Με επιτυχία ολοκληρώθηκε από τη Eurobank εθελούσια έξοδος 1.100 εργαζομένων της, που αντιστοιχεί περίπου στο 10% του ανθρώπινου δυναμικού της στην Ελλάδα. Πρόκειται για τη δεύτερη συστημική τράπεζα που επιτυγχάνει με αυτόν τον τρόπο την ελάφρυνση του κόστους μισθοδοσίας της, μετά την αντίστοιχη διαδικασία στον όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς, μέσω της οποίας αποχώρησε το 12% του προσωπικού του στις αρχές του φθινοπώρου. Ο κύκλος αυτός αναμένεται να «κλείσει» με το πρόγραμμα οικειοθελούς αποχώρησης ως και 2.000 υπαλλήλων από την Εθνική Τράπεζα, η οποία αναμένει τη σχετική έγκριση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Alpha Bank δεν έχει ακόμη κάνει γνωστούς τους σχεδιασμούς της. Δεν αποκλείεται ωστόσο να καλυφθεί ο στόχος της για μείωση των δαπανών μέσω συνταξιοδοτήσεων.

Η συμμετοχή στην εθελουσία της Eurobank ήταν μεγαλύτερη του αναμενομένου, με αποτέλεσμα ο στόχος για απομάκρυνση 700 ατόμων να υπερκαλυφθεί κατά 1,6 φορές. Η μείωση του μισθολογικού κόστους σε ετήσια βάση μετά την επιτυχία του εγχειρήματος θα ανέλθει σε 55 εκατ. ευρώ. Οπως επισημαίνουν πηγές από την τράπεζα, είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι επιτεύχθηκε ισορροπημένη κατανομή των εργαζομένων που έκαναν χρήση του προγράμματος μεταξύ του δικτύου και των διοικητικών υπηρεσιών, από τις οποίες αποχώρησαν και ανώτερα στελέχη. Οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν ότι η κατανομή αυτή βοηθά την αναδιάρθρωση και επιτρέπει την επίτευξη των συνεργειών στο πλαίσιο και των συγχωνεύσεων με το νέο ΤΤ και την Proton Bank.

Εξάλλου από την τράπεζα τονίζουν ότι μέσω της ενοποίησης κεντρικών υπηρεσιών και πληροφοριακών συστημάτων του νέου ΤΤ και της Proton Bank, πέραν της αποτελεσματικότερης λειτουργίας, επιτυγχάνονται συνέργειες 200 εκατομμύρια ετησίως. .

Τέλος, όπως ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα, έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της κατά 2 δισ. ευρώ περίπου με στόχο την ομαλή και επιτυχή επιστροφή της στον ιδιωτικό τομέα. Από τη Eurobank υπογραμμίζουν ότι αυτό θα γίνει με εισροή σημαντικών κεφαλαίων από το εξωτερικό και με προφανή οφέλη για το δημόσιο συμφέρον, καθώς και την περαιτέρω ενδυνάμωση του κεφαλαιακού δείκτη της τράπεζας με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση των αναγκών των πελατών και τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.