«Πουθενά στα κριτήρια που αφορούν την ένταξη στο ΝΑΤΟ δεν αναφέρεται ότι πρέπει να αλλάξουμε το όνομα της χώρας μας για να καταστούμε μέλος της Συμμαχίας. Η στάση της Ελλάδας συνιστά αποφυγή ανάληψης ευθύνης, με μεταφορά της «μπάλας» στις υπόλοιπες χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Πόποσκι.

Ο Πόποσκι, σε δηλώσεις του σε μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, από τις Βρυξέλλες όπου συμμετείχε στη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ με τους εταίρους του που μετέχουν στην αποστολή ISAF στο Αφγανιστάν, εξέφρασε τον ισχυρισμό ότι η Ελλάδα προσπαθεί να αποποιηθεί των ευθυνών της και επιχειρεί να εμπλέξει όλο το ΝΑΤΟ για την κωλυσιεργία που παρατηρείται αναφορικά με το ενδεχόμενο ένταξης της ΠΓΔΜ στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

«Θεωρώ ότι δεν είναι η πρώτη φορά που εκδηλώνεται εκ μέρους του νότιου γείτονα μας η τάση να μεταφερθεί σε όλη τη Συμμαχία η ευθύνη για μία κλασική περίπτωση παραβίασης του διεθνούς πλαισίου που έχει εμπεδωθεί μέσω της Ενδιάμεσης Συμφωνίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, ισχυριζόμενος ότι το Δικαστήριο έκρινε πως η ΠΓΔΜ σε καμία περίπτωση δεν έχει παραβιάσει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από την Ενδιάμεση Συμφωνία και πως επιδεικνύει εποικοδομητική προσέγγιση.

Τέλος, ο Πόποσκι, σημείωσε ότι η χώρα του ότι «δεν πρόκειται να παρασυρθεί σε καταστάσεις που διαμορφώνονται εκ μέρους του νότιου γείτονα με στόχο να σχηματιστεί η αντίληψη κάποιας σύγκρουσης και αντιπαράθεσης, εικόνα που ο νότιος γείτονας θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ως άλλοθι για περαιτέρω αναβολή της ένταξης της ‘’Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ»