και από 700 επιλεγμένα σημεία πώλησης σε όλη την Ελλάδα, ενώ πωλούνται και σε χώρες της Ευρώπης, μέσω συνεργαζόμενων με την ΕΡΓΟΝ επιχειρήσεων σε Γαλλία, Αγγλία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Γερμανία, Κύπρο, Σερβία και Πολωνία.

«Το κατάστημα του Λονδίνου άντλησε από εμάς την ίδια ενέργεια που χρειάστηκε για όλα τα προηγούμενα έξι μαζί. Αντιμετωπίσαμε πολλά εμπόδια και προκλήσεις. Ωστόσο, άξιζε τον κόπο», λέει στα «ΝΕΑ» ο Θ. Δούζης, ο οποίος όταν καλείται να περιγράψει το Ergon London μιλάει για ένα comfort (άνετο) εστιατόριο που δεν είναι ούτε gourmet ούτε take away και ο θαμώνας του περνά καλά σε φιλικό περιβάλλον περιτριγυρισμένος από ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα.

Η φιλοσοφία. Ο Θωμάς Δούζης και ο αδελφός του Γιώργος είναι γνωστοί στην κοινότητα των νεοφυών επιχειρήσεων –Start-up –και η ΕΡΓΟΝ αποτελεί επιχείρηση πρότυπο, τόσο για την καινοτομία της όσο και για την ταχεία ανάπτυξή της. Παρότι τα δύο αδέλφια είναι η τρίτη γενιά μιας οικογένειας με παράδοση στον χώρο των τροφίμων (ο παππούς τους διατηρούσε αλλαντοζυθοποιείο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ενώ ο πατέρας τους εργάστηκε σε μεγάλες πολυεθνικές στον κλάδο των τροφίμων), εκείνα προσέγγισαν το εμπόριο με διαφορετική ματιά και μπόρεσαν να ισορροπήσουν μεταξύ παράδοσης και καινοτομίας. Το πιο σημαντικό, διέγνωσαν εγκαίρως ένα ζωτικό χώρο στην αγορά τροφίμων, στον οποίο οι μεγάλοι του κλάδου δεν είχαν παρουσία και προσέφεραν «σκεπή» υπό το brand ΕΡΓΟΝ σε βιολογικά προϊόντα, προϊόντα προστατευόμενης προέλευσης και σε προϊόντα ονομασίας προέλευσης.

Ο Θωμάς Δούζης, πτυχιούχος στην Εφαρμοσμένη Πληροφορική από το Πανεπιστήμιο της Μακεδονίας, με κλίση στη γραφιστική και στο branding, αξιοποίησε όλες τις δεξιότητες και τις γνώσεις του για να αναδείξει τα προϊόντα αυτά με σύγχρονο packaging. Εμπνευσμένος από την επιτυχία της Κορρές και της Apivita, εστίασε στη δημιουργία συσκευασιών, συνταγών και προϊόντων με αυθεντική ποιότητα και σύγχρονη αισθητική και κατάφερε να μεταμορφώσει σε «γαστρονομικά must» νοστιμιές που δεν αναδεικνύονταν επαρκώς από τη μη τυποποιημένη εμφάνισή τους.

Αν το 50% της επιτυχίας της ΕΡΓΟΝ οφείλεται στην εμφάνιση, το άλλο 50% οφείλεται στην προσοχή με την οποία επέλεξε τους συνεργάτες προμηθευτές της και τα προϊόντα τους. Στόχος ήταν και παραμένει οι προμηθευτές της εταιρείας να μπορούν να εγγυηθούν ενιαία και σταθερή ποιότητα, ώστε ολόκληρη η γκάμα των προϊόντων της να χαρακτηρίζεται άρτια. Ετσι, η οικογένεια Δούζη αφιέρωσε μεγάλο μέρος της προσπάθειας στην ανεύρεση παραγωγών, συνεταιρισμών και εργαστηρίων που θα μπορούν να ανταποκρίνονται στα πρότυπα που είχε θέσει.

«Η ΕΡΓΟΝ διαθέτει 500 προϊόντα με την ετικέτα της και άλλα 700 με την υπογραφή των παραγωγών συνεργατών της. Μόνο τον τελευταίο μήνα προσθέσαμε 30 νέους κωδικούς. Οι παραγωγοί είναι η δύναμη μας», σημειώνει ο Θ. Δούζης.

Καθοριστική για την καθιέρωση και την ταχύτερη επιτυχία των αδελφών Δούζη ήταν η γνωριμία με τον Master Chef Δημήτρη Σκαρμούτσο, ο οποίος επιμελείται αποκλειστικά το μενού της ΕΡΓΟΝ. Η γνωριμία τους έγινε το 2011 όταν ο Θωμάς και ο Γιώργος ανέλαβαν να δημιουργήσουν ένα παντοπωλείο εντός του ξενοδοχειακού συγκροτήματος Sani Resort στη Χαλκιδική. Aπευθύνθηκαν στον γνωστό σεφ αναλύοντας τη φιλοσοφία του εγχειρήματός τους και αυτός αποδέχθηκε τη συνεργασία. Το μεζεδοπαντοπωλείο της Χαλκιδικής γνώρισε αμέσως πολύ μεγάλη επιτυχία, με αποτέλεσμα μέσα σε λίγους μήνες να ανοίξουν και δεύτερο στη Θεσσαλονίκη. Το 2012 ξεκίνησε το franchise της ΕΡΓΟΝ σε Σκιάθο, Μύκονο και Ρόδο. Προ μηνών η εταιρεία άνοιξε κατάστημα στη Νέα Ερυθραία, το οποίο είναι και το μεγαλύτερο έως σήμερα.

Οπως εξηγεί ο θεσσαλονικιός επιχειρηματίας Θ. Δούζης, η ΕΡΓΟΝ είναι «αδάνειστη» εταιρεία που ξεκίνησε με τις οικογενειακές οικονομίες και εν συνεχεία ενισχύθηκε με την παρουσία τρίτου επενδυτή, που μπήκε ως μέτοχος. Το σχήμα αυτό παραμένει και οι συνεργασίες της μετά το 2011 βασίζονται είτε σε franchise (όπως τα καταστήματα σε Νέα Ερυθραία, Ρόδο, Μύκονο και Σκιάθο) είτε σε joint venture (όπως το κατάστημα στο Λονδίνο). «Δεν φοβόμαστε να μοιραστούμε την ανταμοιβή. Αυτή είναι η βασική επιχειρηματική λογική μας», υπογραμμίζει ο Θ. Δούζης, λέγοντας πως στο Λονδίνο η ΕΡΓΟΝ συνεργάζεται με τοπικό επιχειρηματία σε joint venture, ο οποίος έχει μεγάλη γνώση του χώρου.

ΑΠΑΙΤΗΤΙΚΟ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ. Το βρετανικό εγχείρημα της ΕΡΓΟΝ είναι και το πλέον απαιτητικό. Για τον λόγο αυτό ο Θ. Δούζης αναγκάστηκε να μετακομίσει στο Λονδίνο προκειμένου να φροντίσει πώς το Ergon London θα καθιερωθεί στην αγγλική αγορά και πώς θα επιτευχθεί ο στόχος εξάπλωσης του brand με τη μορφή francise στη Βρετανία. «Αν πετύχουμε σε μια μητρόπολη τότε θα πετύχουμε παντού», δηλώνει στα «ΝΕΑ» και δεν κρύβει τη φιλοδοξία η ΕΡΓΟΝ να δημιουργήσει στο κοντινό μέλλον παντοπωλεία – εστιατόρια σε μεγάλες πρωτεύουσες. Οπως αποκαλύπτει, ήδη βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο σχέδιο για το άνοιγμα του Ergon Βrussels, εγχείρημα που αισιοδοξεί πως θα ευοδωθεί το 2014.

Το κατάστημα του Λονδίνου αυτή την περίοδο αναζητεί μάγειρες την εκπαίδευση των οποίων έχει αναλάβει ο ίδιος ο Δ. Σκαρμούτσος, ο οποίος –όπως αναφέρει ο Θ. Δούζης –έχει κάνει το δρομολόγιο Αθήνα – Λονδίνο, «καθημερινό περίπατο». Το Ergon London είναι το μοναδικό εστιατόριο – delicatessen της περιοχής και η αποδοχή που έχει γνωρίσει αυτές τις τέσσερις εβδομάδες λειτουργίας του είναι τεράστια. Αν βρεθείτε λοιπόν στην Οξφορντ Στριτ και έχετε όρεξη για ελληνικές νοστιμιές, απλώς ανηφορίστε προς το Πίκτον Πλέις και το Ergon London.