Για προσπάθεια «πολιτικής εκμετάλλευσης» έκανε λόγο ο υπουργός Πολιτισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος, μετά το ζήτημα που προέκυψε κατόπιν καταγγελίας των βουλευτών των Ανεξάρτητων Ελλήνων Γιάννη Δημαρά και Τέρενς Κουίκ ότι όποιος ανεβάζει τον Εθνικό Υμνο σε διαδικτυακές πλατφόρμες πρέπει να καταβάλει χρηματικό ποσό στην ιδιωτική εταιρεία ΙΟDA (Orchard), στην οποία καταγγέλλεται ότι ανήκουν τα πνευματικά δικαιώματα του Εθνικού Υμνου!

Ο κ. Παναγιωτόπουλος επισήμανε ότι «ο Εθνικός Υμνος έχει εμβληματικό χαρακτήρα και αξία για τον κάθε Ελληνα», διαβεβαιώνοντας ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα «ώστε ο Εθνικός Υμνος να τύχει πλήρους προστασίας και να μην έχομε τέτοια γεγονότα που ενοχλούν το σύνολο των Ελλήνων, ανεξάρτητα του τι ψηφίζουν».

«Υπάρχει μια προσπάθεια να γίνει πολιτική εκμετάλλευση με τον Εθνικό Υμνο, ο οποίος δεν είναι απλό εθνικό δημιούργημα. Είναι η ψυχή του έθνους. Ανήκει στην εθνική ολότητα μας, στο έθνος μας» τόνισε ο υπουργός Πολιτισμού.

Συμπλήρωσε δε ότι η ελληνική κυβέρνηση «έχει παρέμβει και ήδη οι διαδικτυακές πλατφόρμες έχουν αναγνωρίσει ότι είναι δικό τους λάθος».

Στο μεταξύ, ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την Πνευματική Ιδιοκτησία, σύμφωνα με το οποίο παρατείνεται κατά 20 χρόνια η διάρκεια προστασίας των ερμηνευτών ή εκτελεστών καλλιτεχνών και των παραγωγών φωνογραφημάτων ενώ αξιοποιούνται τα «ορφανά έργα» για μορφωτικούς σκοπούς.

Την ίδια ώρα, ανοιχτά εμφανίστηκαν όλα τα κόμματα στην πρόσκληση εθνικού διαλόγου για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στον χώρο της πνευματικής ιδιοκτησίας, των υποχρεώσεων των χρηστών και των δικαιωμάτων των καλλιτεχνών που απηύθυνε ο υπουργός.

Ο Πάνος Παναγιωτόπουλος, δεσμεύτηκε ότι μέχρι τέλος του έτους θα έχει συγκροτηθεί ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας, ο οποίος θα αρχίσει να λειτουργεί από το νέο έτος και θα τελεί υπό τον συντονισμό του και η σύσταση της Επιτροπής διαλόγου για τον πολιτισμό.

Παράλληλα ο υπουργός ζήτησε την συναίνεση όλων των κομμάτων, προκειμένου έως τις 10 Δεκεμβρίου να ψηφιστεί το νομοσχέδιο για την αδειοδότηση των μικρών θεάτρων -με την διαδικασία του κατεπείγοντος – καθώς, όπως υποστήριξε είναι δεκάδες τα θέατρα που δεν έχουν άδεια λειτουργίας.