Στις Βρυξέλλες μεταβαίνουν την Πέμπτη ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας προκειμένου να συμμετάσχουν στη διήμερη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης με έμφαση στην κοινωνική διάσταση και στο πρόβλημα της ανεργίας.

Αν και τουλάχιστον επισήμως το ελληνικό ζήτημα δεν θα συζητηθεί η αναζήτηση τρόπων για την ενίσχυση του συντονισμού της οικονομικής πολιτικής των κρατών - μελών η οποία θα απασχολήσει τους συμμετέχοντες αναμένεται να βάλει μοιραία στο κάδρο και το ελληνικό πρόβλημα.

Βαρύνουσας σημασίας για τη χώρα μας είναι και το ζήτημα των ολοένα αυξανόμενων μεταναστευτικών ροών στην Ευρώπη, μετά τα τραγικά γεγονότα στη Λαμπεντούζα της Ιταλίας, το οποίο αναμένεται να συζητηθεί αύριο Παρασκευή μεταξύ των ευρωπαίων ηγετών.

Επιδίωξη του κ. Σαμαρά, που μεταβαίνει στις Βρυξέλλες έχοντας στις αποσκευές του την προγραμματική συμφωνία η οποία σύμφωνα με τον ίδιο θα αποτελέσει το πλαίσιο γενικών αρχών διαπραγμάτευσης με τους δανειστές μας, είναι στο περιθώριο της Συνόδου να καταστήσει σαφές στους συνομιλητές του ότι η χώρα δεν θα αντέξει νέα οριζόντια μέτρα χωρίς ένα φως στο τούνελ της εξαετούς σκληρής λιτότητας.

Παράλληλα ο κ. Σαμαράς θα διαπιστώσει ιδίοις όμμασι τις προθέσεις των δανειστών μας για το ελληνικό ζήτημα.
Στον αντίποδα των προθέσεων Σαμαρά ήταν η δήλωση του αρμόδιου Επιτρόπου Νομισματικών Υποθέσεων Ολι Ρεν, σε σχετική ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Νάντιας Βαλαβάνη, ότι η συζήτηση για το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους μετατίθεται για το ερχόμενο καλοκαίρι και ότι για τις χώρες που δεν πληρούν το όριο του 75% η επιτήρηση θα συνεχίζεται.

Πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών είχαν μια ευκαιρία να συζητήσουν για τη Σύνοδο Κορυφής χθες το βράδυ στο Μαξίμου αμέσως μετά τη συνάντηση Σαμαρά - Βενιζέλου. Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Οικονομικών κλήθηκε στο Μαξίμου με αφορμή τη δυσαρέσκεια που έχει προκληθεί στο ΠΑΣΟΚ σχετικά με τις διαρροές για αύξηση ορίων ηλικίας και νέες νομοθετικές παρεμβάσεις για μείωση συντάξεων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από