Πέθανε την Τετάρτη, σε ηλικία 81 ετών, ο ομότιμος καθηγητής Αρχαιολογίας στο ΑΠΘ και πρώην βουλευτής του ΚΚΕ Α’ Θεσσαλονίκης Γιώργος Χουρμουζιάδης.

Η πολιτική κηδεία του θα γίνει την Πέμπτη, στις 16.00, στο κοιμητήριο της Θέρμης.

Ο Χουρμουζιάδης εξελέγη στις εκλογικές αναμετρήσεις του 2000 και του 2004.

Ηταν παντρεμένος και είχε δύο κόρες. Εξέδωσε σειρά βιβλίων για την αρχαιολογία και τη θέση του αρχαιολόγου.

Για έναν περίπου χρόνο, το 1998, επιμελείτο και παρουσίαζε σειρά εκπομπών για την αρχαιολογία στον πολιτιστικό ραδιοφωνικό σταθμό της ΕΡΤ (9.58). Η εκπομπή του έγινε βιβλίο και κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Νησίδες» και τον 9.58 με τίτλο «Λόγια από χώμα» (αφορά στις εμπειρίες του από τις ανασκαφικές δραστηριότητες ειδικά στους προϊστορικούς οικισμούς) της Θεσσαλίας απ’ όπου άρχισε και στο Δισπηλιό της Καστοριάς όπου βρισκόταν μέχρι το περασμένο καλοκαίρι και επιστατούσε τη συνέχιση των ανασκαφών.

Νοσηλευόταν από τον περασμένο Σεπτέμβριο, καθώς διαγνώστηκε με προχωρημένο καρκίνο.

Ο ίδιος είχε γράψει για τον εαυτό του:

Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη και θα ήθελα να πεθάνω στην Κεντρική Ασία, ακριβώς πάνω στο Δρόμο του Μεταξιού. Άρχισα να γράφω από οκτώ χρονώ. Στην αρχή έγραφα κρυφά, προσευχές και βωμολοχίες.

Υστερα εκθέσεις ιδεών, ποιήματα. Αποπειράθηκα να γράψω κι ένα μυθιστόρημα: «Το κορίτσι με τα γκρίζα μαλλιά».

Από τότε δεν σταμάτησα να γράφω παντού και τα πάντα. Διηγήματα, θεατρικά μονόπρακτα, σενάρια, αρχαιολογικά άρθρα, βιβλιοκρισίες, διαλέξεις, δοκίμια, ευθυμογραφήματα, συστατικές επιστολές, εγκυκλοπαιδικά λήμματα, ανακοινώσεις για επιστημονικά συνέδρια, πολιτικές προκηρύξεις και πολιτικά άρθρα, επιφυλλίδες σε εφημερίδες, στίχους για λαϊκά τραγούδια, χαιρετισμούς για πολιτικές συγκεντρώσεις, ακόμα και για ένα γάμο στο Ασχαμπάτ, όπου με είχανε καλέσει, όταν επισκέφτηκα το Τουρκμενιστάν.

Εγραψα εισηγητικές εκθέσεις για διδακτορικές διατριβές και εκλογές καθηγητών, κείμενα διαφημίσεων, «αγορεύσεις» για τη Βουλή, «κατ’ αρχήν» και «κατ’ άρθρον».

Έγραψα και δυο επικήδειους, έναν για τον Κίτσο Μακρή και έναν για τον Μανόλη Ανδρόνικο! Και σε έναν τοίχο, όταν ήμουνα πρόσκοπος, έγραψα με μεγάλα κόκκινα γράμματα «Σ’ αγαπώ».

Κι όσο περνάει ο καιρός γράφω ασταμάτητα, γιατί εκείνο που θέλω να γράψω δεν το έγραψα ακόμα! Κι όταν πια δεν έχω τι άλλο να γράψω θα πάρω το Δρόμο του Μεταξιού!»

Συλλυπητήρια μηνύματα

ΚΚΕ: «Ο Γ. Χουρμουζιάδης διακρίθηκε για το πλούσιο επαγγελματικό, ακαδημαϊκό και επιστημονικό του έργο»

Ανακοίνωση εξέδωσε το ΚΚΕ μετά την αγγελία του θανάτου του Γιώργου Χουρμουζιάδη:

«Το ΚΚΕ με θλίψη ανακοινώνει τον θάνατο του συντρόφου Γιώργου Χουρμουζιάδη.

»Ο σ. Γ. Χουρμουζιάδης, ομότιμος καθηγητής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1932, όπου και σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ.

»Το 1981 έγινε μέλος του ΚΚΕ και στο 13ο Συνέδριο του Κόμματος, το 1991, εκλέχθηκε μέλος της Κεντρικής του Επιτροπής.

»Υπηρέτησε το Κόμμα και τον λαό της Θεσσαλονίκης από διάφορες θέσεις και ως βουλευτής της Α’ Θεσσαλονίκης, όπου εκλέχθηκε στις εκλογές του 2000 και του 2004. Παρέμεινε μέλος του Κόμματος ως το τέλος της ζωής του.

»Ο σ. Γ. Χουρμουζιάδης διακρίθηκε για το πλούσιο επαγγελματικό, ακαδημαϊκό και επιστημονικό του έργο, ιδιαίτερα στους κλάδους της ιστορίας, της αρχαιολογίας και της μουσειολογίας.

»Δίδαξε στη Μέση Εκπαίδευση τα χρόνια 1961 – 1964 και το 1965 ορίστηκε Έφορος Αρχαιοτήτων Θεσσαλίας. Το 1973 έγινε Διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, ενώ την περίοδο 1976 – 1978, ως υπότροφος της Alexander v. Humbolt στη Χαϊδελβέργη, μετεκπαιδεύτηκε στην Ευρωπαϊκή Ιστορία.

»Το 1981 εκλέχθηκε καθηγητής της Προϊστορικής Αρχαιολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και κοσμήτορας το 1983.

»Το 1985 έγινε αντιπρύτανης στο ΑΠΘ. Ασχολήθηκε με την έρευνα της Νεολιθικής Περιόδου κάνοντας ανασκαφές σε προϊστορικούς οικισμούς της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας, επίσης ασχολήθηκε συστηματικά με τη Μουσειολογία και οργάνωσε ειδικά φροντιστήρια στο ΑΠΘ.

»Υπήρξε πρωτοπόρος στη διάδοση και στην Ελλάδα των θεωρητικών «κινημάτων» της Αρχαιολογίας, που αναπτύχθηκαν στην Αμερική και στην Ευρώπη και εξέδωσε και διηύθυνε γι’ αυτό τον σκοπό τα περιοδικά «Ανθρωπολογικά» (1978 – 1982), «Γόρδων» (1991 – 1995) και «Ανάσκαμμα» (2008-2013).

»Συνέγραψε 5 βιβλία και ανέπτυξε πλούσια αρθρογραφία, ενώ ταυτόχρονα υπήρξε μέλος πολλών Ευρωπαϊκών Αρχαιολογικών Ινστιτούτων. Από το 1992 ο σ. Γ. Χουρμουζιάδης διηύθυνε τις ανασκαφές στον προϊστορικό λιμναίο οικισμό του Δισπηλιού Καστοριάς και υπήρξε, επίσης, επιστημονικός υπεύθυνος για το πρόγραμμα LIFE, για την οργάνωση στην περιοχή της λίμνης Καστοριάς του πρώτου Οικομουσείου, με βάση τα αποτελέσματα των ανασκαφών στο Δισπηλιό.

»Το ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στη σύζυγο και την οικογένειά του.

Η κηδεία του σ. Γ. Χουρμουζιάδη θα γίνει από τα Κοιμητήρια Αναστάσεως του Κυρίου, την Πέμπτη 17 Οκτώβρη στις 4 μ.μ. και θα είναι πολιτική».

Την ιδιαίτερη λύπη του εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Βαγγέλης Βενιζέλος για το θάνατο του καθηγητή και πρώην βουλευτή Γ. Χουρμουζιαδη.

«Ο Γ. Χουρμουζιάδης υπηρέτησε το πανεπιστήμιο, την αρχαιολογική επιστήμη και υπηρεσία αλλά και την μαχόμενη πολιτική με ασυνήθιστη πνευματική εντιμότητα και ευαισθησία» ανέφερε στη δήλωσή του ο Ευάγγελος Βενιζέλος εκφράζοντας τα συλλυπητήρια του στους οικείους του Γ. Χουρμουζιαδη.

Την ακόλουθη συλλυπητήρια δήλωση για τον θάνατο του Γιώργου Χουρμουζιάδη, έκανε ο υπουργός Πολιτισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος:

«Αφοσιωμένος ερευνητής της Ελληνικής αρχαιολογίας, ακάματος πανεπιστημιακός δάσκαλος, ο Γιώργος Χουρμουζιάδης υπήρξε μια πολυσχιδής προσωπικότητα. Μία από εκείνες τις σοβαρές και συνάμα ενθουσιώδεις φυσιογνωμίες της Ελληνικής επιστημονικής κοινότητας, στις οποίες οφείλουμε την προστασία και την ανάδειξη της κληρονομιάς μας και επομένως, μέσα από αυτή, της ταυτότητάς μας.

Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του».Επίσης σε ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) αποχαιρετά «τον δάσκαλο και συνάδελφο, καθηγητή Γ. Χ. Χουρμουζιάδη, ανανεωτή της αρχαιολογικής σκέψης στην Ελλάδα και εισηγητή της θεωρητικής συζήτησης στην ελληνική αρχαιολογία, ακαταπόνητο επιμελητή αρχαιοτήτων στην Θεσσαλία, δάσκαλο αρκετών γενεών αρχαιολόγων, διανοητή, βουλευτή του ΚΚΕ, διευθυντή των ανασκαφών του λιμναίου οικισμού Δισπηλιού».

«Ο Γ. Χουρμουζιαδης πήρε σήμερα τον δικό του Δρόμο του Μεταξιού…» καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΕΑ.

Ο συντονιστής Παιδείας και Θρησκευμάτων-Πολιτισμού και Αθλητισμού του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Ο θάνατος του Γιώργου Χουρμουζιάδη μας γέμισε μεγάλη θλίψη. Υπήρξε ένας διανοούμενος με την πλήρη έννοια του όρου καθώς, εκτός από το επιστημονικό του έργο, ανέπτυξε μεγάλη κοινωνική και πολιτική δράση, υπηρετώντας σταθερά τις αξίες της Αριστεράς και της Δημοκρατίας. Η επιστημονική κοινότητα θρηνεί έναν μεγάλο επιστήμονα, το έργο του οποίου άνοιξε νέους δρόμους και θα μείνει για πάντα σημείο αναφοράς στην ελληνική αρχαιολογία. Στην οικογένειά του και στους συντρόφους του, εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια».