Η αμερικανική τράπεζα JPMorgan Chase συνήψε συμφωνία με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης για να πληρώσει το ποσό ρεκόρ των 13 δισ. δολαρίων και να βάλει έτσι τέλος σε μια σειρά διώξεων, σύμφωνα με την Wall Street Journal.
Επικαλούμενη πηγή που γνωρίζει το θέμα, η οικονομικη εφημερίδα διευκρίνιζε χθες, Σάββατο, πως η συμφωνία αυτή, η οποία έχει στόχο τη διευθέτηση μιας σειράς διώξεων που συνδέονται με την κρίση των παραγώγων των ενυπόθηκων δανείων υψηλού κινδύνου (subprime), συνήφθη το βράδυ της Παρασκευής ανάμεσα στον υπουργό Δικαιοσύνης Έρικ Χόλντερ, τον υφυπουργό Δικαιοσύνης Τόνι Γουέστ και το νομικό σύμβολο της JPMorgan Στίβεν Κάτλερ.
Σύμφωνα με τους Wall Street Journal, οι οποίοι αναφέρονται επίσης σ' αυτή την προκαταρκτική συμφωνία, ο χαρισματικός πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Τζέιμι Ντάιμον συμμετείχε επίσης στις συνομιλίες.
Αν επιβεβαιωθεί το ποσό, θα πρόκειται για το μεγαλύτερο που έχει καταβληθεί ποτέ από αμερικανική εταιρεία σε τέτοιου είδους συμφωνία με την κυβέρνηση. Θα είναι επίσης μεγαλύτερο από τα 11 δισεκ. δολάρια που είχαν αναφερθεί το καλοκαίρι από τον αμερικανικό Τύπο.
Η συμφωνία αυτή δεν αφορά μια ποινική έρευνα εναντίον της τράπεζας που διεξάγεται από δικαστήριο του Σακραμέντο, στην Καλιφόρνια, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Ωστόσο με την εν λόγω συμφωνία θα διευθετηθούν οι προσφυγές στις οποίες έχει προχωρήσει η FHFA, μια κανονιστική αρχή για τα στεγαστικά δάνεια στις ΗΠΑ που κατηγορεί την JPMorgan ότι εξαπάτησε τους οργανισμούς αναχρηματοδότησης Fannie Mae και Freddie Mac πουλώντας τους subprime πριν από την κρίση. Θα διευθετηθούν επίσης οι προσφυγές τις οποίες έχει ασκήσει η δικαιοσύνη της Πολιτείας της Νέας Υόρκης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από