Εν μέσω απεργιακών κινητοποιήσεων των διοικητικών και καταλήψεων σε σειρά σχολών του Πολυτεχνείου και του Πανεπιστημίου Αθηνας, ο υπουργός Παιδείας Κ.Αρβανιτόπουλος θα έχει διάλογο με τους διοικητικούς του ΕΚΠΑ για το ζήτημα της διαθεσιμότητας. Παράλληλα, το υπουργείο Παιδείας προανήγγειλε την κατάθεση τροπολογίας για δύο εξεταστικές για όλους, ενώ διαμήνυσε ότι εάν οι σχολές ανοίξουν έως τη Δευτέρα δεν θα χαθεί το εξάμηνο.

Παρά την έναρξη διαλόγου, συνεχίζονται σήμερα και αύριο οι 24ωρες απεργίες των διοικητικών υπαλλήλων του ΕΚΠΑ και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Παράλληλα, σε τετράωρες στάσεις εργασίας (9 π.μ. έως 1 μ.μ..) από σήμερα μέχρι και την Παρασκευή αποφάσισαν να προχωρήσουν από την πλευρά τους οι διοικητικοί υπάλληλοι του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, οι οποίοι δεν εμφανίζονται ικανοποιημένοι από τις προτάσεις του υπουργού Παιδείας.

Σε καλό κλίμα η συνάντηση με τους πρυτάνεις

Ο κ. Αρβανιτόπουλος συναντήθηκε χθες και με τους εκπροσώπους του συντονιστικού των πρυτάνεων και όπως ανέφεραν και οι δύο πλευρές η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα.

Ο υπουργός χαρακτήρισε σημαντικό το γεγονός ότι έγινε αποδεκτή ως βάση συζήτησης η πρόταση των πέντε σημείων που κατέθεσε τις προηγούμενες μέρες για τη διοικητική αναδιάρθρωση των πανεπιστημίων.

Επισήμανε ακόμη μια φορά ότι πρέπει να ανοίξουν τα πανεπιστήμια για να μην χαθεί το εξάμηνο θέτοντας ως ανώτατο χρονικό όριο για να αποτραπεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο την ερχόμενη Δευτέρα.

Σημείωσε επίσης ότι θα εξεταστούν όλες οι ενστάσεις που αφορούν τις λίστες της διαθεσιμότητας. Ξεκαθάρισε, όμως, ότι για να γίνει κάτι τέτοιο πρέπει να λειτουργήσουν οι γραμματείες των ιδρυμάτων ώστε να καταστεί δυνατός ο έλεγχος.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της φύλαξης επισημάνθηκε ότι αυτή έχει ανατεθεί ήδη σε ιδιωτικές εταιρίες στα περισσότερα ιδρύματα.

Τέλος, ο υπουργός Παιδείας εμφανίστηκε ανοικτός στη δυνατότητα των ιδρυμάτων να διαθέσουν μέρος των κονδυλίων των ΕΛΚΕΙ για την κάλυψη των λειτουργικών τους δαπανών.

Στη Βουλή η τροπολογία – ανάσα για τους φοιτητές

Σήμερα, εν τω μεταξύ, θα τεθεί σε ψηφοφορία στη Βουλή η τροπολογία, με την οποία θα παρέχεται η δυνατότητα στους φοιτητές όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, να εξεταστούν σε όλα τα μαθήματα που οφείλουν στην εξεταστική περίοδο του Φεβρουαρίου και Ιουνίου 2014, ανεξάρτητα από το εάν αυτά διδάσκονται σε χειμερινό ή εαρινό εξάμηνο.

Πηγές του υπουργείου εκφράζουν την εκτίμηση ότι η ρύθμιση «αφενός θα φέρει πολλούς φοιτητές πιο κοντά στο πτυχίο, αφετέρου θα αμβλύνει τις συνέπειες των κινητοποιήσεων στα Ιδρύματα».