Τρομερό φινάλε σε μια μαγική χρονιά για τον Παναγιώτη Γκιώνη. Ο πρωταθλητής μας στο πινγκ πονγκ κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο World Tour της Στοκχόλμης και έτσι τρίτωσε το καλό μετά τον διπλό θρίαμβο πριν λίγο καιρό με την εθνική ομάδα στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Αυστρίας (ασημένιο στο ομαδικό και χάλκινο στο ατομικό).

Με νέα σπουδαία εμφάνιση και στηριζόμενος και στην εμπειρία του, στα προημιτελικά απέκλεισε τον νεαρό Χουν Τζου Σιανγκ από την Ταϊπέι με 4-1 σετ (11-7, 11-9, 10-12, 11-7 και 11-9), μπήκε στην 4άδα και σιγούρεψε το μετάλλιο δεδομένου ότι δεν γίνεται αγώνας για τις θέσεις 3-4. Εκεί γνώρισε φυσιολογική ήττα από τον Κινέζο Γιάν Αν με 4-0 (11-4, 11-9, 11-7, 11-5), αλλά είχε ήδη κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο.
Όμως και μόνο το γεγονός ότι είχε μπει στην τετράδα του World Tour μαζί με τρεις Κινέζους (οι κορυφαίοι αθλητές στον κόσμο) αποτελεί από μόνο του άθλο.
Πρόκειται για μία ακόμα ξεχωριστή στιγμή στην καριέρα του Γκιώνη, καθώς είναι το πρώτο του μετάλλιο στο απλό επαμειβόμενου όπεν της Διεθνούς Ομοσπονδίας Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης.
«Είναι πολύ σημαντικό για μένα που αμέσως μετά το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα φτάνω σ’ ένα ακόμα μετάλλιο. Το λέω γιατί έχω κι ένα άγχος παραπάνω να δείξω ότι δεν ήταν κάτι τυχαίο, που πήγα τόσο καλά στο Σβέσατ. Είμαι λοιπόν, ιδιαίτερα χαρούμενος υπολογίζοντας και το γεγονός ότι τώρα τα κατάφερα απέναντι σε Ασιάτες αθλητές. Γενικά είναι πιο δύσκολο ν’ αντιμετωπίζεις Ασιάτες, όχι μόνο λόγω του πολύ υψηλού τους επιπέδου, αλλά και γιατί χρησιμοποιούν κινέζικα λάστιχα, τα οποία έχουν άλλη ποιότητα και δέχεσαι διαφορετικά την μπάλα στο σπιν ή και σε άλλα επιθετικά χτυπήματα. Θα ήθελα επίσης να προσθέσω ότι είχα κακή κλήρωση, θα μπορούσα να φτάσω πιο εύκολα ως εδώ, όμως κάθε εμπόδιο για καλό» τόνισε ο πρωταθλητής μας, μετά την οριστικοποίηση του μεταλλίου (με τη λήξη του νικηφόρου προημιτελικού) ενώ και ο προπονητής του Κώστας Βατσακλής, ήταν πανευτυχής και είχε διάθεση και για χιούμορ:
«Μετά τους Ευρωπαίους στο… μενού του Γκιώνη έχουν μπει και οι Ασιάτες» τόνισε χαριτολογώντας για να προσθέσει για τον αθλητή του: «Αποδίδει αξιόλογο πινγκ πονγκ, είναι συγκεντρωμένος, έχει εξαιρετική ψυχολογία και τα πήγε εξαιρετικά».
Για να καταλάβει κανείς το πόσο σημαντική ήταν η επιτυχία του Παναγιώτη Γκιώνη, να σημειωθεί ότι

στα ημιτελικά ήταν αυτός και τρεις Κινέζοι πρωταθλητές ενώ στα προημιτελικά είχε μείνει ο μοναδικός Ευρωπαίος στο αγώνισμα σ’ ένα πρωτοφανές (και φυσικά τιμητικό για τον ίδιο) σκηνικό, που θα έχει να θυμάται για πάντα στην καριέρα του.

Μετά το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα έσπασε το φράγμα» των «16» και στα τουρνουά World Tour κάνοντας μάλιστα δύο βήματα μπροστά και στις δύο περιπτώσεις. Όπως στο Σβέσατ μπήκε στα προημιτελικά και αργότερα κατέκτησε μετάλλιο, έτσι και στη Στοκχόλμη έφτασε στο πόντιουμ προχωρώντας δύο ακόμα γύρους!
Αυτό ήταν το τέταρτο μετάλλιό του στα τουρνουά αυτής της σειράς και το δεύτερο στη Σουηδία. Το 2005 στο Γκέτεμποργκ ήταν 3ος στο διπλό ανδρών με τον Κορέατη Γιου Σε Χιουκ. Στο ίδιο αγώνισμα έχει ακόμα ένα ασημένιο μετάλλιο με συμπαίκτη τον Αυστριακό Τσεν Βεσίνγκ (στην Πολωνία το 2004) κι ένα χάλκινο με τον Ντανιέλ Τσιόκα (στην Αίγυπτο το 2004).
Πήρε επιτέλους αυτό που άξιζε σε μεγάλο όπεν ύστερα από 16 χρόνια και 54 συμμετοχές σε World Tour της I.T.T.F. κι έναν μήνα πριν κλείσει το 34ο έτος της ηλικίας του. Έκανε το ντεμπούτο του το 1997 στο όπεν της Πολωνίας, που είχε γίνει στο Γκντανσκ.
Απέκλεισε τέσσερις Ασιάτες αθλητές στη σειρά (αν υπολογίσουμε και τον κινεζικής καταγωγής Βανγκ Μπόρα που αγωνιζόταν με την Τουρκία), κάτι επίσης πρωτόγνωρο σε μία διοργάνωση κι ανάμεσά τους ήταν το 4ο φαβορί του αγωνίσματος και σημερινός παγκόσμιος πρωταθλητής του διπλού ανδρών Τσεν-Τσίεν Αν από την Ταϊπέι.
Εξίσου σημαντικό ότι εξασφάλισε βαθμούς στην παγκόσμια κατάταξη, που ήταν ο βασικός στόχος του όταν δήλωσε συμμετοχή για τη Στοκχόλμη και ο Δεκέμβριος ίσως τον φέρει μέσα στους πρώτους 30 του κόσμου και στην καλύτερη θέση που έχει εμφανίσει ποτέ. Σήμερα είναι στο νούμερο 35, ενώ στα seeding του τουρνουά ήταν στο νούμερο 11.