Ένας 24χρονος Σομαλός που φέρεται ότι ανήκε σε κύκλωμα παράνομης μεταφοράς μεταναστών στη Λαμπεντούζα συνελήφθη την Παρασκευή για το πολύνεκρο ναυάγιο της 3ης Οκτωβρίου ανοιχτά του ιταλικού νησιού.

Ο Μουχάμουντ Ελμί Μουχιντίν, ο οποίος συνελήφθη, θεωρείται μέλος ένοπλης πολιτοφυλακής και κατηγορείται για αρκετά σοβαρά αδικήματα, μεταξύ άλλων για βιασμό, υποκίνηση σε παράνομη μετανάστευση, απαγωγή, διακίνηση μεταναστών και συμμετοχή σε οργανωμένο έγκλημα.

Εκτιμάται ότι η συγκεκριμένη σπείρα είχε αναλάβει τη μεταφορά των μεταναστών στη Λαμπεντούζα. Η μεταφορά αυτή κατέληξε σε τραγωδία, καθώς 366 αφρικανοί μετανάστες σκοτώθηκαν στο ναυάγιο.

«Από ό,τι μας είπαν οι επιζήσαντες του ναυαγίου της 3ης Οκτωβρίου, μάθαμε ότι όλες οι γυναίκες (που επέβαιναν στο σκάφος) βιάστηκαν από μέλη της εγκληματικής συμμορίας που εμπλέκονται στην παράνομη διακίνηση μεταναστών» δήλωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας του Αγκριτζέντο της Σικελίας.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι βιασμοί φέρεται να πραγματοποιήθηκαν σε κέντρο κράτησης στη Λιβύη, πριν από την έναρξη του ταξιδιού.

Μετανάστες είπαν, επίσης, στις ιταλικές αρχές ότι μέλη της συμμορίας τους ξυλοκόπησαν και τους υπέβαλαν σε βασανιστήρια με ηλεκτροσόκ.

Ο 24χρονος συλληφθείς ανακρίνεται στην Σικελία. Ο ύποπτος προσποιείτο ότι ήταν μετανάστης που προσπαθούσε να ξεφύγει από τη φτώχεια και τη βία της πατρίδας του.

Ωστόσο, οι επιζώντες του ναυαγίου τον αναγνώρισαν ως έναν από τους ανθρώπους που οργάνωσαν τη μοιραία μεταφορά. Επιχείρησαν, μάλιστα, να τον λιντσάρουν.

Στη διάρκεια της ίδιας επιχείρησης, η αστυνομία συνέλαβε και έναν 47χρονο Παλαιστίνιο, ο οποίος κατηγορείται ότι μετέφερε παράνομα στη Λαμπεντούζα μία ομάδα Σύρων.