Ο 23χρονος Νορβηγός Σβεν Μάγκνους Κάρλσεν είναι ο νέος παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι, καθώς την Παρασκευή νίκησε τον προηγούμενο κάτοχο του τίτλου, τον 43χρονο Ινδό Βισβανάθαν Ανάντ.

Ο Κάρλσεν κέρδισε με σκορ 6,5 – 3,5, σημειώνοντας ρεκόρ υψηλότερης βαθμολογίας όλων των εποχών.

Ο Ανάντ ήταν πέντε φορές παγκόσμιος πρωταθλητής, τίτλος που συνοδεύεται από το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 1,8 εκατ. ευρώ. Η ήττα του από τον νεαρό Νορβηγό έγινε μέσα στην έδρα του, καθώς η παρτίδα στην οποία έχασε από τον Κάρλσεν διεξήχθη στο Τσενάι (πρώην Μαντράς) της Νότιας Ινδίας.

Ο Κάρλσεν είναι Νο 1 στην παγκόσμια κατάταξη των σκακιστών, έχοντας συγκεντρώσει 2.872 βαθμούς (ELO), που είναι η υψηλότερη βαθμολογία στην Ιστορία, αν υπολογίσει κάποιος ότι το ELO του Γκάρι Κασπάροφ ήταν 2.851 βαθμοί.

Τον Απρίλιο του 2004 έγινε γκραν-μετρ, σε ηλικία μόλις 13 ετών και 148 ημερών (ο δεύτερος νεότερος στην Ιστορία), και έκτοτε συνέχισε να καταρρίπτει ρεκόρ έως τα 19 του, όταν έγινε ο νεότερος σκακιστής στον κόσμο που έφθασε στο Νο 1.

Ο Γκάρι Κασπάροφ, που ήταν προπονητής του για έναν χρόνο, τον θαυμάζει: «Ο Κάρλσεν έχει την ικανότητα να αξιολογεί σωστά κάθε θέση, κάτι που μόνο ο Καρπόφ μπορούσε να κάνει τόσο καλά».