«Δεν θέλουμε πολιτικές χάρες μέσω πολιτικής διαπραγμάτευσης, παρουσιάζουμε οικονομικά αποτελέσματα, θέλουμε αναγνώριση των θυσιών των Ελλήνων και θέλουμε αξιόπιστους, έγκυρους αλλά θεσμικούς συνομιλητές», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Βαγγέλη Βενιζέλος, μιλώντας την Πέμπτη στη συνεδρίαση της ΚΟ του Κινήματος, αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά της τρόικας.

Ο κ. Βενιζέλος απέδωσε στην τρόικα τα αίτια της σημερινής κατάστασης, η οποία -όπως είπε- ανάγεται στο πραγματικό και το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της. Και την χαρακτήρισε «υβρίδιο», το οποίο προέκυψε λόγω της κρίσης κι από το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπόρεσε να προβλέψει το ενδεχόμενο μιας κρίσης.

Όλα αυτά, πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, συνιστούν αμφισβήτηση του θεσμικού πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωζώνης, που δεν μπόρεσαν ούτε να προβλέψουν ούτε να αντιμετωπίσουν την κρίση.

Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε «προϋπολογισμό της εξόδου από την κρίση» τον προϋπολογισμό που συζητείται αυτές τις μέρες στη Βουλή, παρ’ ότι η συζήτηση γίνεται, ενώ εκκρεμεί η συμφωνία με την τρόικα επί των προϋποθέσεων εξόδου από την κρίση.

Τώρα, τόνισε επίσης ο κ. Βενιζέλος, χρειάζεται πραγματική και όχι ρητορική αναγνώριση των θυσιών του ελληνικού λαού και πρόσθεσε ότι είναι άδικη και βλαπτική για τη χώρα η συζήτηση για το αν η Ελλάδα θέλει ή δεν θέλει, για το δημοσιονομικό ή το χρηματοδοτικό κενό και για το χρέος.