Μετασχηματιστές και καλώδια χαλκού έκλεβαν συστηματικά τον τελευταίο χρόνο από το Δίκτυο Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) σε Ασπρόπυργο, Μάνδρα, Ελευσίνα, Μέγαρα, καθώς και σε άλλες περιοχές της Αττικής και της επαρχίας, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης που εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Δυτικής Αττικής.

Συνελήφθησαν 6 άτομα και συγκεκριμένα 5 υπήκοοι Πακιστάν ηλικίας 25 έως 36 ετών και ένας 72χρονος Ελληνας, ενώ αναζητείται άλλος ένας αλλοδαπός συνεργός τους, που είχε ηγετικό ρόλο στην ομάδα.

Τα μέλη της μετέβαιναν νυχτερινές ώρες με Ι.Χ. αυτοκίνητα στις περιοχές που είχαν επιλέξει και αφαιρούσαν καλώδια του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας, με αποτέλεσμα να διακόπτεται η ηλεκτροδότηση σε οικισμούς, βιομηχανίες, βιοτεχνίες, αλλά και η υδροδότηση εγκαταστάσεων.

Σε κάθε μετακίνησή τους προπορευόταν συνεργός τους σε άλλο όχημα, σε ρόλο «προπομπού», ώστε να ενημερώνει τους υπολοίπους που ακολουθούσαν για τυχόν αστυνομική παρουσία.

Μετά την αφαίρεση των καλωδίων, τα διέθεταν, έναντι 5.000 ευρώ τον τόνο, σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα στον 72χρονο έλληνα συνεργό τους, ο οποίος διατηρούσε επιχείρηση εμπορίας παλαιών μετάλλων (σκραπ) στην περιοχή της Μάνδρας Αττικής.

Ο 72χρονος αποφλοίωνε τα καλώδια από το μονωτικό τους περίβλημα για να μην αναγνωρίζονται, κατήρτιζε τιμολόγια αγοράς και δελτία αποστολής για εικονικές συναλλαγές και τα εμφάνιζε πλέον ως νόμιμα. Στη συνέχεια, διέθετε το μέταλλο σε εταιρείες επεξεργασίας και παραγωγής μετάλλου στον Ασπρόπυργο.

Μέχρι στιγμής προέκυψε ότι τους τελευταίους 5 μήνες ο 72χρονος διέθεσε στην εγχώρια αγορά 55 τόνους χαλκού, αποκομίζοντας έτσι πάνω από 275.000 ευρώ, ενώ η οικονομική ζημία που προκλήθηκε στον ΔΕΔΔΗΕ είναι πολλαπλάσια.

Συνολικά εξιχνιάσθηκαν 68 περιπτώσεις κλοπών και ειδικότερα 39 στον Ασπρόπυργο, 18 στη Μάνδρα και 11 στα Μέγαρα, που διαπράχθηκαν από τον Μάρτιο του 2013 μέχρι και τις 11 Νοεμβρίου.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν βρέθηκαν και κατασχέθηκαν :

*8 τόνοι χάλκινων καλωδίων,

*ένα πιστόλι MAKAROV με 7 φυσίγγια,

*ένα Ι.Χ. φορτηγό και 3 Ι.Χ. αυτοκίνητα,

*5 κινητά τηλέφωνα,

*7.260 ευρώ και

*ιδιόχειρες σημειώσεις και πλήρες ημερολόγιο για ποσότητες καλωδίων και ενέργειες για τη «νομιμοποίηση» των κλεμμένων καλωδίων, τις ποσότητες των καλωδίων κλπ.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για να διαπιστωθεί πιθανή συμμετοχή τους και σε άλλες παρόμοιες αξιόποινες πράξεις.