Σημαντικά ποσά θα κληθούν να καταβάλουν κάθε μήνα ιδιώτες με ετήσιο καθαρό εισόδημα άνω των 100.000 ευρώ, εφόσον τους παρέχονται υπηρεσίες προστατευτικής φύλαξης από την Ελληνική Αστυνομία.

Σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης που έχει διαβιβαστεί από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προς υπογραφή από τον συναρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τροποποιεί το υφιστάμενο πλαίσιο, μετά από πρωτοβουλία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης.

Με τις νέες ρυθμίσεις που προωθούνται θα προβλέπεται ότι οι ιδιώτες στους οποίους παρέχονται υπηρεσίες προστατευτικής φύλαξης (φρούρηση-συνοδεία ασφάλειας) από την Ελληνική Αστυνομία και έχουν συνολικό ετήσιο καθαρό ατομικό εισόδημα που υπερβαίνει τα 100.000 ευρώ, θα καταβάλλουν μηνιαίως ως τέλος υπέρ του Δημοσίου τα ποσά των 2.000 ευρώ για κάθε αστυνομικό που διατίθεται για την εκτέλεση των συγκεκριμένων υπηρεσιών και των 50 ευρώ ανά ημέρα, για κάθε διατιθέμενο όχημα.

Για τις προθέσεις του υπουργείου ενημερώνει, με έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας. Το έγγραφο διαβιβάστηκε μετά από ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κώστα Τριαντάφυλλου για την αστυνομική φύλαξη ιδιωτών.

Ο βουλευτής είχε ζητήσει να ενημερωθεί πόσοι ιδιώτες έχουν σήμερα αστυνομική φύλαξη, ποιες ιδιότητες κατέχουν αλλά και πόσα είναι τα έσοδα που έχει εισπράξει μέχρι σήμερα το Δημόσιο από την πληρωμή εξόδων φύλαξης.

Ως προς το τελευταίο ερώτημα, και βάσει των στοιχείων που διαβιβάστηκαν στη Βουλή από τον κ. Δένδια, φαίνεται ότι τα ποσά αυτά είναι περιορισμένα. Αναφέρεται ειδικότερα ότι από τις 15.03.2012 που εκδόθηκε η πρώτη ΚΥΑ για την παροχή υπηρεσιών και μέσων από την ΕΛ.ΑΣ προς ιδιώτες, ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ, με καταβολή ανταλλάγματος, και μέχρι την 18.09.2013, έχει κατατεθεί συνολικό ποσό ύψους 411.379,63 ευρώ στον Φορέα της Ελληνικής Αστυνομίας.

Με την υφιστάμενη ΚΥΑ, τα έσοδα από την εν λόγω παροχή υπηρεσιών και τη διάθεση μέσων εισπράττονται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων εσόδων και περιέρχονται στον Κρατικό Προϋπολογισμό ως δημόσιο έσοδο, προσαυξημένων ισόποσα των πιστώσεων του προϋπολογισμού της Ελληνικής Αστυνομίας ενώ ποσοστό 4% των εισπρακτέων αποδίδονται απευθείας στα ασφαλιστικά ταμεία του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ως προς τους ιδιώτες στους οποία διατίθενται υπηρεσίες φύλαξης, ο κ. Δένδιας απαντά ότι «όπως είναι ευνόητο τα στοιχεία που αφορούν στην προστασία προσώπων, δεν είναι ανακοινώσιμα για λόγους ασφαλείας, αφού είναι δυνατόν να λάβουν γνώση τρίτα πρόσωπα».

Σημειώνει ωστόσο επανεξετάζονται τακτικά τα δεδομένα για τη συνέχιση ή τη διακοπή της προστασίας, ανάλογα με την εσωτερική ή διεθνή επικαιρότητα, τις πληροφορίες-εκτιμήσεις των αρμοδίων υπηρεσιών ασφαλείας ή αν οι λόγοι που επέβαλαν την προστασία αυτή εξέλιπαν. Οι Επιτροπές που εξετάζουν τα στοιχεία αυτά συνεδριάζουν ανά εξάμηνο. Ειδικά όμως τα μέτρα προστασίας των ιδιωτών επανεξετάζονται ανά τρίμηνο.

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης αναφέρει, επίσης, ότι ο αριθμός των αστυνομικών που διατίθενται για τον σκοπό αυτό αυξομειώνεται συνεχώς, λόγω των απαιτήσεων που ανακύπτουν για την προστασία προσώπων, κυρίως σε Δικαστές που εκδικάζουν ειδικές υποθέσεις, σε Διπλωματικές αποστολές κλπ.