Ανοιχτή πρόσκληση στον Αριστείδη Μπελλέ του Νηρέα για κοινή συμπόρευση με τη Σελόντα απηύθυνε ο ιδιοκτήτης της δεύτερης Ιωάννης Στεφανής, η οποία αν γίνει αποδεκτή θα αποτελεί ένα πρώτο βήμα για τη δημιουργία του μεγαλύτερου ομίλου ιχθυοκαλλιέργειας στην Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης σε δημοσιογράφους, ο κ. Στεφανής δήλωσε πως οι δύο διοικήσεις γνωρίζουν άριστα τον κλάδο και μπορούν να χαράξουν κοινή πορεία. Διευκρίνισε μάλιστα πως η πρότασή του δεν είναι σε γνώση του κ. Μπελλέ ούτε των πιστωτριών τραπεζών. Πρόκειται για τους δύο μεγαλύτερους ομίλους σε αυτό τον τομέα στη χώρα μας και αν συνενωθούν, οι συνέργειες που θα προκύψουν και οι οικονομίες κλίμακος θα λύσουν πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος της ιχθυοκαλλιέργειας. Σε διεθνές επίπεδο, η συνεργασία ή ακόμη και η συνένωση των δύο εταιρειών θα απέφερε καλύτερη πρόσβαση σε κεφάλαια, κοινά δίκτυα εμπορίας και διανομής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και καλύτερη διαπραγματευτική δυνατότητα ως προς την τιμή του τελικού προϊόντος. Αυτό θα ισχυροποιούσε τη θέση της Ελλάδας ως πρώτης δύναμης στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ. Αυτή την περίοδο, οι τράπεζες ενθαρρύνουν την περαιτέρω συγκέντρωση του κλάδου για να δημιουργηθούν υγιή σχήματα. Προς αυτή την κατεύθυνση έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες για τη δημιουργία δύο πόλων στον κλάδο, τον Νηρέα και την Ανδρομέδα. Η τρίτη δύναμη ήταν η Σελόντα και ο Δίας αφού οι δύο εταιρείες βρίσκονται σε φάση συγχώνευσης.

Η αίτηση όμως της Δίας για υπαγωγή στο άρθρο 99 έριξε σκιές στη μεταξύ τους συνεργασία για αυτό και προέκυψε το άνοιγμα του κ. Στεφανή προς τον Νηρέα.

Ο κ. Στεφανής σχετικά με το ντιλ του Δία αρκέστηκε να πει πως αναμένουν τη 18η Δεκεμβρίου, οπότε θα συζητηθεί η αίτηση της Δίας και κατόπιν θα καθορίσουν τη στάση τους.

Ο ισχυρός άνδρας της Σελόντα εκτίμησε ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν δύο – τρία σχήματα στον χώρο, τα οποία θα ελέγχουν το 80%-85% της παραγωγής. Επίσης τόνισε την ανάγκη οι τράπεζες να κεφαλαιοποιήσουν τις απαιτήσεις τους, αλλά και να μετακυλίσουν τα δάνειά τους ώστε να πάρει ανάσα ο κλάδος. «Οι τράπεζες διαθέτουν σήμερα μια πολύ καθαρή εικόνα του κλάδου και των πρωταγωνιστριών εταιρειών. Εχουν εγκαταστήσει εδώ και τρεις μήνες διαδραστικούς μηχανισμούς ελέγχου και θα έπρεπε, σε συνεργασία με τις διοικήσεις των εταιρειών, να έχουν προσδιορίσει τη λύση. Η ιδιαιτερότητα της δραστηριότητας των ιχθυοκαλλιεργειών είναι ότι δεν υπάρχει δυνατότητα στάσης ή βραχυχρόνιας διακοπής. Δυστυχώς, το τραπεζικό μας σύστημα βρίσκεται και αυτό σε φάση αναδιάρθρωσης, γεγονός που δημιουργεί αναστολές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στεφανής.

Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ. Ο κλάδος των ελληνικών ιχθυοκαλλιεργειών με 120.000 τόνους ετήσια παραγωγή σε τσιπούρα και λαβράκι, είναι ο μεγαλύτερος στον κόσμο. Παράλληλα είναι καθαρά εξαγωγικός κλάδος αφού τα 400 εκατ. ευρώ επί συνολικού τζίρου 500 εκατ. ευρώ αφορούν τις αγορές του εξωτερικού.

Συγχρόνως, όμως, είναι υπερδανεισμένος αφού τα συνολικά δάνεια ξεπερνούν τα 600 εκατ. ευρώ, ενώ κατά διαστήματα πολλές εταιρείες λόγω έλλειψης ρευστότητας επιδίδονται σε εμπορικό πόλεμο και πωλούν κάτω του κόστους. Παλαιότερα ο κλάδος αριθμούσε περί τις 150 εταιρείες, οι οποίες σήμερα έχουν περιοριστεί σε 65, αλλά όλα δείχνουν ότι θα ακολουθήσει άλλη μία δεύτερη ισχυρή φάση συγκέντρωσης.

Εκτός από τις τράπεζες, καθοριστικό ρόλο στις παντρειές στον κλάδο αναμένεται να διαδραματίσει και ο γεωργιανός επιχειρηματίας Κάκχα Μπεντουκίντζε, ο οποίος εκτός από τον έλεγχο του Δία, μετέχει με 19% στη Σελόντα και με 23,6% στον Νηρέα.