Απούσα από την τελετή απονομής του Νομπέλ Λογοτεχνίας θα είναι η νικήτρια, η καναδέζα διηγηματογράφος Αλις Μονρό όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή ο επικεφαλής της Σουηδικής Ακαδημίας. Ο Πέτερ Ενγκλουντ είπε ότι η υγεία της 82χρονης Μονρό είναι εύθραυστη και έτσι δεν θα παραστεί στην τελετή που θα γίνει τον Δεκέμβριο στη Στοκχόλμη.

Η διακεκριμένη διηγηματογράφος αποκάλυψε το 2009 ότι υποβλήθηκε σε επέμβαση μπαϊπάς της στεφανιαίας καθώς και σε θεραπεία για καρκίνο. Τον περασμένο Ιούνιο είχε δηλώσει ότι σταματά τη συγγραφική της δραστηριότητα και όταν μετά την ανακοίνωση του Νομπέλ ρωτήθηκε αν πρόκειται να αναθεωρήσει απάντησε «δεν το νομίζω, είμαι πια μεγάλη».

«Η υγεία της δεν είναι αρκετά καλή», ανέφερε ο επικεφαλής της Ακαδημίας Πέτερ Ένγκλουντ χωρίς να κάνει γνωστές λεπτομέρειες. «Απαντες οι ενεχόμενοι, περιλαμβανομένης της ίδιας της κυρίας Μονρό, λυπούμαστε γι’ αυτό», προσέθεσε ο επικεφαλής της Σουηδικής Ακαδημίας.

Ο Πέτερ Ενγκλουντ σημείωσε επίσης ότι δεν είναι ακόμη γνωστό ποιος θα αποδεχθεί το Νομπέλ Λογοτεχνίας για λογαριασμό της Μονρό και τι θα γίνει με την καθιερωμένη ομιλία της απονομής.