Έκλεισε τα φώτα στη Μάλαγα ο Ολυμπιακός και πέτυχε μεγάλη νίκη (69-61) στην πρεμιέρα της Ευρωλίγκα ξεκινώντας με το δεξί τον μακρινό δρόμο προς το Μιλάνο όπου θα γίνει το φάιναλ φορ.

Οι Ισπανοί έδειχναν ικανοί για το διπλό, αλλά στο πιο κρίσιμο σημείο οι Αμερικανοί του ζωγραφιστού (Πέτγουεϊ-Σίμονς-Ντάνστον) σκέπασαν τη ρακέτα μοιράζοντας συνολικά 4 κοψίματα και κατεβάζοντας 19 ριμπάουντ βάζοντας τα πράγματα στη θέση τους και γνωρίζοντας την αποθέωση από τους 9000 φίλους του Ολυμπιακού.

Ουσιαστικά όταν οι Πρωταθλητές Ευρώπης βρέθηκαν πίσω με 10 πόντους στο 28’ (35-45) συνειδητοποίησαν τον κίνδυνο να ξεκινήσουν με ήττα στην έδρα τους και να μείνουν από νωρίς πίσω. Εκεί έδειξαν ότι έχουν σφυγμό και «στραγγάλισαν» τη Μάλαγα στην άμυνα.

Οι Αμερικανοί έπαιρναν τα ριμπάουντ και οι Έλληνες έφευγαν στον αιφνιδιασμό με αποτέλεσμα το εντυπωσιακό σερί 25-4 σε επτά λεπτά που έκρινε ουσιαστικά τον αγώνα (60-49 στο 35΄).

Ο Πέτγουεϊ παίρνει δικαιωματικά τον τίτλο του mvp του αγώνα, καθώς ήταν εξαιρετικός σε άμυνα και επίθεση, αλλά φρενήρη ρυθμό έδωσαν όταν χρειάστηκε ο Μάντζαρης με δίδυμο είτε τον Λό είτε τον Σλούκα (που με 8 πόντους και 6 ασίστ ήταν και πάλι μέσα στους κορυφαίους).

Όσο για τον αρχηγό Βασίλη Σπανούλη, «έφαγε» πολύ ξύλο αλλά έμεινε όρθιος και σε επίθεση (13π.) και σε οργάνωση (5 ασιστ) δίνοντας σημαντική βοήθεια. Ήταν μάλιστα ο άνθρωπος που κράτησε όρθια την ομάδα στο «χλωμό» πρώτο δεκάλεπτο όπου πέτυχε πάνω από τους μισούς πόντους του (7).

Το μουδιασμένο ξεκίνημα των γηπεδούχων στο δεύτερο μέρος, έφερε πολύ εύκολα τους Ισπανούς στο +12 (38-26 στο 23’) καθώς η αμυντική λειτουργία των γηπεδούχων είχε μπλοκάρει περισσότερο από τις επιπόλαιες επιθέσεις, όπου επέτρεπαν στους γρήγορους παίκτες του Πλάθα να βγάζουν εύκολα καλάθια στον αιφνιδιασμό.

Με την είσοδο του Λο και του Σλούκα πάντως στο ίδιο σχήμα ο Ολυμπιακός απέκτησε ταχύτητα και απάντησε με ένα σερί 9-0 (35-38 στο 26’) αλλά κάπου εκεί έκλεισε και πάλι το…ρεύμα.

Το ρολόι του Πρίντεζη στα τρίποντα δεν έβρισκε στόχο και έτσι οι Ισπανοί απάντησαν με έναν δικό τους σερί 8-0 (35-45 στο 28’). Κάπου εκεί οι Πρωταθλητές Ευρώπης…έσβησαν τα φώτα στους φιλοξενούμενους.

Έτσι ενώ το παιχνίδι έδειχνε να ξεφεύγει, οι γηπεδούχοι θυμήθηκαν ότι μπορούν να παίξουν άμυνα και από αυτήν πήραν και την ενέργεια στην επίθεση όπου ήρθε αρχικά καταιγισμός τριπόντων (3/3 από Πρίντεζη, Λοτζέσκι και Πέτγουεϊ) ενώ λίγο αργότερα με Λοτζέσκι και Ντάντστον (από μια βολή έκαστος) ο Ολυμπιακός πέρασε μπροστά (46-45 στο 31’) για πρώτη φορά μετά το πρώτο καλάθι του αγώνα. Και το νερό είχε ήδη μπει στο αυλάκι.

Στο πρώτο ημίχρονο ο πονοκέφαλος του Ολυμπιακού ήταν στην άμυνα. Οι Ισπανοί επέβαλλαν νωρίς το ρυθμό τους τρέχοντας ασταμάτητα (προηγήθηκαν 17-8 στο 6’) με τον Σλοβένο Ζόραν Ντράγκιτς να μιμείται τον αδελφό του (που μας «εκτέλεσε» με τη Σλοβενία στο Ευρωμπάσκετ) και να οδηγεί τη Μάλαγα με 12π. στο πρώτο μέρος χωρίς να χάσει σούτ (1/1δ., 3/3τρ.) αφού δεν μπόρεσε να τον περιορίσει ούτε ο Μάντζαρης, ούτε ο Σλούκας. Μάλιστα οι φιλοξενούμενοι ξεκίνησαν τον αγώνα με 3/6 τρίποντα.

Οι προσωπικές ενέργειες του Βασίλη Σπανούλη στο πρώτο δεκάλεπτο (7π.) και τα 2/2 τρίποντα του Μπρέντ Πέτγουεϊ μαζί με ένα εντυπωσιακό κόψιμο, έφερε προς στιγμήν τον Ολυμπιακό σε απόσταση βολής (24-25 στο 15’) αλλά η έλλειψη συγκέντρωσης στην άμυνα που μεταξύ άλλων έδωσε την ευκαιρία στους Ισπανούς να ανανεώσουν οκτώ φορές τις επιθέσεις τους στο πρώτο εικοσάλεπτο, στοίχισε με αποκορύφωμα το χαμένο ριμπάουντ στα 12΄΄ με τον Κάλογουεϊ να ευστοχεί στην εκπνοή σε τρίποντο διαμορφώνοντας το 33-26 ως σκορ ημιχρόνου τη στιγμή που οι γηπεδούχοι είχαν την ευκαιρία (αν έπαιρναν το ριμπάουντ) να μειώσουν ακόμα και στον πόντο.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας, άλλαζε συνέχεια τους ψηλούς για να βρει το πιο κατάλληλο σχήμα, αλλά το 3ο φάουλ του Ντάνστον στο 16΄ δημιούργησε έξτρα πρόβλημα στην φρόντ λάιν των Πρωταθλητών Ευρώπης που είχαν πρώτο ριμπάουντερ τον Πρίντεζη στο ημίχρονο (5ρ.).

Οι γηπεδούχοι με άμυνα για όσκαρ λοιπόν στο δεύτερο ημίχρονο (και κυρίως στο τελευταίο δεκάλεπτο) πήραν τη νίκη κρατώντας άποντο στο δεύτερο ημίχρονο τον Ντράγκιτς και εξουδετερώνοντας πλήρως τον Γκρέιντζερ.

Ολυμπιακός (13/33δίπ., 11/26τρίπ., 10/14β., 24-10ρ., 21ασ., 5κλ., 4κοψ., 11λ): Πέτγουεϊ 13 (2/4δίπ., 3/4τρίπ., 2-2 ριμπ., 2κοψ.), Λο, Ντάνστον 3 (1τρ., 4-3 ριμπ.), Σπανούλης 13 (2/3δίπ., 1/5τρίπ., 6/6β., 1-0 ριμπ., 5ασ., 1κλ., 4λαθ.), Περπέρογλου 4, Σλούκας 8 (1/2δίπ., 2/3τρίπ., 0/1β., 2-0 ριμπ., 6 ασιστ., 1κλεψ.), Σίμονς 4 (8ριμπ., 2κοψ.), Πρίντεζης 9 (3/7δίπ., 1/4τρίπ., 4-1 ριμπ., 2ασ., 1λ.), Μάντζαρης 3 (1), Λοτζέσκι 12 (1/5δίπ., 3/4τρίπ., 1/2β., 3-1 ριμπ., 3ασ., 1κλ., 1λ.)

Ουνικάχα Μάλαγα (13/37δίπ., 8/22τρίπ., 11/16β., 25-15ρ., 10ασ., 6κλ., 3κοψ., 12λ.): Κόντε, Σαμπόνις 2, Βιδάλ 2, Κάλογουεϊ 3 (1), Σουάρεθ 8 (6ριμπ., 4ασ., 2κλ.), Γκρέιντζερ 4 (3ασ., 4λαθ.), Βάσκεθ 12 (5/7δίπ., 2/2β., 10ριμπ., 3κοψ.), Κουζμίνσκας, Ντράγκιτς 12 (1/2δίπ., 3/4τρίπ., 1/2β., 2λ.), Χετσχάιμεϊρ 8 (2), Κέινερ-Μέντλι 9 (2), Στίματς 1

ΜΕ ΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΑΛΛΑΞΑΜΕ ΤΟ ΡΥΘΜΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

«Στο δεύτερο ημίχρονο χάρις στην άμυνα δεν είχαμε την αντίδραση αλλά τη δράση με τις ασίστ και γυρίσαμε το παιχνίδι. Ισοσκελίσαμε τα ριμπάουντ και κάναμε τη διαφορά» τόνισε ο τεχνικός του Ολυμπιακού Γιώργος Μπαρτζώκας που μίλησε και για το τράκ της πρεμιέρας: «Επρεπε να αντιμετωπίσουμε την πολύ καλή άμυνα της Ουνικάχα και το τρακ ορισμένων παικτών που έπαιζαν για πρώτη φορά μπροστά στο κοινό μας. Χρειαστήκαμε χρόνο αλλά ήταν ένα παιχνίδι όπως το περιμέναμε και το οποίο κουραστήκαμε πολύ να το κερδίσουμε.

Η απουσία του Μπέγκιτς ήταν πολύ σημαντική, αλλά ευτυχώς βοήθησαν πολύ στον αέρα και τα τεσσάρια μας (Πρίντεζης-Πέτγουεϊ). Όταν παίξαμε ομαδικά στην επίθεση, φτάσαμε στη νίκη, η οποία είναι σημαντική για την πρεμιέρα, για την αρχή της Ευρωλίγκας, γιατί έπαιξε καλά κι ο αντίπαλος κι ίσως γιατί ήταν η πρώτη γνωριμία μερικών παικτών με τη διοργάνωση και τις δυσκολίες της» κατέληξε ο τεχνικός του Ολυμπιακού ενώ ο συνάδελφός του της Μάλαγα Χοάν Πλάθα παραδέχτηκε: «Όλες οι ομάδες ονειρεύονται να νικήσουν τον Πρωταθλητή Ευρώπης. Φτάσαμε κοντά αλλά τελικά πήραμε ένα πολύ καλό μάθημα