Εκκληση στο περιβόητο πετρελαϊκό fund της Νορβηγίας, το οποίο έχει συσσωρεύσει περί τα… 800 δισ. δολάρια, απηύθυνε ο Μπιλ Γκέιτς, προκειμένου να συνδράμει στην καταπολέμηση της φτώχειας. Ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, ο οποίος αφιερώνει πλέον τον χρόνο του στο φιλανθρωπικό ίδρυμα (με κεφάλαια 37 δισ. δολ.) που ίδρυσε και διοικεί με τη σύζυγό του, διεμήνυσε στην κυβέρνηση του Οσλο ότι η χρηματοδότηση των υποδομών στην Υποσαχάρια Αφρική και στην Ασία δεν είναι φιλανθρωπία. Είναι επένδυση με υψηλές αποδόσεις.

Ο Γκέιτς, όπως και ο Γουόρεν Μπάφετ, έχουν αποφασίσει να επιστρέψουν τις περιουσίες τους «πίσω στην κοινωνία». Δεν είναι όλοι οι Κροίσοι έτσι. Ερευνα που διενήργησε η US Trust αποδεικνύει εκείνο που όλοι υποψιαζόμαστε: ότι οι τσέπες των πολύ πλουσίων έχουν καβούρια!

Ετσι, ενώ οι Αμερικανοί διαθέτουν κατά μέσον όρο σε φιλανθρωπίες το 4,7% του εισοδήματός τους, οι πιο γενναιόδωροι είναι όσοι έχουν μεσαία εισοδήματα και συγκεκριμένα όσοι κερδίζουν από 50.000 έως 100.000 ετησίως. Οσοι κερδίζουν πάνω από 1 εκατ. δολάρια ετησίως είναι σπαγκοραμμένοι. Η έρευνα αποκάλυψε επίσης τον ρόλο των επενδυτικών συμβούλων των πολύ πλουσίων.

Διότι ένας στους δύο διαχειριστές κεφαλαίων πολύ ευκατάστατων ανθρώπων συμβουλεύουν τους πελάτες τους να μην αρχίσουν τις δωρεές προτού συγκεντρώσουν σε ρευστό τουλάχιστον μισό εκατ. δολάρια! Και ένας στους τέσσερις τους συμβουλεύει να μη βάλουν το χέρι στην τσέπη ώσπου να μαζέψουν 3 εκατ. δολάρια! Θεωρούν, προφανώς, ότι είναι κρίμα να σκορπούν «οι άσχετοι» χρήματα που οι ίδιοι θα επένδυαν –με το αζημίωτο φυσικά…