Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας για την εξιχνίαση της δολοφονίας των δύο νεαρών και τον τραυματισμό ενός ακόμη ατόμου έξω από τα γραφεία της Χρυσης Αυγής στο Νέο Ηράκλειο, νωρίς το βράδυ της Παρασκευής.

Λίγο μετά τις 8.30 το βράδυ του Σαββάτου, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας επισκέφθηκε τα γραφεία της Αντιτρομοκρατικής, προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία των ερευνών.

Το βίντεο

H Αντιτρομοκρατική μελετά καρέ-καρέ το βίντεο που στο οποίο έχει καταγραφεί η σκηνή της δολοφονικής επίθεσης. Το οπτικοακουστικό υλικό παρέδωσε στις Αρχές ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης.

Οπως προκύπτει, μόλις 10 δευτερόλεπτα διήρκεσε το σκηνικό της εν ψυχρώ εκτέλεσης των δύο νεαρών χρυσαυγιτών και ο τραυματισμός ενός ακόμη έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής.

Στο σημείο της εκτέλεσης, μαζί με τα τρία θύματα, βρισκόταν και τέταρτο άτομο που γλίτωσε από τα πυρά, το οποίο θεωρείται μάρτυρας – κλειδί και η κατάθεση του αναμένεται να ρίξει φως στην υπόθεση.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Mega, οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής που είδαν το βίντεο από το περιστατικό αναφέρουν ότι ο εκτελεστής ήταν ψυχρός και κυνικός και το χτύπημα ήταν πολύ καλά οργανωμένο.

Ο δράστης και ο συνεργός του επέβαιναν σε λευκή μηχανή Africa Twin και σταμάτησαν στα 50 μέτρα από το σημείο της δολοφονίας. Στη συνέχεια, κατέβηκαν από τη μηχανή, πλησίασαν στα 15 μέτρα και ο δράστης άρχισε να πυροβολεί.

Αρχικώς στόχευσε εναντίον του ατόμου που διέφυγε μέσα στα γραφεία της Χρυσής Αυγής χωρίς να τραυματισθεί. Στη συνέχεια πυροβόλησε εναντίον του τραυματισμένου που δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή και στο τέλος εναντίον των δύο άτυχων νεαρών.

Μάλιστα, ο εκτελεστής πυροβόλησε πολλές φορές πάνω από τα δύο θύματα δίνοντάς τους την χαριστική βολή.

Η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία καλεί αυτόπτες μάρτυρες που είδαν την πορεία της μηχανής να δώσουν πληροφορίες.

Επίσης, ερευνάται μία μοτοσικλέτα η οποία βρέθηκε δύο χιλιόμετρα πιο μακριά από το σημείο της επίθεσης.

Οπως έγινε γνωστό, οι συνολικά 12 κάλυκες που βρήκαν οι αστυνομικοί στον τόπο του εγκλήματος προέρχονται από το ίδιο όπλο, ένα πιστόλι τύπου Zastava, το οποίο δεν ταυτοποιήθηκε με προηγούμενη επίθεση.

Τμήμα της λεωφόρου Ηρακλείου παρέμενε αποκλεισμένο και το Σάββατο. Εκτεταμένη αστυνομική επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.

Το κυρίαρχο σενάριο που εξετάζεται είναι η τρομοκρατική ενέργεια. Η ηγεσία της Εισαγγελίας ενημερώνεται συνεχώς από την Εισαγγελία Πρωτοδικών για τις έρευνες που ήδη έχει αρχίσει η Αντιτρομοκρατική, ενώ επισήμως οι εισαγγελείς επιβεβαιώνουν ότι και τα δύο θύματα ήταν μέλη της Χρυσής Αυγής.

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας σε ανακοίνωσή του εξέφρασε την οδύνη του για τον θάνατο δύο ανθρώπων. «Εκφράζω την οδύνη μου για τον θάνατο δύο νέων ανθρώπων. Ο Νόμος θα επιβληθεί κατά πάντων. Δεν θα επιτραπεί να γίνει η χώρα πεδίο εκκαθάρισης λογαριασμών για οποιαδήποτε αιτία» ανέφερε ο κ. Δένδιας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου σε δηλώσεις του έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου ενημερώνεται συνεχώς για το συμβάν ο Πρωθυπουργός, δήλωσε πως «οι δολοφόνοι θα αντιμετωπιστούν αμείλικτα από τη Δημοκρατία και τη Δικαιοσύνη».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Βαγγέλης Βενιζέλος, ο οποίος ήταν σε συνεχή επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό, δήλωσε σε συνεργάτες του: «Χρειάζεται απόλυτη ψυχραιμία, η βία είναι ένα άκρο, η βία είναι βία, ανεξαρτήτου καταγωγής και προσχημάτων. Είναι απόλυτα καταδικαστέα αυτή η πράξη και η δημοκρατία και η νομιμότητα θα προστατεύσουν τη χώρα».

Τρισάγιο για τους δύο νεκρούς

Αφήνοντας κεριά και λουλούδια στο σημείο όπου έπεσαν νεκροί οι δύο νεαροί, μέλη της Χρυσής Αυγής, παρουσία μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της οργάνωσης, τέλεσαν τρισάγιο στις 7 το απόγευμα του Σαββάτου.

Το χρονικό

Δύο δράστες με κράνη, που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα, πυροβόλησαν πολλές φορές με όπλο διαμετρήματος εννέα χιλιοστών εναντίον των θυμάτων.

Οι δράστες σταμάτησαν τη μοτοσικλέτα πλησίον των γραφείων της Χρυσής Αυγής. Κατευθύνθηκαν στο κάθετο στενό, τη Μεγάλου Κωνσταντίνου, όπου βρίσκεται η είσοδος του κτιρίου στο οποίο στεγάζονται, στον πρώτο όροφο, τα γραφεία της οργάνωσης. Στο ισόγειο λειτουργεί καφετέρια.

Εξω από το κτίριο βρίσκονταν τέσσερα άτομα. Οι δράστες πυροβόλησαν και δολοφόνησαν τα δύο άτομα, ενώ τραυμάτισαν σοβαρά το τρίτο – άλλος ένας πρόλαβε να κρυφτεί στα γραφεία – και στη συνέχεια διέφυγαν με τη μοτοσικλέτα στους δρόμους του Νέου Ηρακλείου. Αργότερα, μία κλεμμένη μοτοσικλέτα, που ενδεχομένως να χρησιμοποίησαν οι δράστες, βρέθηκε κοντά στο σημείο της επίθεσης, στην οδό Αυξεντίου.

Τα θύματα

Οι δύο νεκροί, ο Γιώργος Φουντούλης, γεννημένος το 1986, και ο Μανώλης Καπελώνης, γεννημένος το 1991, διακομίσθηκαν στο νοσοκομείο Αγία Ολγα.

Σύμφωνα με τους γιατρούς έφεραν τραύματα από όπλα στο κεφάλι και στην κοιλιά.

Ο 29χρονος τραυματίας, Αλέξανδρος Γέροντας, που νοσηλεύεται στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Γεώργιος Γεννηματας, είναι βαριά τραυματισμένος.

Σύμφωνα με το δεύτερο ιατρικό δελτίο που εκδόθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου κατά την πολύωρη χειρουργική επέμβαση από ομάδα χειρουργών έγινε στον τραυματία σπληνεκτομή και αποκαταστάθηκαν οι βλάβες, καθώς όπως διαπιστώθηκε ο νεαρός άντρας έφερε κάκωση σπλήνας, τραυματισμό στομάχου, ρήξη διαφράγματος και τρεις τραυματικές ρήξεις πνεύμονα και ενδοπνευμονική αιμορραγία.

Οπως ανακοινώθηκε από το νοσοκομείο ο τραυματίας κατά τη διακομιδή του είχε διαμπερές τραύμα στην αριστερή θωρακοοσφυϊκή χώρα και στην αριστερή υποκλείδια χώρα ως πύλες εισόδου και εξόδου της σφαίρας.

H κατάσταση του τραυματία παραμένει κρίσιμη και παρακολουθείται από ομάδα χειρουργών.