Εντείνονται οι προσπάθειες του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και του λιβανέζου επιχειρηματία Ισκαντάρ Σάφα για την επαναλειτουργία των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ), αν και οι πιθανότητες για μια θετική κατάληξη παραμένουν μικρές.

Τελευταία εξέλιξη στο σίριαλ, που απασχολεί πρωτίστως τους 1.200 εργαζομένους αλλά και το Πολεμικό Ναυτικό, που θέλει να ενισχύσει την επιχειρησιακή του ικανότητα, είναι η πρόταση του Ισκαντάρ Σάφα για τη λήψη δανείου 275 εκατ. ευρώ με εγγύηση όμως του ελληνικού Δημοσίου, ώστε να ολοκληρωθούν οι δοκιμές στη θάλασσα και η παραλαβή 5 υποβρυχίων. Από την κυβέρνηση κρατούν μικρό καλάθι για τις προθέσεις του Σάφα, ο οποίος έχει ήδη προσφύγει στη διαιτησία και ζητεί υπέρογκες αποζημιώσεις από το ελληνικό Δημόσιο. Τώρα, με την εναλλακτική του δανείου, ίσως τα δεδομένα αλλάξουν, ενώ και η επιβεβαιωμένη εμπλοκή του Μαξίμου στις διαπραγματεύσεις για τα Ναυπηγεία μπορεί να οδηγήσει ταχύτερα σε συμβιβαστική λύση.

Από την πλευρά του ο επιχειρηματίας θέλει εκ του ασφαλούς, μέσω του δανείου, να δοκιμάσει πάλι τις δυνάμεις του για να λειτουργήσει τα Ναυπηγεία.