Κεφάλαια ύψους 350 εκατ. ευρώ είναι η πρώτη δόση, από μια συνολική χρηματοδότηση ύψους 650 εκατ. ευρώ για τους μεγάλους ελληνικούς αυτοκινητόδρομους που θα παράσχει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στην Ελλάδα.

Οι νέες τροποποιημένες συμβάσεις για τους αυτοκινητόδρομους θα κυρωθούν από την Βουλή μέσα στις επόμενες ημέρες ενώ σήμερα, Δευτέρα, υπεγράφη η σχετική σύμβαση ανάμεσα στην Ελληνική Κυβέρνηση την ΕΤΕπ.

Συγκεκριμένα το δάνειο της ΕΤΕπ θα στηρίξει οικονομικές υποχρεώσεις τους κράτους όσον αφορά στον κύριο άξονα μεταφορών της χώρας (Πάτρα – Αθήνα – Θεσσαλονίκη), ο οποίος ανήκει στα διευρωπαϊκά δίκτυα προτεραιότητας. Το δάνειο θα χρηματοδοτήσει την κατασκευή νέων αυτοκινητοδρόμων μήκους 239 χλμ. και μικρότερα έργα αναβάθμισης υφιστάμενων αυτοκινητοδρόμων σε μήκος 434 χλμ. πάνω σε αυτό τον κύριο άξονα.

Η σχετική σύμβαση θα υπογραφεί από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, τον Μιχάι Τανασέσκου από την ΕΤΕπ.

Επίσης στο ποσό των 150 εκατ. ευρώ φτάνουν τα κεφάλαια για μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Τα κεφάλαια αυτά, εκ των οποίων τα 100 εκατ. ευρώ χορηγούνται από την Alpha Bank και 50 εκατ. ευρώ από την Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα, παρέχονται στο πλαίσιο του Ταμείου Εγγυοδοσίας για τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δημιουργήθηκε το 2012 ειδικά με σκοπό την κάλυψη των χρηματοδοτικών κενών των ΜμΕ στην Ελλάδα.

Με την υπογραφή των νέων αυτών συμβάσεων το συνολικό ύψος των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί στο πλαίσιο του Ταμείου Εγγυοδοσίας ΜμΕ από το 2012 ανέρχεται σε 300 εκατ. ευρώ.

Τα κεφάλαια αυτά θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων ΜμΕ στους τομείς της βιομηχανίας, του τουρισμού και των υπηρεσιών στην Ελλάδα.

Τέλος υπεγράφησαν και συμβάσεις ύψους 50 εκατ. ευρώ μεταξύ της ΕΤΕπ και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων με στόχο την ενίσχυση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.Πρόκειται για χρηματοδοτική διευκόλυνση που θα επιτρέψει στους οργανισμούς αυτούς να πραγματοποιήσουν επενδύσεις στους τομείς των μεταφορών, των εκπαιδευτικών υποδομών, της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Όπως δήλωσε κατά την διάρκεια της εκδήλωσης υπογραφής των συμβάσεων ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) κ. Βέρνερ Χόγιερ «η Ελλάδα έχει κάνει μακρύ δρόμο. Βλέπουμε ανάκαμψη» προσθέτοντας παράλληλα ότι η ΕΤΕπ σκοπεύει να αυξήσει κατά 40% έως το 2015 τη χρηματοδότησή τους προς τους τομείς της ανάπτυξης και της απασχόλησης.