Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης θα παραμείνει πολύ χαμηλότερος από τον στόχο την επόμενη διετία, προέβλεψε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι, προσθέτοντας ότι «η τράπεζα είναι έτοιμη να λάβει μέτρα, εάν χρειαστεί, για να τονώσει την αναιμική οικονομία των περιφερειακών χωρών».

Η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο στο 0,25% κατά τη σημερινή, τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της για το 2013.

Οι αγορές αναμένουν από την ΕΚΤ να λάβει και άλλα μέτρα το 2014, κάτι που δεν απέκλεισε ο κ. Ντράγκι.

«Είναι πιθανόν να ζήσουμε μία παρατεταμένη περίοδο χαμηλού πληθωρισμού, την οποία θα ακολουθήσει μία σταδιακή άνοδός του… μετά», δήλωσε ο κ. Ντράγκι στη συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας: «Παρακολουθούμε τις εξελίξεις στενά και είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε όλα τα διαθέσιμα μέσα πολιτικής».

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ επανέλαβε τη δέσμευση ότι τα επιτόκια θα διατηρηθούν χαμηλά «για μία παρατεταμένη χρονική περίοδο», ενώ οι υπεύθυνοι για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής συνεχίζουν να σκέφτονται αν έχουν κάνει αρκετά για να εμποδίσουν τον αποπληθωρισμό και να στηρίξουν την ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης ή αν πρέπει να προχωρήσουν σε μέτρα, όπως το αρνητικό επιτόκιο για τις καταθέσεις στην ΕΚΤ.

Ο κ. Ντράγκι δήλωσε ότι η συζήτηση στο Διοικητικό Συμβούλιο δεν εστιάσθηκε σε κάποιο συγκεκριμένο μέτρο, αλλά σημείωσε ότι υπήρξε μία «σύντομη συζήτηση» για τη μείωση του επιτοκίου καταθέσεων σε αρνητικό έδαφος, σε μία προσπάθεια να ωθηθούν οι τράπεζες να δίνουν περισσότερα δάνεια.

Η ισοτιμία του ευρώ αυξήθηκε στα 1,3668 δολάρια μετά τις δηλώσεις Ντράγκι από 1,3580 πριν. Η απόδοση των 10ετών γερμανικών ομολόγων αυξήθηκε κατά 4 μονάδες βάσης στο 1,85% – το υψηλότερο επίπεδο 7 εβδομάδων.

Οι νεότερες προβλέψεις του επιτελείου της ΕΚΤ δείχνουν ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί μόλις στο 1,1% σε μέσα επίπεδα το 2014 και σε 1,3% το 2015, πολύ κάτω από τον στόχο της ΕΚΤ για πληθωρισμό λίγο κάτω από το 2%.

Η ανάπτυξη της οικονομίας της Ευρωζώνης προβλέπεται να είναι μόνο 1,1% το επόμενο έτος, αν και λίγο υψηλότερα από το 1% που προέβλεπε η ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να δοθεί νέα μακροχρόνια χρηματοδότηση στις τράπεζες της Ευρωζώνης, ο κ. Ντράγκι τόνισε ότι η ΕΚΤ θέλει να διασφαλίσει ότι οποιαδήποτε μελλοντική προσφορά μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης θα κατευθυνθεί στην οικονομία αντί να αυξήσει τα αποθεματικά των τραπεζών.

«Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι αυτή η χρηματοδότηση δεν θα χρησιμοποιηθεί για να επιδοτήσει τον σχηματισμό κεφαλαίου από το τραπεζικό σύστημα», δήλωσε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας.