Η άνετη νίκη του Μπιλ Ντι Μπλάζιο στις αυτοδιοικητικές εκλογές της Νέας Υόρκης την Τρίτη τον καθιστά τον πιο φιλελεύθερο δήμαρχο της τελευταίας γενιάς και τον πρώτο Δημοκρατικό εδώ και δύο δεκαετίες, ύστερα από μια πολιτική ηγεμονία των Ρεπουμπλικανών που εδραιώθηκε από τον δημοφιλή Ρούντολφ Τζουλιάνι – δήμαρχο κατά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου – και τον μεγαλοεπιχειρηματία Μάικλ Μπλούμπεργκ.

Σύμφωνα με το Reuters τόσο ο Τζουλιάνι όσο και ο Μπλούμπεργκ επικεντρώθηκαν στο να μετατρέψουν πάση θυσία τη Νέα Υόρκη σε ασφαλή μεγαλούπολη για να προσελκύσουν τουρίστες, ενώ παράλληλα προώθησαν ζητήματα όπως η διακοπή του καπνίσματος και η καταπολέμηση της παχυσαρκίας.

Ο Ντι Μπλάζιο «κληρονομεί» μια πόλη, την οποία πολλοί Νεοϋορκέζοι θεωρούν ασφαλέστερη και πιο πράσινη από το 2002 που ανέλαβε τη δημαρχία ο Μπλούμπεργκ.

Παράλληλα όμως ο νεοεκλεγείς δήμαρχος «κληρονομεί» από την εποχή Μπλούμπεργκ μερικά εξαιρετικά αμφιλεγόμενα μέτρα, όπως το πρόγραμμα αστυνόμευσης «σταμάτα και μείνε ακίνητος», που επιτρέπει στους αστυνομικούς να σταματούν και να πραγματοποιούν σωματική έρευνα σε όποιον θεωρούν «ύποπτο».

Η διοίκηση Μπλούμπεργκ το θεωρούσε ένα ισχυρό όπλο καταπολέμησης της εγκληματικότητας, αλλά ο Ντι Μπλάζιο και φιλελεύθεροι ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι αδίκως στοχοποιεί μειονότητες, κυρίως αφροαμερικανούς και ισπανόφωνους.

Η νίκη του Ντι Μπλάζιο αναμένεται να λειτουργήσει ως «τονωτική ένεση» για τους Δημοκρατικούς, οι οποίοι παρά το προβάδισμα που έχουν στην πόλη, δεν έχουν εκλέξει δικό τους δήμαρχο από τις αρχές της δεκαετίας του 90.

«Κάνω έκκληση για ριζικά προοδευτική αλλαγή», είπε χθες ο Ντι Μπλάζιο ψηφίζοντας κοντά στο σπίτι του στο Μπρούκλιν. «Χρειαζόμαστε σοβαρή, προοδευτική αλλαγή και μετακίνηση από τις πολιτικές της εποχής Μπλούμπεργκ και είμαι έτοιμος να το πράξω», πρόσθεσε.

Ο Ντι Μπλάζιο, ο οποίος θα διαχειρίζεται μία «επιχείρηση» 300.000 υπαλλήλων και έναν προϋπολογισμό 70 δισ. δολαρίων, θα ορκιστεί την 1η Ιανουαρίου 2014 ως 109ατος δήμαρχος της Νέας Υόρκης.

Ο απερχόμενος δήμαρχος δεν υποστήριξε δημόσια κάποιον υποψήφιο κατά την 10μηνη προεκλογική εκστρατεία. Μετά την χθεσινή ψηφοφορία, ο Μπλούμπεργκ δήλωσε ότι θα συνεργαστεί με όποιον κι αν εκλεγεί.

«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε να γίνει η μετάβαση η καλύτερη μετάβαση που έχει πραγματοποιήσει δημοτική αρχή μέχρι σήμερα», διαβεβαίωσε ο Μπλούμπεργκ.

Ο Ντε Μπλάζιο, πρώην μέλος του δημοτικού συμβουλίου, διετέλεσε από το 2010 Συνήγορος του Πολίτη. Πραγματοποίησε εκστρατεία υπέρ της αύξησης της φορολογίας των πλουσιότερων κατοίκων της πόλης με στόχο τη συγκέντρωση χρημάτων για την προσχολική αγωγή και για άλλα εκπαιδευτικά προγράμματα μετά το σχολείο.

Ο Ρεπουμπλικανός αντίπαλός του, ο Τζο Λότα, υποστήριξε ότι οι φορολογικές προτάσεις του Ντι Μπλάζιο μπορεί να οδηγήσουν σε φυγή σημαντικούς εύπορους παράγοντες της πόλης, εταιρείες και τράπεζες.

«Θα ήθελα το αποτέλεσμα να ήταν διαφορετικό. Είμαστε ένας λαός και θέλουμε η πόλη μας να πάει μπροστά, όχι πίσω», δήλωσε ο Λότα, πρώην πρόεδρος της υπηρεσίας δημόσιων μέσων μεταφοράς της πόλης, ευχαριστώντας τους ψηφοφόρους του.