Το όνειρο καλά κρατεί για τον Παναγιώτη Γκιώνη που το Σάββατο εξασφάλισε μετάλλιο και στο ατομικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος πινγκ πονγκ της Αυστρίας και την Κυριακή το μεσημέρι (12.00 διαδικτυακά στο Laola.tv) θα διεκδικήσει την είσοδό του στον τελικό !

Στην καλύτερη φάση της καριέρας του βρίσκεται ο Παναγιώτης Γκιώνης, ο οποίος συνεχίζει να εντυπωσιάζει και να κερδίζει το θαυμασμό στο Schwechat-Multiversum του Σβέσατ.

Με την εκπληκτική νίκη του επί του Πορτογάλου Τιάγκο Απολόνια με 4-2, ο Γκιώνης εξασφάλισε σίγουρα το χάλκινο μετάλλιο (δεν διεξάγεται αγώνας για την 3η θέση) μπαίνοντας στα ημιτελικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.

Σε μια από τις καλύτερες εμφανίσεις της καριέρας του ο Ελληνας πρωταθλητής επικράτησε του Πορτογάλου αντιπάλου του με 4-2 σετ (11-7, 11-5, 8-11, 11-6, 7-11, 16-14) και στη συνέχεια αφού σήκωσε το βλέμμα του ψηλά, σαν να ευχαριστούσε το θεό, έπεσε συγκινημένος στο έδαφος, την ώρα που οι διοργανωτές προς τιμήν του έπαιζαν από τα μεγάφωνα συρτάκι και το κοινό τον αποθέωνε !

Μοναδικές στιγμές για ένα μοναδικό αθλητή, ο οποίος το μεσημέρι της Κυριακής (12.00) θα κοντραριστεί με έναν μοντέρνο γίγαντα του αγωνίσματος τον Λευκορώσο Βλαντιμίρ Σαμσόνοφ αλλά πλέον δείχνει ικανός για όλα.

«Τώρα ηρέμησα! Κουράστηκα πολύ, δεν ήθελα με τίποτα να πάει το παιχνίδι στο 3-3, γιατί δεν θα είχα τις απαιτούμενες δυνάμεις και γι’ αυτό βιάστηκα λίγο σε ματς μπολ που είχα. Ευτυχώς έφτασα στον μεγάλο μου στόχο και είμαι πανευτυχής. Νιώθω διπλή χαρά γιατί μετά από το ασημένιο στο ομαδικό κατάφερα να εξασφαλίσω μετάλλιο και στο απλό επίσης για πρώτη φορά στην καριέρα μου. Είχα πει ότι η κλήρωση ήταν δύσκολη, όμως για μένα είχε πολύ μεγάλη σημασία και βαρύτητα η νίκη στον 2ο γύρο επί του Γκάρντος, τον οποίο δεν είχα νικήσει ποτέ! Μου έδωσε φτερά, κατάλαβα ότι είμαι σε πολύ καλή κατάσταση και απέναντι σε πιο βατούς παίκτες μπορούσα να φτάσω ακόμα πιο ψηλά. Δικαιώνονται όλοι οι κόποι μου, και αποδίδουν τους καλύτερους καρπούς στο Σβέσατ. Τώρα εξαργυρώνονται όλες οι θυσίες μου, όλες οι προσπάθειές μου αυτά τα χρόνια. Τώρα θα πάρω ανάσες γιατί έχω δώσει πάρα πολλά παιχνίδια με μεγάλη διάρκεια και θα προσπαθήσω να συγκεντρωθώ για τη νέα κόντρα με τον Σαμσόνοφ γιατί ίσως να μη μου ξαναδοθεί ευκαιρία για είσοδο στον τελικό. Ο «Βλάντι» είναι φοβερός παίκτης βέβαια, είναι πάρα πολύ δύσκολο να τον νικήσω δεύτερη φορά στην ίδια διοργάνωση, αλλά θα τα δώσω όλα γι’ αυτό» τόνισε πανευτυχής ο Γκιώνης.

ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΣΕ ΔΥΟ ΘΡΙΛΕΡ

Νωρίτερα ο πρωταθλητής μας είχε μείνει ζωντανός σε δύο θρίλερ, που του επέτρεψαν να μπει στην οκτάδα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

Αρχικά σε ένα συγκλονιστικό παιχνίδι, μπροστά στο Αυστριακό κοινό, ανέτρεψε το εις βάρος του σκορ και από 1-3, κατάφερε να επικρατήσει με 4-3 σετ του κορυφαίου Αυστριακού παίκτη, του Ρόμπερτ Γκάρντος μετά από αγώνα μίας ώρας και επτά λεπτών. Αν και ο Γκάρντος είχε την ψυχολογία στα ύψη (λόγω της κατάκτησης του χρυσού μεταλλίου στο διπλό ανδρών) και τους θεατές στο πλευρό του δεν άντεξε στο πάθος και τη θέληση του Γκιώνη ο οποίος επικράτησε με 4-3 (11-3, 9-11, 8-11, 5-11, 12-10, 12-10 και 11-6) και μπήκε στις θέσεις 9-16.

Εκεί τον περίμενε σε ένα ακόμα παιχνίδι γκράν γκινιόλ ο Ρώσος Κιρίλ Σκάτσκοφ, επίσης ψηλότερα από τον Παναγιώτη στην παγκόσμια κατάταξη. Ο Ρώσος προηγήθηκε με 3-2 και φάνηκε να δικαιώνει τον τίτλο του φαβορί, αλλά υπολόγιζε χωρίς τον Ελληνα πρωταθλητή που έκανε μια ακόμα ανατροπή και με νέα νίκη με 4-3 (11-6, 4-11, 11-9, 12-14, 9-11, 11-8, 11-7), έκανε πραγματικότητα το όνειρο να προκριθεί για πρώτη φορά στην καριέρα του σε προημιτελικά, μετά από τρεις χαμένες ευκαιρίες (2007, 2009, 2012).

Ο Καλλίνικος Κρεάνγκα αποκλείστηκε στους «32» χάνοντας 4-2 σετ από τον Γάλλο Αντριέν Ματενέ. Στο διπλό ο Γκιώνης και ο Κώστας Παπαγεωργίου αρκέστηκαν τελικά στο πετυχημένο πλασάρισμα στη 16άδα.

Λίγο πριν αρχίσει ο μεγάλος αγώνας του Γκιώνη με τον Σκάτσκοφ έφτασε στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» με πτήση από τη Βιέννη το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής αποστολής.

Ο πρόεδρος της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. Μανώλης Κολυμπάδης δεν έκρυψε τη συγκίνησή του (και που να ήξερε τι τον…περίμενε αργότερα με την πρόκριση του Γκιώνη στα ημιτελικά): «Είναι μία πού μεγάλη επιτυχία. Κι ενώ δεν είναι σωστό τέτοιες στιγμές να μιλάμε προσωπικά, επιτρέψτε μου να πω ότι είμαι από τους πιο ευτυχισμένους ανθρώπους στον κόσμο γιατί μετά από 30 χρόνια το όνειρο έγινε πραγματικότητα. Τα προηγούμενα χρόνια είχαμε ατυχίες και στο τέλος κλαίγαμε. Αυτή τη φορά κλαίμε από χαρά! Με το ασημένιο μετάλλιο επιβραβεύτηκαν οι κόποι και οι θυσίες αυτών των παιδιών. Είμαι επίσης ευτυχής και για την απήχηση που είχε στο φίλαθλο κοινό αυτή η επιτυχία, αλλά και από το ενδιαφέρον που έδειξε προσωπικά ο πρώτος πολίτης της χώρας, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας» τόνισε, ενώ ο έμπειρος Καλλίνικος Κρεάνγκα πανευτυχής επίσης πρόσθεσε:

«Μετά από τόσα χρόνια προσπάθειας στο ομαδικό και πολλές χαμένες ευκαιρίες, αυτή τη φορά ήμασταν αποφασισμένοι ν’ ανέβουμε στο βάθρο των νικητών. Είμαι πολύ χαρούμενος που φτάσαμε στον τελικό, μπορούσαμε να πάρουμε και το χρυσό μετάλλιο, αλλά φυσικά μας αφήνει απόλυτα ικανοποιημένος και η δεύτερη θέση. Η εθνική ομάδα ανδρών του πινγκ πονγκ έχει πάντα ψηλά τον πήχη. Προσωπικά είναι σαν να με… απογειώνει αυτή η επιτυχία στα 41 μου χρόνια. Έχω μεγάλη διάθεση να συνεχίσω, αλλά χρειάζεται βέβαια να μην έχω προβλήματα με τραυματισμούς. Αν πάνε όλα καλά σίγουρα βλέπω και το Ρίο και θα γίνει στόχος να πάρω μέρος και στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βραζιλίας».

Από την πλευρά του ο Κώστας Παπαγεωργίου τόνισε: «Δεν περιγράφονται τα συναισθήματα, ακόμα δεν έχουμε καταλάβει καλά-καλά τι κάναμε. Μας βοηθούν να το καταλάβουμε τα μηνύματα χαράς από την Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες. Είχα και στο παρελθόν ευκαιρίες να κατακτήσω ένα μετάλλιο στο ομαδικό, έστω ως αναπληρωματικός. Η διάκριση ήρθε τώρα και χαίρομαι διπλά διότι συμμετείχα ενεργά και παράλληλα με τις νίκες μου η δική μου συμβολή ήταν εξίσου σημαντική με των άλλων παιδιών. Από τότε που ήρθε στην Ελλάδα ο Καλλίνικος οι φιλοδοξίες της ομάδας είναι υψηλές. Επειδή όμως, είναι αλήθεια ότι η σημερινή ομάδα αποτελείται από μεγάλους σε ηλικία αθλητές, το ζητούμενο τώρα είναι ν’ ανέβει ο πήχης για τους νεότερους και να αισθανθούν κι αυτοί ότι μπορούν να καταφέρουν παρόμοιες διακρίσεις».