Στα χέρια του εισαγγελέα αναμένεται να σταλεί ο φάκελος για τις ηχογραφημένες συνομιλίες του πρώην υπουργού Εθνικής Αμυνας Άκη Τσοχατζόπουλου με τον άλλοτε γενικό διευθυντή εξοπλισμών Γιάννη Σμπώκο, στις οποίες ο πρώτος ζητεί επιμόνως λεφτά από τον συνεργάτη του, παρά τις έντονες αρνήσεις του τελευταίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συζητήσεις που φέρεται να έχουν διεξαχθεί τετ α τετ, σε ΙΧ, θα αποτελέσουν αντικείμενο ξεχωριστής δικογραφίας, πλάι σε αυτές που «τρέχουν» για τις μίζες από τα εξοπλιστικά, γερμανικά υποβρύχια και ρωσικά Tor – M1.

Στην παρούσα φάση, οι ανακριτικές αρχές συλλέγουν μαρτυρίες και στοιχεία που μπορούν να θεμελιώσουν κατηγορία. Δεν έχουν άλλο δρόμο, καθώς οι συνομιλίες αυτές καθαυτές συνιστούν παρανόμως κτηθέν αποδεικτικό μέσο και η αξιοποίησή τους προσκρούει σε περιορισμούς και απαγορεύσεις του νομικού κόσμου.

Ρόλο βασικού μάρτυρα παίζει πρώην συνεργάτης του Άκη Τσοχατζόπουλου, ο οποίος φέρεται να έχει στην κατοχή του τους καυτούς διαλόγους. Πηγές φέρουν τον συγκεκριμένο άνθρωπο να έχει πάρει το υλικό από γνωστό δικηγόρο, ο οποίος μάλιστα ήταν παρών στη δίκη Τσοχατζόπουλου.

Εκτιμούν, δε, ότι τις συνομιλίες τις είχε ηχογραφήσει ο ίδιος ο Άκης Τσοχατζόπουλος, προκειμένου να αποδείξει σε κοντινό του πρόσωπο, που απαιτούσε ρευστό, την κατάσταση «πενίας» στην οποία βρισκόταν.

Το ενδιαφέρον είναι ότι στο πεδίο των συζητήσεων μεταξύ Τσοχατζόπουλου και Σμπώκου γίνεται παρέλαση ηχηρών ονομάτων της δημόσιας ζωής, από πολιτικά πρόσωπα και επιχειρηματίες ως δικηγόρους και δημοσιογράφους, με μόνιμο φόντο βαλίτσες με μαύρο πολιτικό χρήμα.

Παρά το γεγονός ότι το υλικό έχει σπάσει σε κομμάτια, και ενίοτε έχει χρησιμοποιηθεί ακόμη και για εκβιασμούς στην αγορά, συνολική εικόνα για τον βαθμό εμπλοκής ενός εκάστου έχουν εντούτοις μόνον οι ανακριτές.