«εξαιτίας του Σνόουντεν δεν παρακολουθείται πλέον –κατά πάσα πιθανότητα –το κινητό σας από τους Αμερικανούς, κυρία Μέρκελ. Του είπατε τουλάχιστον ένα ευχαριστώ;». Η ερώτηση του βουλευτή των Πρασίνων Κρίστιαν Στρέμπελε από το βήμα της γερμανικής Βουλής χθες ήταν ρητορική. Γνώριζε ότι η γερμανίδα Καγκελάριος δεν έκανε τίποτα τέτοιο. Κατά τον Στρέμπελε, όμως, θα έπρεπε. Γιατί Θα ήταν επίσης και μία «ανθρώπινη χειρονομία ευγνωμοσύνης», συμπλήρωσε ο Στρέμπελε, για το θάρρος του Εντουαρντ Σνόουντεν να αποκαλύψει τις πρακτικές των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών στη Γερμανία και πολλές ακόμη χώρες.

Ο παλαίμαχος βουλευτής των Πρασίνων είναι ο μόνος που συνάντησε τον πρώην υπάλληλο της NSA, της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας των ΗΠΑ, τον προηγούμενο μήνα στη Μόσχα, μεταφέροντας πίσω στη Γερμανία και επιστολή του στην οποία ο Σνόουντεν δηλώνει πρόθυμος να μιλήσει στις αρμόδιες υπηρεσίες της χώρας. Κατόπιν αυτού, η αντιπολίτευση ζητά άσυλο για αυτόν στη Γερμανία αλλά η κυβέρνηση λέει όχι. Η διμερής συμφωνία ΗΠΑ – Γερμανίας περί απελάσεων ισχύει και για τον Σνόουντεν, διευκρίνισαν ομιλητές από το κόμμα της Μέρκελ, που σημαίνει πρακτικά ότι η Γερμανία δεν δίνει άσυλο στον Σνόουντεν.

Η Αγκελα Μέρκελ, υπηρεσιακή Καγκελάριος προς το παρόν, ζήτησε ακόμη μία φορά από την Ουάσιγκτον πλήρη διαλεύκανση. Οι καταγγελίες για τις πρακτικές κατασκοπείας της NSA «θέτουν σε δοκιμασία» τις ευρωατλαντικές σχέσεις, είπε. «Οι καταγγελίες είναι βαριές. Πρέπει να διαλευκανθούν και –ακόμα πιο σημαντικό για το μέλλον –χρειάζεται να οικοδομηθεί και πάλι εμπιστοσύνη», σημείωσε η Μέρκελ. «Η κατασκοπεία μεταξύ φίλων είναι ανεπίτρεπτη», τόνισε από την πλευρά του ο Σοσιαλδημοκράτης Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ καταδικάζοντας παράλληλα τους χειρισμούς της προηγούμενης κυβέρνησης. «Οι προσπάθειες να μειωθεί η σημασία του θέματος δεν γίνονται αποδεκτές», είπε ο Σταϊνμάιερ αναφερόμενος στον υπουργό Εσωτερικών Φρίντριχ και στον υπουργό Καγκελαρίας και δεξί χέρι της Μέρκελ Ρόλαντ Ποφάλα, οι οποίοι τον Αύγουστο χαρακτήριζαν το θέμα «λήξαν».

Η Ανγκελα Μέρκελ απέφυγε χθες να αναφερθεί στην παρακολούθηση του προσωπικού κινητού τηλεφώνου της από τους Αμερικανούς. Οι καταγγελίες θα παίξουν σίγουρα ρόλο στις διαπραγματεύσεις με τους Αμερικανούς γύρω από τη συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών. Η Μέρκελ δεν θέλησε πάντως να φθάσει το θέμα στα άκρα. Παρά τις αποκαλύψεις για την NSA, είπε πως η συμμαχία της Γερμανίας με την Ουάσιγκτον «παραμένει θεμελιώδης εγγυήτρια για την ελευθερία και την ασφάλειά μας».

«Πρέπει πρώτα να αποκτήσετε τα κότσια να αντιπαρατεθείτε με τους Αμερικανούς αν θέλετε να διαπραγματευθείτε επί ίσοις όροις», αντέταξε ο πρόεδρος της «Αριστεράς» Γκρέγκορ Γκίζι. Πολλά ερωτήματα βουλευτών της αντιπολίτευσης έμειναν χθες αναπάντητα. «Γιατί απέτυχε παταγωδώς η γερμανική αντικατασκοπία με το κινητό της Καγκελαρίου; Τι γίνεται με τις υποκλοπές των υπολοίπων γερμανών πολιτών; Τι γίνεται με την οικονομική κατασκοπεία;». Τον λόγο έχει τώρα εξεταστική επιτροπή της Βουλής για το μεγαλύτερο σκάνδαλο υποκλοπών.