Την αναγόρευση του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών σε σύμβολο του αντιμνημονιακού αγώνα επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος καλύπτει πλήρως την απόφαση του Θεοδόση Πελεγρίνη να δώσει θεατρική παράσταση στο Παρίσι την ώρα που στην Αθήνα ήταν σε εξέλιξη διαβουλεύσεις σχετικά με τη λειτουργία του Ανώτατου Ιδρύματος. Την ίδια στιγμή ζητεί την εδώ και τώρα παραίτηση του υπουργού Παιδείας Κώστα Αρβανιτόπουλου, ο οποίος απάντησε σε υψηλούς τόνους.

«Η εσπευσμένη παροχή προστασίας στον πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Πελεγρίνη από τον ΣΥΡΙΖΑ αποκαλύπτει και τους υποβολείς και τους πρωταγωνιστές αυτής της θλιβερής παράστασης, που αντί για θεατές έχει θύματα: τους φοιτητές και τις οικογένειές τους», δήλωσε ο κ. Αρβανιτόπουλος.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του, χαρακτήρισε απαράδεκτη την παραπομπή του πρύτανη στο Πειθαρχικό. Μάλιστα ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε και κατά των ΜΜΕ, μιλώντας για μιντιακή απαξίωση του κ. Πελεγρίνη.

Περισσότερο συγκεκριμένος στο θέμα της παραπομπής του κ. Πελεγρίνη ήταν ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επιτέθηκε με σφοδρότητα στα «ΝΕΑ» που έκαναν ρεπορτάζ για την θεατρική παράσταση του κ. Πελεγρίνη στο Ελληνικό Σπίτι στο Παρίσι. «Ο κ. υπουργός κάλεσε τους διοικητικούς για διάλογο και όταν είδε ότι υπήρχε πρόταση για απεργία διέκοψε τον διάλογο και παρέπεμψε τον κ. Πελεγρίνη. Και έρχεται για πρώτη φορά στα χρόνια της δημοκρατίας να παραπέμψει έναν πρύτανη», ισχυρίστηκε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ χθες στον Σκάι.

«Ποια ήταν η παράβαση καθήκοντος;» αναρωτήθηκε, «όταν προηγούμενα τον είχε παραπέμψει ο ΔΟΛ με το πρωτοσέλιδό του. Και διαπομπεύουν έναν άνθρωπο ο οποίος εκλέχτηκε πρύτανης», ανέφερε –για να εκτροχιαστεί αμέσως μετά: «Ξέρετε τι σημαίνει πρύτανης για τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια; Σεβασμός. Δεν διορίστηκε από κανέναν, εκλέχτηκε. Είναι μια επιστημονική αυθεντία. Και δεν επιτρέπεται φυλλάδες όπως «ΤΑ ΝΕΑ» να τον εξευτελίζουν έτσι…».

Το ΚΚΕ. «Η παραπομπή σε Πειθαρχικό Συμβούλιο του πρύτανη του ΕΚΠΑ Θ. Πελεγρίνη αποτελεί συνέχιση του αυταρχισμού της κυβέρνησης, με στόχο την υλοποίηση πάση θυσία των αντιλαϊκών και αντιεκπαιδευτικών αναδιαρθρώσεων στα πανεπιστήμια, που βρίσκουν αντίθετους τους εργαζόμενους στα ΑΕΙ οι οποίοι συνεχίζουν τον πολύμηνο αγώνα τους», ανέφερε το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ.