Ένα βήμα πριν την επίτευξη οριστικής συμφωνίας για την μείωση των τιμών προμήθειας φυσικού αερίου βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις ΔΕΠΑ- Gazprom.

Αυτό διαμηνύουν στελέχη της ΔΕΠΑ, αντιπροσωπεία της οποίας θα έχει συνάντηση σήμερα στην Αγία Πετρούπολη με εκπροσώπους της Gazprom στο πλαίσιο αναθεώρησης της σύμβασης προμήθειας, και μείωσης των τιμών στις οποίες πωλούν στην Ελλάδα αέριο οι Ρώσοι.

Πρόκειται ίσως για το πιο κρίσιμο ραντεβού απ’ όσα έχουν μέχρι τώρα γίνει μεταξύ των δύο πλευρών, καθώς έχει αναπτυχθεί η προσδοκία πως η συμφωνία δεν αποκλείεται να κλείσει και σήμερα.

Σε δηλώσεις του χθες ο επικεφαλής της ΔΕΠΑ, Χ. Σαχίνης ανέφερε πάντως πως αν η ΔΕΠΑ εξασφαλίσει την τιμή που επιδιώκει τότε αυτή θα είναι ίδια με το μέσο όρο της τιμής στην Ευρώπη, προσθέτοντας ότι οι συζητήσεις αφορούν και στο κομμάτι των ποσοτήτων.

Τόσο η πλευρά της ΔΕΠΑ, όσο και των Ρώσων τηρούν απόλυτη μυστικότητα λόγω του χαρακτήρα των διαπραγματεύσεων, λέγεται ωστόσο ότι η έκπτωση που έχει μέχρι σήμερα επιτευχθεί ανέρχεται μόνο σε 15% έναντι της τιμής προμήθειας του περασμενου Σεπτεμβρίου, και πως μιλάμε για ένα ποσό της τάξης των 11,1 ως 11,5 δολάρια ανά μετρικό τόνο.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η τιμή αγοράς από τους Ρώσους ήταν στα 13,11 δολάρια τον μετρικό τόνο, ενώ το Δεκέμβριο βρισκόταν στα 12,88 δολάρια.

Εκτός της τιμής και των ποσοτήτων, η συζήτηση επεκτείνεται και σε άλλα ζητήματα όπως η αλλαγή της φόρμουλας τιμολόγησης, οι ρήτρες take or pay αλλά και η αναδρομικότητα της νέας τιμής από την έναρξη των διαπραγματεύσεων, που μεταφράζεται σε ένα σημαντικό ποσό αρκετών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Πάντα το ενδεχόμενο διαιτησίας

Αν και δεν θα ήταν η καλύτερη εξέλιξη για κανένα, εντούτοις η κατάληξη των διαπραγματεύσεων δεν είναι προδιαγεγραμμένη, και υπάρχει πάντοτε το ενδεχόμενο τα δύο μέρη να μην τα βρουν, οπότε θα οδηγηθούν στη λύση της διαιτησίας.

Το θέμα θα γινόταν εξαιρετικά περίπλοκο, καθώς υπάρχει σε εξέλιξη εισαγγελική έρευνα για τη διαφορά 30% στην τιμή του φυσικού αερίου που προμηθεύεται η Ελλάδα, συγκριτικά με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Σημειώνεται ότι οι διαπραγματεύσεις ΔΕΠΑ- Gazprom, διεξάγονται σε μια περίοδο όπου η Ρωσική εταιρεία βρίσκεται στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης και μονοπωλιακές πρακτικές.

Δεδομένου ότι η κόντρα αυτή έχει πάρει διαστάσεις, οι Ρώσοι έχουν γίνει εξαιρετικά «φειδωλοί» στις διαπραγματεύσεις με άλλες χώρες, και πολλοί εκτιμούν ότι θα κρατήσουν κλειστά τα χαρτιά τους, στο πλαίσιο μιας ενδεχόμενης ευρύτερης συμφωνίας με την Κομισιόν.