Σκιά διαπλοκής μεταξύ του κόμματος της Ανγκελα Μέρκελ και της BMW δημιουργεί η αποκάλυψη του γερμανικού κόμματος της Αριστεράς Ντι Λίνκε ότι οι Χριστιανοδημοκράτες δέχθηκαν μια μεγάλη δωρεά από τρεις μεγαλομετόχους της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας λίγες ημέρες προτού η Γερμανία μπλοκάρει την εισαγωγή αυστηρότερων κανονισμών στην Ευρωπαϊκή Ενωση για τις εκπομπές ρύπων από τα αυτοκίνητα.

Το αντιπολιτευόμενο κόμμα της Αριστεράς αναφέρθηκε στην δωρεά την Τρίτη, ως απόδειξη – κατά το ίδιο – μιας ιδιαιτέρως στενής σχέσης μεταξύ της Μέρκελ και των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών.

Η επιμονή της Γερμανίας οδήγησε τους υπουργούς Περιβάλλοντος της ΕΕ να καθυστερήσουν τη συμφωνία για τους προτεινόμενους κανονισμούς, οι οποίοι προβλέπεται να τεθούν σε ισχύ το 2020.

Το κόμμα της Μέρκελ παραδέχθηκε ότι έλαβε ποσό ύψους 690.000 ευρώ από στελέχη της BMW την περασμένη εβδομάδα. Ωστόσο, υποστήριξε ότι η αποδοχή της δωρεάς ήταν «εντελώς άσχετη με κάθε μεμονωμένη πολιτική απόφαση».

Οι τρεις μεγαλομέτοχοι, όλοι τους μέλη της ίδιας οικογένειας, κατέχουν σχεδόν το ήμισυ των μετοχών της BMW, τα πολυτελή αυτοκίνητα της οποίας εκπέμπουν κατά μέσον όρο πολύ περισσότερους ρύπους από το προτεινόμενο όριο των 95 γραμμαρίων διοξειδίου του άνθρακα ανά χιλιόμετρο.