Ο Μπιλ ντι Μπλάζιο εξελέγη άνετα χθες δήμαρχος της Νέας Υόρκης κι έγινε ο πρώτος Δημοκρατικός που εκλέγεται σε αυτό το αξίωμα τα τελευταία 20 χρόνια.

Θα διαδεχτεί τον πολυεκατομμυριούχο μεγιστάνα των ΜΜΕ Μάικλ Μπλούμπεργκ, ο οποίος βρισκόταν στο τιμόνι της πολυπληθέστερης πόλης των ΗΠΑ επί 12 χρόνια.

Ο υποψήφιος του Δημοκρατικού κόμματος, Μπιλ ντε Μπλάζιο, θα είναι ο 109ος δήμαρχος της Νέας Υόρκης.

Ο 52χρονος Ντε Μπλάζιο σύμφωνα με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα προηγείται με ποσοστό 72,8% έναντι 24,9% του ρεπουμπλικανού αντιπάλου του, Τζότζεφ Λότα.

Ο νέος δήμαρχος θα ορκιστεί και θα αναλάβει καθήκοντα την 1η Ιανουαρίου 2014, διαδεχόμενος τον Μάικλ Μπλούμπεργκ.

«Είμαστε υπερήφανοι, αλλά ταπεινοί, για ό,τι καταφέραμε σε αυτή την εκστρατεία», δήλωσε ο Ντι Μπλάζιο στο συγκεντρωμένο πλήθος των υποστηρικτών του μετά την εκλογή του.

«Σήμερα μιλήσατε δυνατά και ξεκάθαρα για μία νέα κατεύθυνση για την πόλη μας, ενωμένοι από την πεποίθηση ότι η πόλη μας δεν πρέπει να αφήσει κανέναν πίσω», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Ντι Μπλάζιο, πρώην μέλος του δημοτικού συμβουλίου, διετέλεσε από το 2010 Συνήγορος του Πολίτη. Πραγματοποίησε εκστρατεία υπέρ της αύξησης της φορολογίας των πλουσιότερων κατοίκων της πόλης με στόχο τη συγκέντρωση χρημάτων για την προσχολική αγωγή και για άλλα εκπαιδευτικά προγράμματα μετά το σχολείο.

Ο Ρεπουμπλικανός αντίπαλός του, ο Λότα, υποστήριξε ότι οι φορολογικές προτάσεις του Ντι Μπλάζιο μπορεί να οδηγήσουν σε φυγή σημαντικούς εύπορους παράγοντες της πόλης, εταιρείες και τράπεζες

Βέβαιη θεωρείται και η νίκη του ελληνοαμερικανού, με καταγωγή από την Κύπρο, Κώστα Κωνσταντινίδη, υποψηφίου του Δημοκρατικού κόμματος, για θέση στο Δημοτικό Συμβούλιο της Νέας Υόρκης από την περιοχή της Αστόριας. Ο κ. Κωνσταντινίδης θα είναι ο πρώτος ομογενής που θα γίνει μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου της Νέας Υόρκης.

Στην πολιτεία του Νιου Τζέρσεϊ επανεξελέγη κυβερνήτης ο Ρεπουμπλικάνος Κρις Κρίστι, επικρατώντας της δημοκρατικής αντιπάλου του, Μπάρμπαρα Μπουόνο, με 60% έναντι 38,5%.

Κατά την προεκλογική περίοδο, ο Κρίστι παρουσιάστηκε υπερκομματικός ενώ θεωρείται ως ένα από τα φαβορί για το χρίσμα του ρεπουμπλικανικού κόμματος στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Κυβερνήτης της πολιτείας της Βιρτζίνια εξελέγη ο 57χρονος Δημοκρατικός Τέρι Μακόλιφ, κερδίζοντας τον ρεπουμπλικανό υποψήφιο και πολιτειακό υπουργό Δικαιοσύνης, Κεν Κουτσινέλι, ο οποίος είναι πολέμιος του συστήματος ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης του προέδρου Ομπάμα. Ο Μακόλιφ, ο οποίος είναι στενός συνεργάτης του Μπιλ και της Χίλαρι Κλίντον, επικράτησε με ποσοστό 47,5% έναντι 45,9% του αντιπάλου του.

Στις χθεσινές εκλογές στις ΗΠΑ πραγματοποιήθηκαν αναμετρήσεις για διάφορα αξιώματα σε πολιτειακό, δημοτικό και περιφερειακό επίπεδο. Εκτός από τη Νέα Υόρκη και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας πραγματοποιήθηκαν εκλογές για την ανάδειξη νέων δημάρχων, όπως στην Ατλάντα, στη Βοστώνη, στο Χιούστον και στο Μαϊάμι.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι τα αποτελέσματα των εκλογών είναι μια πρώτη ένδειξη για την κατεύθυνση στην οποία κινείται η πλειονότητα των ψηφοφόρων εν όψει των ενδιάμεσων εκλογών για τη Βουλή και τη Γερουσία το Νοέμβριο του 2014.