Με σταθερά μεγάλο προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις ο Δημοκρατικός Μπιλ ντι Μπλάζιο διεκδικεί σήμερα με αξιώσεις τον Δήμο της Νέας Υόρκης από τον Ρεπουμπλικανό αντίπαλό του Τζο Λιότα. Τον Σεπτέμβριο, όταν ξεκίνησε επίσημα η προεκλογική εκστρατεία για τον διάδοχο του δισεκατομμυριούχου Μάικλ Μπλούμπεργκ στη δημαρχία της αμερικανικής μεγαλούπολης των 8 εκατομμυρίων κατοίκων, ο Ντι Μπλάζιο προηγούνταν με 65% στις δημοσκοπήσεις έναντι 24% του Λιότα, ο οποίος ήλπιζε ότι θα άλλαζε την κατάσταση με τα τρία ντιμπέιτ που θα είχαν. Τρεις δημόσιες συζητήσεις αργότερα, αυτό δεν επετεύχθη και ο 52χρονος Ντι Μπλάζιο φαίνεται ότι θα κερδίσει τον αντίπαλό του έως και με 40 ποσοστιαίες μονάδες διαφορά.

Ο Ντι Μπλάζιο που μέχρι τώρα ήταν «συνήγορος του πολίτη» στη Νέα Υόρκη κέρδισε από τον πρώτο γύρο το χρίσμα των Δημοκρατικών, συγκεντρώνοντας την υποστήριξη όλων των στελεχών του κόμματος. Το μήνυμά του επικεντρώθηκε στην οικονομική ανισότητα και στις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν από τη νέα τακτική του «σταματώ πολίτες και τους ψάχνω» που υιοθέτησε η Αστυνομία της πόλης. Ο Ντι Μπλάζιο ήταν ο πρώτος που διέγνωσε την «κούραση με τον Μπλούμπεργκ» όπως την ονόμαστε, ο οποίος έχει παραμείνει 12 χρόνια στο δημαρχείο. Χάρη, σε μεγάλο βαθμό, σε μια έξυπνη διαφημιστική εκστρατεία που τόνισε την πολυφυλετική οικογένειά του – έχει παντρευτεί την Κιρλέιν, μια ακτιβίστρια με καταγωγή από την Καραϊβική, και έχουν αποκτήσει δύο παιδιά τον Ντάντε και την Κιάρα – ο Ντι Μπλάζιο γρήγορα έγινε ο υποψήφιος με τον οποίο οι Νεοϋορκέζοι αισθάνθηκαν άνετα.

Η Νέα Υόρκη συχνά περιγράφεται ως φιλελεύθερη πόλη, όμως έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που είχε έναν πραγματικά φιλελεύθερο δημοκρατικό πολιτικό στο τιμόνι της. Ο ύψους 1,98 μ. Ντι Μπλάζιο φαίνεται ότι έχει σκοπό να γίνει ακριβώς αυτό, ενισχυμένος και με την πολιτική ατμόσφαιρα που φτιάχτηκε στην πόλη έπειτα από την επιτυχία του κινήματος «Καταλάβετε τη Γουόλ Στριτ». «Ο βασικός μου στόχος είναι να προσπαθήσω να αντιμετωπίσω τις ανισότητες στην πόλη», είπε στη διάρκεια μιας εκ των τηλεμαχιών του με τον Λιότα. Πέρυσι, το πιο φτωχό 20% των νοικοκυριών της πόλης κέρδισε κατά μέσον όρο περίπου 9.000 δολάρια τον χρόνο, ενώ το πιο εύπορο 5% κέρδισε περίπου 437.000 δολάρια. Ο Ντι Μπλάζιο τόνισε ότι σκοπεύει να κάνει «κάτι ουσιώδες προκειμένου να αυξηθούν οι μισθοί και τα επιδόματα», να επεκτείνει τα προγράμματα για τα παιδιά όταν τελειώνει το σχολείο ώστε να μπορούν να εργάζονται οι γονείς τους, να αποκαταστήσει τη σχέση μεταξύ της Αστυνομίας και των κατοίκων πολλών περιοχών της μεγαλούπολης και να πραγματοποιήσει «ουσιαστική πρόοδο» προς τον στόχο οικοδόμησης 200.000 φθηνών κατοικιών.

Στον δρόμο προς τη δημαρχία όμως έχει δημιουργήσει και προσδοκίες που δύσκολα θα μπορέσει να ικανοποιήσει. Η αύξηση των φόρων στους πλούσιους, όσους δηλαδή κερδίζουν πάνω από 500.000 δολάρια ετησίως, θεωρείται μετριοπαθής, όμως χρειάζεται την έγκριση της πολιτειακής Βουλής που δεν αγγίζει καν τέτοια θέματα τα τελευταία χρόνια. Ο στόχος του για αύξηση των μισθών ίσως συγκρουσθεί με το σχέδιό του να πετύχει «περικοπές δαπανών» στις διαπραγματεύσεις με τους δημοτικούς υπαλλήλους, πολλοί εκ των οποίων εργάζονται χωρίς συμβόλαιο επί χρόνια. Προκειμένου να κατασκευάσει φθηνές κατοικίες χρειάζεται τη συνεργασία της βιομηχανίας των ακινήτων που δεν έχει δώσει τέτοια δείγματα στο παρελθόν.

Οι δυνάμεις που δημιουργούν την ανισότητα, που τόσο θέλει να πολεμήσει, ξεπερνούν κατά πολύ τις δυνατότητες οποιουδήποτε δημάρχου, γεγονός που δείχνει να κατανοεί. Μιλώντας για τους στόχους του είπε πρόσφατα: «Θα επιλύσω το πρόβλημα της ανισότητας; Φυσικά, όχι. Θα δουν οι πολίτες κινητικότητα σε πολλά διαφορετικά μέτωπα της πόλης; Σίγουρα, ναι».

Προϋπολογισμός 70 δισ. δολαρίων!

Ο Μπιλ ντι Μπλάζιο, με μικρή πολιτική εμπειρία, θα κληθεί – αν νικήσει, όπως όλα δείχνουν – να διοικήσει έναν δήμο με 300.000 υπαλλήλους και προϋπολογισμό 70 δισ. δολαρίων.