Εν όψει της έναρξης της συζήτησης το μεσημέρι της Παρασκευής της πρότασης μομφής που υπέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης, με αφορμή τις εξελίξεις στην ΕΡΤ, συνεδριάζουν οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.

Στόχος του Βαγγέλη Βενιζέλου είναι ένα αραγές κυβερνητικό μέτωπο, ενώ του Φ.Κουβέλη να ληφθεί απόφαση μεταξύ του «παρών» και της αποχής.

Το ΠΑΣΟΚ, με ανακοίνωσή του, χθες, Πέμπτη, ευχαρίστησε τον ΣΥΡΙΖΑ «που μας δίνει την ευκαιρία να παρουσιάσουμε τον καθημερινό αγώνα και το στρατηγικό σχέδιο της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ για την έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια, καθώς και το απόλυτο αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρός του».

Μετά την κατάθεση της πρότασης μομφής από τον ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Βαγγέλη Βενιζέλου και του Αντώνη Σαμαρά με στόχο το συντονισμό εν όψει της συζήτησης στη Βουλή. Οι κυβερνητικοί εταίροι θεωρούν ότι ο Αλέξης Τσίπρας, διά της πρότασης μομφής, επιχειρεί να ξεπεράσει τα δικά του εσωκομματικά προβλήματα, επικαλούμενοι τριβές στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά την τοποθέτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ευρωζώνη.

Παράλληλα, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι η κίνηση θα συσπειρώσει την κυβερνητική πλειοψηφία, καθώς οι κυβερνητικοί βουλευτές που προσφάτως εξέφρασαν αντιρρήσεις για τον ενιαίο φόρο ακινήτων ή άλλες πολιτικές της κυβέρνησης θα αναγκαστούν να κάνουν την ανάγκη φιλοτιμία και να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Μετά από αυτό, θεωρείται δύσκολο οι ίδιοι βουλευτές να συνεχίσουν το «αντάρτικο» για τα νομοσχέδια.

Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι η συζήτηση στη Βουλή και η ψηφοφορία θα φέρει προ των ευθυνών τους τους κυβερνητικούς βουλευτές, ενώ θα υποχρεώσει κόμματα όπως η ΔΗΜΑΡ να λάβουν καθαρές θέσεις.

Επιπλέον, η αξιωματική αντιπολίτευση με τον τρόπο αυτό θα φέρει στη Βουλή τον πρωθυπουργό, ο οποίος θα κληθεί να απαντήσει για όλα τα καυτά ζητήματα που άπτονται των οικονομικών και κοινωνικών πολιτικών, για τις αυταρχικές επιλογές της κυβέρνησης, καθως και την υποστήριξη της θεωρίας των δύο άκρων.

Η πρόταση μομφής έχει βάλει φωτιά στο πολιτικό σκηνικό, ειδικά καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαβουλεύσεις με την τρόικα. Λόγω της πρότασης μομφής αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για σήμερα, Παρασκευή, συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με την τρόικα και θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή.

Η συζήτηση για την πρόταση μομφής αρχίζει στις 12 το μεσημέρι σήμερα, Παρασκευή και η ψηφοφορία θα γίνει τα μεσάνυχτα της Κυριακής. Η πρόταση μομφής θα πρέπει να συγκεντρώσει τουλάχιστον 151 ψήφους.