Ο σερ Τίμ Τζον Μπέρνερς Λι, ο εφευρέτης του Internet, διευθυντής της κοινοπραξίας World Wide Web η οποία επιτηρεί τη συνεχή ανάπτυξή του, ερευνητής και κάτοχος έδρας στο Εργαστήριο Πληροφορικής και Τεχνητής Νοημοσύνης (CSAIL) του MIT απηύθυνε έκκληση για μια «πλήρη και ειλικρινή δημόσια συζήτηση» στο θέμα της επιτήρησης του Internet από την Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας των ΗΠΑ (τη γνωστή σε όλους NSA) και την αντίστοιχη βρετανική υπηρεσία GCHQ.

Ως εφευρέτης του Internet, ο Μπέρνερς Λι έχει όλα τα προσόντα να σχολιάσει την υπόθεση διαδικτυακής κατασκοπίας που έχει προκύψει από τις αποκαλύψεις του Εντουαρντ Σνόουντεν.

Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Guardian, εξέφρασε την οργή του, όπως είπε, που η GCHQ και η NSA αποδυνάμωσαν την ασφάλεια του Internet και έθεσαν σε αμφιβολία την προστασία της ιδιωτικότητας των διαδικτυακών δεδομένων εκατομμυρίων χρηστών του.

«Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο ξεπέρασαν τα όρια, όπως φάνηκε από τη στιγμή που ο Έντουαρντ Σνόουντεν διέρρευσε έγγραφα που ξεσκέπασαν τα απόρρητα αμερικανικά και βρετανικά προγράμματα για παρακολούθηση του Internet»

Είπε ότι η απόφαση των δύο οργανισμών να σπάσουν το λογισμικό κρυπτογράφησης ήταν «φοβερή» και «ανόητη», και έρχεται σε αντίθεση με τις προσπάθειες τόσο των ΗΠΑ όσο και του Ηνωμένου Βασιλείου για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας στον κυβερνοχώρο, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως κορυφαία εθνική προτεραιότητα για την ασφάλεια.

Σε αντίθεση με πολλούς βρετανικούς πολιτικούς, συμπεριλαμβανομένου και του Πρωθυπουργού της Βρετανίας Ντεηβιντ Κάμερον, ο Μπέρνερς Λι θεωρεί ότι οι αποκαλύψεις του Σνοουντεν ήταν προς το δημόσιο συμφέρον.

«Πληροφοριοδότες, και υπεύθυνα μέσα ενημέρωσης που εργάζονται μαζί τους, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην κοινωνία. Από την άλλη χρειαζόμαστε ισχυρούς δημόσιους οργανισμούς για την καταπολέμηση των εγκληματικών δραστηριοτήτων. Αλλά κάθε ισχυρός οργανισμός χρειάζεται ελέγχους και ισορροπίες, και με βάση τις πρόσφατες αποκαλύψεις φαίνεται ότι το σημερινό σύστημα ελέγχων και ισορροπιών έχει αποτύχει», είπε.

Σε μια εκτός προγράμματος ακρόαση στο βρετανικό Κοινοβούλιο, την Πέμπτη, θα τεθούν ερωτήματα για τη συμπεριφορά των μυστικών υπηρεσιών πληροφοριών της Βρετανίας – MI5, MI6 και GCHQ – στους τρεις επικεφαλής τους.

Μιλώντας από το γραφείο του στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, ο Μπέρνερς Λι δήλωσε ότι αν και είχε προβλέψει πολλές από τις αποκαλύψεις Σνόουντεν,δεν είχε προετοιμαστεί για ενέργειες τέτοιας κλίμακας όπως αυτές των NSA και GCHQ. «Δεν είχα συνειδητοποιήσει ότι θα ήταν τόσο μεγάλες, σε τέτοια έκταση και σε τέτοιο βάθος », είπε.

Συνέχισε λέγοντας πως «έφηβοι οι οποίοι δεν είναι σίγουροι για τις σεξουαλικές τους προτιμήσεις και έχουν την ανάγκη να επικοινωνήσουν με άλλους, ή θύματα κακομεταχείρισης που προσπαθούν να βρουν γραμμές βοηθείας… Υπάρχουν πράγματα που συμβαίνουν στο Internet που είναι πολύ προσωπικά, τα οποία οι άνθρωποι δεν θα κάνουν πια εάν νιώθουν πως κάποιος τους παρακολουθεί». Ακόμα, αμφισβήτησε το ότι οι κυβερνήσεις μπορούν να προφυλάξουν ευαίσθητα δεδομένα αφού τα συλλέξουν.

Ο Μπέρνερς Λι θα σηματοδοτήσει την 25η επέτειο από την εφεύρεση του Internet, το επόμενο έτος με μια εκστρατεία για τη μεγαλύτερη δυνατή ευαισθητοποίηση του κοινού έναντι των απειλών σε αυτό, και με την κωδικοποίηση των δικαιωμάτων όλων των χρηστών του.