Εχουν περάσει τρεις εβδομάδες από την ημέρα που ο τυφώνας Χαϊγιάν χτύπησε τις Φιλιππίνες αφήνοντας πίσω του περισσότερους από 5.600 νεκρούς και έναν σωρό από ερείπια. Πάνω σε αυτά τα ερείπια είχε πιάσει ο φωτογραφικός φακός ένα αγόρι να σκαρφαλώνει σαν χαμένο. Ο 11χρονος Τζόσουα Κάτορ, με την πληγή στο μάγουλο, την αγωνία στο βλέμμα και τη βρεγμένη μπλούζα, έμελλε να γίνει το πρόσωπο της εκστρατείας για επείγουσα βοήθεια στις Φιλιππίνες. Μέχρι πριν από δύο ημέρες, ο Τζόσουα δεν είχε ιδέα ότι είχε γίνει το σύμβολο της καταστροφής στη χώρα του. Και τώρα που το έμαθε; «Ωραία», λέει, χαρίζοντας αυτή τη φορά στον φωτορεπόρτερ των βρετανικών «Τάιμς» ένα πλατύ χαμόγελο.

Ο Τζόσουα εξακολουθεί να ζει μέσα στις λάσπες του Κόστα Μπράβα, δίπλα από την ολοσχερώς κατεστραμμένη παράκτια πόλη Τακλομπάν, νοτιοανατολικά της Μανίλα, η οποία μετρά περίπου 4.000 νεκρούς. Οι βρετανοί δημοσιογράφοι τον εντόπισαν την περασμένη Παρασκευή ενώ πήγαινε να φέρει προμήθειες για τον ίδιο και την οικογένειά του. Εχει ακόμη το σημάδι στο πρόσωπό του. Χτύπησε, τους αποκάλυψε, πάνω σε μια σανίδα. Επηρεασμένος από τις κινήσεις του τάε κβον ντο, το οποίο λατρεύει, ο Τζόσουα προσπάθησε να πιαστεί την ώρα που τα μανιασμένα νερά της θάλασσας κατέστρεφαν το σπίτι του. Τα κύματα και οι άνεμοι όμως ήταν πολύ ισχυροί. Εριξαν τη σανίδα πάνω στο πρόσωπο του Τζόσουα και εκείνον περίπου δύο χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι του. Από εκείνη την ημέρα μένει με τον θείο του.

Σήμερα, τουλάχιστον από άποψη υγείας, το μικρό αγόρι είναι πολύ καλύτερα. Η πληγή του έχει σχεδόν κλείσει. Είναι αισιόδοξος για το αύριο και πού και πού χαμογελά, ακόμη και όταν τον ρωτούν τι απέγινε η οικογένειά του. «Η μητέρα μου και η αδελφή μου, η Τζαμάικα, πέθαναν», λέει. Ο πατέρας του, χτυπημένος στο γόνατο, εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε νοσοκομείο του γειτονικού νησιού Κεμπού, προσθέτει ο θείος του, ο οποίος βγήκε ανήσυχος στον δρόμο να δει με ποιους συνομιλούσε τόση ώρα ο ανιψιός του.

Το πρόσωπο του Τζόσουα προκάλεσε παγκόσμιο ενδιαφέρον. Τις ημέρες που ακολούθησαν τη φονική μανία του τυφώνα Χαϊγιάν –με ανέμους που έπνεαν με ταχύτητα μεγαλύτερη των 300 χιλιομέτρων την ώρα –μία εκστρατεία έκανε τον γύρο του facebook. Χιλιάδες χρήστες του Ιντερνετ αναρωτιόντουσαν «τι συνέβη σε εκείνο το αγόρι;». Κάποιοι μπόρεσαν να αναγνωρίσουν τη γειτονιά του από τα χαλάσματα που διακρίνονταν στο φόντο της φωτογραφίας. Τελικά, τον δρόμο για την αναζήτησή του άνοιξαν τα αγόρια της περιοχής.

Ο Τζόσουα ζει πλέον την κάθε στιγμή, όπως και όλοι οι κάτοικοι του Τακλομπάν. Το σχολείο του θα ανοίξει με τη νέα χρονιά. Εως τότε, θα συνεχίσει να μαζεύει με την παρέα του τον χαλκό από τα ηλεκτρικά καλώδια που κατέστρεψε ο τυφώνας της 8ης Νοεμβρίου. «Μας δίνουν 2,5 ευρώ το κιλό», λέει ενθουσιασμένος. Με τα χρήματα αυτά, αγοράζει αναψυκτικά. Είναι η δική του συμβολή στην οικογένειά του, η οποία βασίζεται σε προμήθειες και επιδόματα για να επιβιώσει.

Τυχερός άτυχος

Ο 11χρονος Τζόσουα ήταν το μοναδικό μέλος της οικογένειάς του που επιβίωσε – σχεδόν – αλώβητο απότον τυφώνα Χαϊγιάν, ο οποίος έπληξε τις Ανατολικές και Κεντρικές Φιλιππίνες.