Κυβερνήτης του Νιου Τζέρσεϊ επανεκλέγεται ο Ρεπουμπλικανός Κρις Κρίστι, σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Ο 51χρονος Κρίστι επικράτησε εύκολα της δημοκρατικής αντιπάλου του, Μπάρμπαρα Μπουόνο, όπως μετέδωσαν CNN, CBS και NBC. Λίγο αργότερα και η ίδια παραδέχτηκε την ήττα της.

«Σε ευχαριστώ Νιού Τζέρσεϊ που με έκανες τον πιο τυχερό άνθρωπο στον κόσμο», είπε ο Κρίστι στους υποστηρικτές του μετά τη νίκη του.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η δημοτικότητα του Κρίστι στο κυρίως Δημοκρατικό Νιού Τζέρσεϊ τον καθιστά διεκδικητή του προεδρικού χρίσματος των Ρεπουμπλικανών για τις εκλογές του 2016.

Ο Κρίστι ήταν ήδη δημοφιλής όταν η καταιγίδα Σάντι προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στις παράκτιες περιοχές της πολιτείας πριν από ένα χρόνο. Ο τρόπος που χειρίστηκε την κρίση συγκέντρωσε το ενδιαφέρον όλης της χώρας.

Από την περασμένη εβδομάδα, πραγματοποιούσε εκστρατεία σε ολόκληρη την πολιτεία παρότι οι δημοσκοπήσεις του έδιναν προβάδισμα τουλάχιστον 20 ποσοστιαίων μονάδων έναντι της Μπουόνο.

Παρότι πολλοί ψηφοφόροι στο Νιού Τζέρσεϊ υποστηρίζουν τις θέσεις της Μπουόνο, δυσκολεύτηκε να συγκεντρώσει χρήματα -ακόμη και από το ίδιο της το κόμμα.

Παράλληλα, ο Δημοκρατικός Τέρι ΜακΌλιφ εξελέγη κυβερνήτης της Βιρτζίνια, σύμφωνα με τις προβλέψεις.

Οι χθεσινές εκλογές είναι οι πρώτες σημαντικές μετά την επανεκλογή του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα πριν από ένα χρόνο.

Θεωρούνται μία πρώιμη δοκιμασία της δύναμης των δύο κομμάτων εν όψει των κρίσιμων ενδιάμεσων εκλογών στο Κογκρέσο τον επόμενο χρόνο.

Σύμφωνα με το BBC, ανάμεσα στις άλλες αξιοσημείωτες ψηφοφορίες που διεξήχθησαν χθες στις ΗΠΑ -εκτός από τις δημοτικές εκλογές στη Νέα Υόρκη- είναι εκείνη στο Κολοράντο για την φορολόγηση της μαριχουάνας, η οποία νομιμοποιήθηκε στη συγκεκριμένη πολιτεία τον περασμένο χρόνο.

Επίσης, πολλές βόρειες κομητείες του Κολοράντο ψήφισαν για την αποχώρησή τους από την πολιτεία, δημοτικές εκλογές διεξήχθησαν στο Ντιτρόιτ του Μίσιγκαν, ενώ στην πολιτεία της Ουάσιγκτον οι ψηφοφόροι κλήθηκαν στις κάλπες για να αποφασίσουν αν θα πρέπει να αναγράφεται στα τρόφιμα ότι είναι γεννετικά τροποποιημένα. Στο Νιού Τζέρσεϊ διεξήχθη ψηφοφορία για την αύξηση του κατώτατου μισθού στην πολιτεία και στην Τακόμα Παρκ του Μέριλαντ θα επιτρέπεται πλέον σε 16χρονους και 17χρονους να ψηφίζουν στις δημοτικές εκλογές, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στις ΗΠΑ.