Με νικήτρια την πρόεδρο της Αργεντινής, Κριστίνα Φερνάντες, έληξε η πολυετής διαμάχη της κυβέρνησης με ορισμένα από τα ΜΜΕ της χώρας. Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε συνταγματικό το νόμο, ο οποίος σε μια προσπάθεια να περιορίσει τα μονοπώλια, βάζει πλαφόν στις άδειες (τηλεοπτικές, ραδιοφωνικές και ψηφιακές) που μπορεί να έχει στην κατοχή του ένας Όμιλος.

Ο νόμος ψηφίστηκε το 2009, όμως ο Όμιλος Clarin, ο μεγαλύτερος στη χώρα και αντίπαλος (τουλάχιστον από το 2008) της προέδρου και του συζύγου της, είχε προσφύγει στα δικαστήρια κατά ορισμένων άρθρων.

Υπολογίζεται ότι 21 επιχειρήσεις θα πρέπει να «θυσιάσουν» 330 άδειες. Από αυτές, μέχρι 200 ανήκουν στον Όμιλο Clarin.

Πάντως, το Ανώτατο Δικαστήριο στην απόφασή του έκανε ορισμένες «συστάσεις» και στην κυβέρνηση για τον τρόπο που χρησιμοποιεί τη δημόσια ραδιοτηλεόραση ή επιχορηγεί σχετικές επιχειρήσεις.

«Τα Μέσα οφείλουν να ενισχύουν την πολυφωνία και όχι να χρησιμοποιούνται για να προβάλλεται μια συγκεκριμένη πολιτική ή να φιμώνονται άλλες απόψεις» αναφέρεται στην απόφαση.

Ο Όμιλος Clarin υποδέχθηκε την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, λέγοντας ότι θα την σεβαστεί αν και εξέφρασε τη λύπη του. Θεωρείται όμως βέβαιο ότι θα προσφύγει σε διεθνή δικαστήρια για την ανάτροπή της απόφασης.

Με το που έγινε γνωστή η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, η μετοχή της επιχείρησης έπεσε 21% στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου και 6% στο Χρηματιστήριο του Μπουένος Αϊρες μέχρι τελικά να γίνει αναστολή διαπραγμάτευσης.

Η εφημερίδα La Nacion του Μπουένος Αϊρες, η οποία ασκεί κριτική στην κυβέρνηση από το 2003, οπότε ανέλαβε την προεδρία ο Νέστορ Κίρσνερ, αναφέρεται ιδιαίτερα στο κομμάτι εκείνο της δικαστικής απόφασης που κάνει «συστάσεις» στην κυβέρνηση για θέματα διαφάνειας.

Η Pagina12, η οποία στηρίζει την Φερνάντες εκτιμά ότι η Clarin δεν πρόκειται να σεβαστεί την απόφαση, ενώ υπογραμμίζει ότι έρχονται νέες μάχες και αντιπαραθέσεις για τις άδειες που πρέπει να καταργηθούν, τα χρήματα που πρέπει οι όμιλοι και οι επιχειρήσεις να λάβουν ως αποζημίωση κλπ.

Πάντως, οι οπαδοί της Κριστίνα Φερνάντες, οι οποίοι δεν πανηγύρισαν ιδιαίτερα μετά τα αποτελέσματα των ενδιάμεσων εκλογών της Κυριακής (η νίκη ήταν μάλλον πικρή) βρήκαν την ευκαιρία να συγκεντρωθούν στο Κογκρέσο και να γιορτάσουν την ήττα ενός Ομίλου Μέσων Ενημέρωσης που πολεμά την πρόεδρο και την κυβέρνησή της.

Διαβάστε για τα αποτελέσματα των εκλογών της Κυριακής

Για την ιστορία, η αξιοπιστία του Ανώτατου Δικαστηρίου της Αργεντινής αποκαταστάθηκε σε μεγάλο βαθμό επί προεδρίας Νέστορ Κίρσνερ (2003-2007), όταν αντικαταστάθηκαν αρκετοί ύποπτοι για υποθέσεις διαφθοράς δικαστές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το Ανώτατο Δικαστήριο ανέτρεψε το 2006 τους νόμους περί αμνηστίας των δικτατόρων, με αποτέλεσμα να καθίσουν τελικά στο εδώλιο πολλοί από τους επικεφαλής της δικτατορίας του 1976.