Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε σήμερα από τους γερουσιαστές να περιμένουν προτού να ψηφίσουν νέες κυρώσεις σε βάρος του Ιράν, χωρίς κατά τα φαινόμενα να τους πείσει αφού πολλοί παραμένουν επιφυλακτικοί όσον αφορά την επιτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων που είναι σε εξέλιξη για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Ο αμερικανός Πρόεδρος συναντήθηκε και συνομίλησε επί δύο ώρες με Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές που μετέχουν στις επιτροπές Εξωτερικών Υποθέσεων, Άμυνας, Πληροφοριών και Τραπεζών, καθώς την Τετάρτη είναι προγραμματισμένες να ξαναρχίσουν στη Γενεύη οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ιράν και της ομάδας «5+1» (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία).

«Μας ζήτησε χρόνο», είπε ο Ρεπουμπλικανός Μπομπ Κόρκερ μετά τη λήξη της συνάντησης, σημειώνοντας ότι πολλοί συνάδελφοί του παραμένουν «ιδιαίτερα ανικανοποίητοι».

Σε κάθε περίπτωση πάντως, για διαδικαστικούς λόγους η Γερουσία δεν θα μπορέσει να ψηφίσει νέες κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης παρά μόνο μετά τη Γιορτή των Ευχαριστιών, στις αρχές Δεκεμβρίου.

Και αυτό γιατί οι εργασίες της θα διακοπούν την Παρασκευή για τις γιορτές.

«Θα εξετάσω σοβαρά όσα είπε ο Πρόεδρος σήμερα, θα μιλήσω για το θέμα με τους συναδέλφους μου και κατόπιν θα αποφασίσω», δήλωσε ο Δημοκρατικός Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων.

Στο Κογκρέσο, ορισμένοι Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι σχεδιάζουν να ψηφίσουν νέες οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης, καθώς δηλώνουν πεπεισμένοι ότι οι προηγούμενες ήταν αυτές που ανάγκασαν την ιρανική ηγεσία να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ωστόσο, ο Λευκός Οίκος φοβάται πως οι επιπρόσθετες κυρώσεις θα αποδυναμώσουν την ομάδα των Ιρανών διαπραγματευτών στη Γενεύη και θα ενισχύσουν εκείνους που επιδιώκουν να τηρήσει το καθεστώς πιο σκληρή στάση.

Ο προηγούμενος γύρος των διαπραγματεύσεων έκλεισε στις 9 Νοεμβρίου στη Γενεύη, χωρίς να επιτευχθεί κάποια συμφωνία.