Τα αυθαίρετα με μεγάλες πολεοδομικές παραβάσεις –περισσότερο από 40% της δόμησης –που δεν διαθέτουν οικοδομική άδεια εξαιρούνται από την κατεδάφιση για 30 χρόνια. Από εκεί και πέρα, εάν θα υπάρξει ή όχι οριστική εξαίρεση από την κατεδάφιση θα εξαρτηθεί από το εάν η περιοχή που βρίσκεται το αυθαίρετο ενταχθεί στο σχέδιο πόλης. Και επιπλέον, αν ο ιδιοκτήτης αγοράσει τον απαραίτητο συντελεστή δόμησης από την Τράπεζα Γης.

Τι είναι η Τράπεζα Γης; Επί της ουσίας πρόκειται για μια δεξαμενή δικαιωμάτων επί ακινήτων όπου μια περιοχή που αντιμετωπίζει πρόβλημα θα μπορεί να μεταφέρει συντελεστή δόμησης σε άλλη περιοχή σε ειδικές όμως ζώνες υποδοχής.

ΟΙ ΔΟΣΕΙΣ. Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται από τον νέο νόμο, οι δόσεις είναι είτε εξαμηνιαίες είτε μηνιαίες και διαμορφώνονται ανάλογα με το πότε μπαίνει κάποιος στις διατάξεις του νέου νόμου. Σημειώνεται ότι ο νόμος ψηφίστηκε τον περασμένο Αύγουστο.

n Το πρώτο εξάμηνο από τη δημοσίευση του νόμου το πρόστιμο καταβάλλεται σε 17 εξαμηνιαίες ή 102 μηνιαίες δόσεις.

n Αν η υπαγωγή στον νέο νόμο γίνει το δεύτερο εξάμηνο, οι δόσεις καταβάλλονται είτε σε 14 εξαμηνιαίες είτε σε 84 μηνιαίες δόσεις.

n Για όσους υπαχθούν στον νόμο το τρίτο εξάμηνο –από την εφαρμογή του νόμου –το πρόστιμο καταβάλλεται εντός 10 εξαμήνων ή μέσα σε 60 μήνες.

Διευκρινίζεται ότι σε κάθε περίπτωση η ελάχιστη εξαμηνιαία δόση είναι 300 ευρώ και η ελάχιστη μηνιαία καθορίζεται στα 50 ευρώ. Επιπλέον, όσοι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων έχουν μπει στις διατάξεις του προηγούμενου νόμου και έχουν καταβάλει μέρος του προστίμου μπορούν να υπαχθούν στον νέο νόμο και να γίνει συμψηφισμός των προστίμων.

Σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής του προστίμου μέσα στο πρώτο εξάμηνο, παρέχεται έκπτωση 20% επί του συνολικού προστίμου. Εάν καταβληθεί το 30% του προστίμου μέσα στο πρώτο εξάμηνο, η έκπτωση περιορίζεται στο 10% του προστίμου.

Οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων με ποσοστό αναπηρίας πάνω από 67% μπορούν να νομιμοποιήσουν την κύρια κατοικία τους καταβάλλοντας το 20% του προστίμου. Αυτό μπορεί να γίνει υπό την προϋπόθεση ότι το ατομικό εισόδημα είναι 18.000 ευρώ και το οικογενειακό 24.000 ευρώ. Το ίδιο ισχύει και για τους μόνιμους κατοίκους της Θράκης που έχουν μείωση στα πρόστιμα 80%.

– Ιδιοκτήτες αυθαιρέτων με ποσοστό αναπηρίας από 80% και άνω δικαιούνται έκπτωση 85%.

– Παλιννοστούντες ομογενείς δικαιούνται έκπτωση για την κύρια κατοικία 80%

– Τα παιδιά των παλιννοστούντων δικαιούνται έκπτωση 50%.

– Οι τρίτεκνοι με ατομικό εισόδημα έως 25.000 ευρώ και οικογενειακό έως 40.000 ευρώ δικαιούνται έκπτωση 70% για την κύρια κατοικία.

– Οι μακροχρόνια άνεργοι δικαιούνται έκπτωση 30% για την κύρια κατοικία.

ΠΕΡΙΟΧΕΣ. Σύμφωνα με τον νόμο, σε δήμους όπου πάνω από το 10% της έκτασης είναι ακριβές περιοχές με τιμή ζώνης 2.200 ευρώ, ο υπολογισμός του προστίμου θα γίνεται με βάση την ελάχιστη τιμή ζώνης της τοπικής κοινότητας.

Από το υπουργείο Περιβάλλοντος ξεκαθαρίζουν ότι από εδώ και στο εξής δεν πρόκειται να γίνει καμία διευθέτηση αυθαιρέτων που χτίστηκαν μετά την 28η Ιουλίου 2011. Αυτή η κόκκινη γραμμή, όπως υποστηρίζουν, διαφυλάσσεται με αεροφωτογραφίες και με δημόσια έγγραφα (λογαριασμοί ΔΕΚΟ) και έγγραφα φορολογικής και δημοτικής Αρχής.