Η κεντροαριστερή Μισέλ Μπατσελέτ προηγείται με μεγάλη διαφορά στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή στη Χιλή.

Με καταμετρημένο περισσότερο από το 92% των ψήφων, συγκεντρώνει περίπου το 47%, αλλά όπως όλα δείχνουν θα χρειαστεί να πάει σε δεύτερο γύρο για να αναδειχθεί πρόεδρος της χώρας καθότι δεν φαίνεται να ξεπερνάει το 50% που απαιτείται για την ανάδειξή της από τον πρώτο γύρο.

Τη δεύτερη θέση στην εκλογική αναμέτρηση καταλαμβάνει η κεντροδεξιά Εβελίν Ματέι, η οποία συγκεντρώνει το 25%, ενώ περίπου 11% ή και λιγότερο παίρνουν συνολικά άλλοι επτά υποψήφιοι.

Η 62χρονη Μπατσελέτ, η πρώτη γυναίκα που εξελέγη Πρόεδρος σε χώρα της Λατινικής Αμερικής το 2006, στηρίζεται από τη Νέα Πλειοψηφία, συνασπισμό που ενώνει κομμουνιστικές και σοσιαλιστικές συνιστώσες.

Ενώνοντας τη φωνή της με εκείνη των διαδηλωτών που διαμαρτύρονται τα τελευταία χρόνια ενάντια στην οικονομική και κοινωνική πολιτική της κεντροδεξιάς κυβέρνησης, υποσχέθηκε ότι μέσα στις πρώτες 100 ημέρες θα προωθήσει μεταρρυθμίσεις όπως αναθεώρηση του Συντάγματος, τη φορολογική μεταρρύθμιση ώστε να αυξηθούν οι εταιρικοί φόροι και τα έσοδα του κράτους, την αναδιάρθρωση του εκπαιδευτικού συστήματος, τη βελτίωση του συστήματος υγείας και των δημοσίων υπηρεσιών.

Δύσκολη η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων

Αν και εκτιμάται ότι θα κερδίσει άνετα τον δεύτερο γύρο, πολιτικοί αναλυτές θεωρούν δύσκολο να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί αφού από τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα δεν φαίνεται να συγκεντρώνει στη Βουλή και τη Γερουσία την απαραίτητη πλειοψηφία για να περάσει τις αλλαγές σε βασικούς τομείς.

Οπως προβλέπει η νομοθεσία που έχει τις ρίζες της στην δικτατορική περίοδο του Πινοσέτ, για να γίνουν αλλαγές σε βασικούς τομείς απαιτείται ενισχυμένη πλειοψηφία.

Για παράδειγμα, στην εκπαίδευση χρειάζεται το 57% των ψήφων της Βουλής. Για αλλαγές που σχετίζονται με την εκλογική διαδικασία απαιτείται το 60% και για συνταγματικές μεταρρυθμίσεις το 67%.

Οι χθεσινές εκλογές, εκτός από την ανάδειξη του προέδρου της χώρας, περιελάμβαναν την ανάδειξη των μελών των εθνικών αντιπροσωπειών αλλά και των τοπικών εκπροσώπων.

Ωστόσο, η συμμαχία της Μπατσελέτ φαίνεται να συγκεντρώνει το 48% στη Βουλή και το 51% στη Γερουσία.

Και τούτο διότι ο εκλογικός νόμος του Πινοσέτ, ο οποίος εξακολουθεί να ισχύει στη χώρα, προβλέπει ότι η παράταξη που έχει ηττηθεί αποσπά τις μισές έδρες σε κάθε περιφέρεια, εάν το πρώτο κόμμα δεν καταφέρει να εξασφαλίσει περισσότερο από τα δύο τρίτα των ψήφων.