Την άποψη ότι η Κύπρος έχει εξέλθει της επικίνδυνης ζώνης εξέφρασε χθες Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών κ. Χάρης Γεωργιάδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC.

Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στην προσπάθεια που κατέβαλε η Κύπρος, μετά τις αποφάσεις που ελήφθησαν στο Eurogroup το Μάρτιο, τονίζοντας πως η ταχύτατη ανάκαμψη οφείλεται στην προθυμία της χώρας να δεσμευθεί και να προχωρήσει ταχέως σε μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένης της ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος και τις περικοπές στον προϋπολογισμό.

Στη συνέντευξη ο κ. Γεωργιάδης παραδέχεται ότι το μεγαλύτερο από τα εμπόδια που παραμένουν είναι ο οριστικός τερματισμός των περιορισμών κίνησης κεφαλαίων και επανέλαβε τη δέσμευση για την εξάλειψη των περισσότερων, μέχρι τον Ιανουάριο, με μία σημαντική εξαίρεση, την μεταφορά χρημάτων εκτός Κύπρου.

«Δεν κάνω εικασίες για το τι θα συμβεί. Θα εξετάσουμε την κατάσταση προφανώς, αλλά νομίζω ότι η προοδευτική αλλά σταθερή χαλάρωση είναι ο σωστός τρόπος υπό τις περιστάσεις και πρέπει να συνεχίσουμε. Όσο ισχυρότερη είναι η εμπιστοσύνη στο σύστημα, τόσο ευκολότερα και συντομότερα θα μπορέσουμε να άρουμε όλους τους περιορισμούς», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στις δυσλειτουργίες που παρουσίασε το ελληνικό πρόγραμμα τόνισε πως «το πρόβλημα με την Ελλάδα είναι ότι οι αποφάσεις πήραν για πολύ χρόνο αναβολή». Εκφράστηκε δε θετικά για όσα κάνει σε αυτό τον τομέα ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς και το οικονομικό επιτελείο της ελληνικής κυβέρνησης.