Η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, τα κόμματα και ο κόσμος του ελληνικού μπάσκετ εξέφρασαν τη Δευτέρα τη θλίψη τους για την απώλεια του δημοσιογράφου Φίλιππου Συρίγου ο οποίος πέθανε σε ηλικία 65 ετών ύστερα από άνιση μάχη με τον καρκίνο.

Πληροφορούμενος την είδηση του θανάτου του Φίλιππου Συρίγου, ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η ανυποχώρητη, αιχμηρή δημοσιογραφική γραφή του Φίλιππου Συρίγου υπήρξε επί δεκαετίες σημείο αναφοράς για κάθε φίλαθλο. Ενώ η φωνή του συνοδεύει τις καλύτερες αναμνήσεις μας από την πορεία του ελληνικού μπάσκετ προς την καταξίωση στην κοινωνία μας και προς τις μεγάλες, διεθνείς διακρίσεις. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του».

Τη θλίψη του για την απώλεια του δημοσιογράφου Φίλιππου Συρίγου εξέφρασε τη Δευτέρα και ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιάννης Ανδριανός, ο οποίος σε δήλωσή του ανέφερε:

«Ο Φίλιππος Συρίγος συνδέθηκε στη συνείδηση των Ελλήνων τόσο με τη μετάδοση μεγάλων στιγμών του ελληνικού αθλητισμού, όσο και με την ερευνητική δημοσιογραφία την οποία υπηρέτησε με πάθος. Στους οικείους του, καθώς και στη δημοσιογραφική οικογένεια εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια».

«Δεν δίσταζε να πηγαίνει κόντρα στο ρεύμα»

Σε ανακοίνωσή του για την απώλεια του Φίλιππου Συρίγου ο ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισε πως ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος μεταξύ άλλων «δυνάμωσε τη φωνή όσων είπαν όχι στην καταστροφική για τη χώρα διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004».

Η ανακοίνωση του τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε:

«Εκφράζουμε την θλίψη μας για την απώλεια του Φίλιππου Συρίγου και τα θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του.

Τον γνωρίσαμε με αφορμή μεγάλες στιγμές του ελληνικού αθλητισμού, μας πρόσφερε με την ευθύτητα της γνώμης και το έγκυρο ρεπορτάζ του μια άλλη ανάγνωση στα αθλητικά και κοινωνικά πράγματα της χώρας.Δεν δίσταζε να πηγαίνει κόντρα στο ρεύμα της εποχής. Δυνάμωσε τη φωνή όσων είπαν όχι στην καταστροφική για τη χώρα διοργάνωση των Ολυμπιακών αγώνων του 2004, πρόσφερε πάντα την προσωπική του συμβολή στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και του αθλητικού κόσμου για σοβαρά προβλήματα, όπως η βία και το ντόπινγκ στον αθλητισμό. Έδειχνε πάντα με παρρησία τους υπεύθυνους, με προσωπική στοχοποίηση από αυτούς που δικαίως έθιγε με τη πένα και τον αιχμηρό λόγο του.Έφυγε ένας μαχητής, ένας ασυμβίβαστος της αθλητικής δημοσιογραφίας».

Ανακοίνωση για τον θάνατο του Φίλιππου Συρίγου εξέδωσε το μεσημέρι της Δευτέρας το ΠΑΣΟΚ:

Εκφράζουμε τη λύπη μας για τον θάνατο του Φίλιππου Συρίγου, ενός ανθρώπου που κέρδισε επάξια το χαρακτηρισμό του «μαχόμενου δημοσιογράφου». H φωνή του θα μας θυμίζει για πάντα μία από τις ομορφότερες σελίδες του ελληνικού αθλητισμού, την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 1987 από την εθνική μας ομάδα του μπάσκετ. Τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του».

Νωρίτερα η Δημοκρατική Αριστερά είχε σπεύσει να εκδώσει και εκείνη ανακοίνωση για την απώλεια του Φίλιππα Συρίγου.

«Φτωχότερη είναι η ελληνική δημοσιογραφία μετά τον θάνατο του Φίλιππου Συρίγου που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 65 ετών. Ήταν ένας μαχητικός δημοσιογράφος που συνέδεσε τη φωνή του με το ελληνικό μπάσκετ και ιδιαίτερα με τον θρίαμβο της Εθνικής ομάδας μπάσκετ το 1987 όταν κατέκτησε το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Η κριτική στάση του στην υπόθεση των Ολυμπιακών Αγώνων και τα ζητήματα που ανέδειξε, τον κατατάσσουν στους κορυφαίους δημοσιογράφους. Η Δημοκρατική Αριστερά εκφράζει στους οικείους του τα θερμά της συλλυπητήρια».

«»Αντίο» σε έναν μεγάλο»

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης είπε «»αντίο» σε έναν μεγάλο», όπως ανέφερε σε ανάρτησή της στην επίσημη ιστοσελίδα της:

«Ο πρόεδρος Γιώργος Βασιλακόπουλος και το ΔΣ της ΕΟΚ εκφράζουν τη θλίψη τους για την απώλεια ενός πραγματικού δημοσιογράφου, ενός ανθρώπου που έδωσε μάχες για το άθλημα που όλοι αγαπάμε και υπηρετούμε. Εκφράζουν τα ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια του Φίλιππα Συρίγου, ο οποίος διέγραψε από την αρχή ως το τέλος τη δική του πορεία, έγραψε τη δική του ιστορία όπως αυτός ήθελε και μας την αφηγήθηκε με τον δικό του μοναδικό τρόπο και την τόσο οικεία φωνή του, αφήνοντας πίσω του μια μεγάλη κληρονομιά».

Ο Νίκος Γκάλης έγραψε στην προσωπική σελίδα του στο facebook: «Μια ηχηρή φωνή του μπάσκετ σίγησε νωρίς… Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του Φίλιππα Συρίγου».

Για την απώλεια του Φίλιππου Συρίγου η ΕΣΗΕΑ ανέφερε:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ αποχαιρετά με θλίψη τον συνάδελφο αθλητικογράφο Φίλιππο Συρίγο, ο οποίος απεβίωσε χθες,σε ηλικία 65 ετών.

Ο Φίλιππος Συρίγος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1948. Τη δημοσιογραφική του σταδιοδρομία ξεκίνησε το 1968 στην εφημερίδα «ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ». Στη συνέχεια εργάστηκε στις εφημερίδες «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ», «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ», «SPORTDAY», το περιοδικό «ΤΡΙΠΟΝΤΟ», στον Ρ/Σ «NOVA ΣΠΟΡ FM» και στους τηλεοπτικούς σταθμούς «MEGA», «ANTENNA» και «NOVA».

Ο Φίλιππος Συρίγος ήταν ο δημοσιογράφος που «σύστησε» το μπάσκετ στους έλληνες φιλάθλους. Το αγαπημένο του άθλημα και ρεπορτάζ δεν το εγκατέλειψε ποτέ, καθώς υπήρξε μάχιμος δημοσιογράφος έως το τέλος.

Με την αρθρογραφία του, για περισσότερα από 40 χρόνια, ενόχλησε πολλούς και για το λόγο αυτό αντιμετώπισε απειλές και επιθέσεις. Ο ίδιος δε λύγισε ποτέ. Υποστήριξε μέχρι τέλους τις απόψεις του, αν και πολλές φορές αυτές ήταν κόντρα στο κυρίαρχο ρεύμα της εποχής. Ο Φίλιππος Συρίγος αφήνει βαριά κληρονομιά και μεγάλη παρακαταθήκη στις νεώτερες γενιές των δημοσιογράφων καθώς, με τον τρόπο που άσκησε τη δημοσιογραφία, δίδαξε πώς μία πετυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία μπορεί να επιτευχθεί χωρίς εκπτώσεις και συμβιβασμούς.

Η κηδεία του Φίλιππου Συρίγου έγινε σήμερα στις 11 π.μ. στο Νεκροταφείο Αναστάσεως του Πειραιά, χωρίς δημοσιότητα, σύμφωνα με την επιθυμία της οικογένειας, σε στενό οικογενειακό και φιλικό κύκλο.

Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ εκφράζει στους οικείους του τα ειλικρινή του συλλυπητήρια και αποχαιρετά τον εκλεκτό συνάδελφο που τίμησε με τη διαδρομή του την ελληνική δημοσιογραφία».