«Το κέντρο Κομπαρσίτα ήταν στη Νέα Φιλαδέλφεια. Εδώ έκανα το μπαμ σαν πρώτη σοουγούμαν και το κοινό ήταν γεμάτο άρχοντες όπως ο Νιάρχος, ο Μπενάκης, ο Γαρουφαλλίδης. Εδώ πρωτογνώρισα και τον Μιχάλη Σουγιούλ με την ορχήστρα του και μου έδωσε το «Αλα της». Ηταν ένας εξαιρετικός άνθρωπος, ένας μεγάλος συνθέτης», δηλώνει στα «ΝΕΑ» η Ζωζώ Σαπουντζάκη που θα συμμετάσχει την πρώτη ημέρα του αφιερώματος στον Μιχάλη Σουγιούλ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (2 και 3 Δεκεμβρίου) ερμηνεύοντας επίσης, εκτός του «Αλα της», το «Κοίτα κορμί» και το «Πού να ‘σαι τώρα».

Η ίδια –σημειώνει –νιώθει χρέος να τιμήσει τον συνθέτη των μεγάλων επιτυχιών («Αρχισαν τα όργανα», «Το τραμ το τελευταίο», «Πάμε σαν άλλοτε» και άλλα) και να διακόψει για μία ημέρα τις πρόβες της στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (όπου θα πρωταγωνιστεί από τις 19 Δεκεμβρίου στην παράσταση «Με μουσικές εξαίσιες… με φωνές!..»).

«Μου στάθηκε βράχος στα πρώτα μου βήματα, κάναμε παρέα, πήγαινα σπίτι του, στον Σταθμό Λαρίσης, τον πείραζα, συνεργαστήκαμε πολύ», συμπληρώνει η ίδια με χαρά για τη συμμετοχή της στην παράσταση «Το τραγούδι που σου ‘γραφα», με τη συμμετοχή πολλών τραγουδιστών (Μελίνα Ασλανίδου, Φωτεινή Δάρρα, Σόνια Θεοδωρίδου, Νίνα Λοτσάρη, Κώστας Μακεδόνας, Αγγελος Παπαδημητρίου, Λάκης Παπαδόπουλος, Θάνος Πολύδωρας, Χρυσούλα Στεφανάκη, Μπάμπης Τσέρτος, Κώστας Χατζής).

Η παράσταση –σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Μαλισσόβα –θα διατρέξει τρεις δεκαετίες επιτυχιών, στη διάρκεια των οποίων ο Μιχάλης Σουγιούλ (Μιχαήλ Σουγιουλτζόγλου ήταν το πραγματικό του ονοματεπώνυμο) σφράγισε το αστικό ελαφρό τραγούδι αλλά και το υβριδικό είδος του λεγόμενου «αρχοντορεμπέτικου» που συνδύαζε λαϊκότροπους στίχους και μουσική με δυτικό ενορχηστρωτικό πρόσημο (οι νεότερες γενιές έμαθαν κάποιες από τις επιτυχίες του Σουγιούλ από τις επανεκτελέσεις της Βίκυς Μοσχολιού και πολύ αργότερα από τον Κώστα Μακεδόνα).

Ο Σουγιούλ κατάφερε να αναδειχθεί με ένα πολυσυλλεκτικό στυλ σύνθεσης, γράφοντας από βαλς και ταγκό («Θα καθόμουν πλάι σου», του 1946) μέχρι πατριωτικά τραγούδια που τόνωναν το ηθικό των Ελλήνων την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και της Κατοχής («Παιδιά, της Ελλάδος παιδιά»). Και από βουκολικά άσματα («Του Γιάννου η φλογέρα») μέχρι το ρεμπέτικο «Σβήστε με απ’ τον χάρτη». Και αυτό ακριβώς το ευρύ ρεπερτόριο θα ακουστεί στη διήμερη παράσταση-αφιέρωμα στην οποία επίσης συμμετέχει η Παιδική Χορωδία Εμπνευσις και δωδεκαμελές μουσικό σύνολο (την ενορχήστρωση των κομματιών συνυπογράφουν ο ρέκτης του αστικού ελαφρού τραγουδιού Δαβίδ Ναχμίας και ο Γιάννης Παπαζαχαριάκης).

Πολυγραφότατος

Ο συνθέτης Μιχάλης Σουγιούλ (το καλλιτεχνικό του ψευδώνυμο καθιερώθηκε όταν συνεργάστηκε με αργεντίνικη ορχήστρα στα μέσα του 1930) ήταν Μικρασιάτης, γεννήθηκε το 1906 και πέθανε το 1958. Εγραψε πάνω από 750 τραγούδια αλλά και μουσική για 50 θεατρικές επιθεωρήσεις και 20 ταινίες.Η «Σάντα Τσικίτα» αλλά καιτο «Μια ζωή την έχουμε»είναι ενδεικτικά κάποιες.