«Επιτυχής, παρά την οικονομική κρίση, θα είναι η ελληνική προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τονίζει ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας, στα πλαίσια συνέντευξής του στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Θα είναι μια ευρωπαϊκή και όχι μια ελληνική προεδρία, σε στενή συνεργασία με όλους τους θεσμούς της ΕΕ»δηλώνει ο κ. Κούρκουλας και επισημαίνει ότι ο προϋπολογισμός θα είναι ο χαμηλότερος που υπήρξε ποτέ.

Είναι ενδεικτικό ότι όλες οι συναντήσεις και οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα και όχι πλέον σε νησιά ή άλλες τουριστικές περιοχές.

«Θα κάνουμε οικονομία. Αυτό είναι ξεκάθαρο», δηλώνει ο κ. Κούρκουλας.

Βασική προτεραιότητα της ελληνικής προεδρίας θα είναι η λήψη μέτρων που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη και θα καταπολεμήσουν την ανεργία, δηλώνει ο υφυπουργός και εξηγεί ότι χωρίς ανάπτυξη δεν μπορεί να πετύχει κανένα πρόγραμμα σταθερότητας.

Σημαντικό θέμα θα αποτελέσει επίσης η μετανάστευση, «νόμιμη και παράνομη».

Ερωτώμενος σχετικώς με το εάν θα υπάρχει σταθερότητα στη χώρα τους επόμενους μήνες, ο κ. Κούρκουλας διαβεβαιώνει ότι η κατάσταση είναι σταθερή, αλλά παραδέχεται ότι «υπάρχουν στην Ελλάδα ορισμένες λαϊκιστικές και εξτρεμιστικές δυνάμεις που επιθυμούν την αποσταθεροποίηση, αλλά αυτό – και το γνωρίζουν οι περισσότεροι στην Ελλάδα- δεν πρόκειται να συμβεί».