Για τις 8 Ιανουαρίου αναβλήθηκε η δίκη του Μοχάμεντ Μόρσι και άλλων 14 ηγετικών στελεχών των Αδελφών Μουσουλμάνων, μετά την επεισοδιακή έναρξη το πρωί της Δευτέρας.

«Παραμένω ο νόμιμος Πρόεδρος της Αιγύπτου», τόνισε, σύμφωνα με αιγύπτιους αξιωματούχους, ο Μοχάμεντ Μόρσι προς τους δικαστές στο δικαστήριο του Καΐρου, όπου προσήχθη, για να δικαστεί για ηθική αυτουργία «σε βία και φόνο», σύμφωνα με το πρακτορείο Associated Press.

Οι αξιωματούχοι σημείωσαν επίσης ότι ο Μόρσι δήλωσε πως απορρίπτει συνολικά τη διαδικασία, μην αναγνωρίζοντας τη δικαιοδοσία του δικαστηρίου απέναντί του.

Τα σχόλια του ανατραπέντος προέδρου της Αιγύπτου έγιναν λίγο μετά την προσαγωγή του στην στρατιωτική ακαδημία του Καΐρου.

Ο Μόρσι απευθύνθηκε με τις συγκεκριμένες παρατηρήσεις προς τους δικαστές όταν ένας εξ αυτών τον αποκάλεσε «κατηγορούμενο».

«Είμαι ο Δρ. Μοχάμεντ Μόρσι, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας. Είμαι ο νόμιμος πρόεδρος της Αιγύπτου», σημείωσε.

Πρόσθεσε δε: «Αρνούμαι να δικαστώ από το συγκεκριμένο δικαστήριο».

Ο Μοχάμεντ Μόρσι, σε περίπτωση που καταδικαστεί ως ηθικός αυτουργός των φόνων διαδηλωτών έξω από το προεδρικό μέγαρο της Αιγύπτου, επί προεδρίας του, αντιμετωπίζει μέχρι και τη θανατική ποινή.

Νωρίτερα, σύμφωνα με πληροφορίες, το δικαστήριο είχε διακόψει για λίγα λεπτά τη συνεδρίασή του, όταν ο ισλαμιστής πρώην πρόεδρος αρνήθηκε να βγάλει το κοστούμι του και να εισέλθει στην αίθουσα με τη στολή του κρατουμένου.

Ο ανατραπείς ισλαμιστής πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι , έφθασε με ελικόπτερο στην Ακαδημία της αστυνομίας έξω από το Κάιρο όπου πρόκειται να αρχίσει η δίκη του.

Πρόκειται για την πρώτη δημόσια εμφάνιση του Μόρσι από τότε που ανετράπη από το στρατό στις 3 Ιουλίου.

Ο ισλαμιστής πρώην πρόεδρος κρατείτο μέχρι τώρα σε άγνωστη τοποθεσία.

Εξω από την αίθουσα του δικαστηρίου, το οποίο βρίσκεται στην Ακαδημία της αστυνομίας, έχουν ληφθεί αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Εκατοντάδες αστυνομικοί υποστηριζόμενοι από τεθωρακισμένα αυτοκίνητα έχουν αναπτυχθεί γύρω από το συγκρότημα και σε στέγες κτιρίων.

Δεκάδες οπαδοί του Μόρσι έχουν συγκεντρωθεί έξω από το κτήριο κρατώντας πανό με συνθήματα κατά του στρατού.

Δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού έχουν αποκλείσει την πλατεία Ταχρίρ και περιοχές κοντά στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου για να εμποδίσουν οπαδούς τους Μόρσι να πραγματοποιήσουν καθιστικές διαμαρτυρίες.

Ο Μόρσι αντιμετωπίζει κατηγορίες για υποκίνηση στη δολοφονία 10 διαδηλωτών της αντιπολίτευσης τον Δεκέμβριο. Εάν καταδικαστεί, είναι πιθανό να αντιμετωπίσει την ποινή του θανάτου.

Μαζί του δικάζονται 14 ακόμα μέλη της κυβέρνησής του και της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Σύμφωνα με δικαστές, η δίκη δε θα καλυφθεί απευθείας από την τηλεόραση.

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα χαρακτήρισε «κατασκευασμένες» τις κατηγορίες και κάλεσε τους οπαδούς της να συγκεντρωθούν έξω από το δικαστήριο, γεγονός που εντείνει τους φόβους για επεισόδια.