Το Νομπέλ Ειρήνης για το 2013 απονέμεται στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων ανακοίνωσε στις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής (ώρα Ελλάδας) η Νορβηγική Επιτροπή, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ της δημόσιας τηλεόρασης της Νορβηγίας που μία ώρα νωρίτερα είχε αποκαλύψει ότι ο ΟΑΧΟ θα λάβει το βραβείο.

Το Νομπέλ Ειρήνης απονεμήθηκε στον ΟΑΧΟ για τις εντεινόμενες προσπάθειές του στην εξάλειψη των χημικών όπλων ανέφερε η Επιτροπή, η οποία στην ανακοίνωσή της σημείωσε: «Τα πρόσφατα γεγονότα στη Συρία, όπου χρησιμοποιήθηκαν ξανά χημικά όπλα, υπογράμμισαν την ανάγκη να ενισχυθούν οι προσπάθειες εξάλειψής τους».

Οπως κάθε χρόνο, ο πρόεδρος της νορβηγικής επιτροπής Νομπέλ ανακοινώνει το όνομα του ή των βραβευθέντων στις 11.00 π.μ. (τοπική ώρα, 12.00 ώρα Ελλάδος) στην αίθουσα του Ινστιτούτου Νόμπελ στο Οσλο.

Ωστόσο το AFP, επικαλούμενορεπορτάζ του νορβηγικού καναλιού NRK ανέφερε μία ώρα νωρίτερα, ότι το βραβείο απονέμεται στον ΟΑΧΑ, μια κίνηση αναμενόμενη από πολλούς, λόγω της κρίσης στη Συρία και των αποκαλύψεων για τη χρήση χημικών όπλων στις εχθροπραξίες μεταξύ του καθεστώτος της Δαμασκού και των δυνάμεων της αντιπολίτευσης.

Ο ΟΑΧΟ εξάλλου, που ιδρύθηκε το 1997 και εδρεύει στη Χάγη, έχει αναλάβει το κρίσιμο έργο της επίβλεψης της διάλυσης του χημικού οπλοστασίου του καθεστώτος Ασαντ, ύστερα από απόφαση του ΟΗΕ.

Η δημόσια τηλεόραση της Νορβηγίας θεωρείται πλέον ιδιαίτερα αξιόπιστη ως προς την ανακοίνωση των ονομάτων των βραβευθέντων: πέρυσι ανακοίνωσε ότι το βραβείο θα λάβει η Ευρωπαϊκή Ενωση μία ώρα πριν από την επίσημη ανακοίνωση, εφέτος έκανε το ίδιο με τον ΟΑΧΟ.

Το βραβείο θα απονεμηθεί στο Πσλο στις 10 Δεκεμβρίου, επέτειο του θανάτου του σουηδού χημικού, μηχανικού και βιομηχάνου Αλφρεντ Νομπέλ, ο οποίος καθιέρωσε την τιμητική αυτή διάκριση.

Ηδη από νωρίς το πρωί της Παρασκευής κυριαρχούσε στα διεθνή μέσα ενημέρωσης η συζήτηση για το ποιος θα λάβει το Νομπέλ Ειρήνης για το 2013: Αλλωστε εφέτος οι υποψήφιοι για το Νομπέλ Ειρήνης ήταν 259, αριθμός ρεκόρ.

Πολλοί προεξοφλούσαν ότι το βραβείο θα δινόταν στη Μαλάλα, τη 16χρονη Πακιστανή που είχε πέσει θύμα της βίας των Ταλιμπάν επειδή διεκδικούσε το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση. Ωστόσο υπήρξαν και άτομα που αντιμετώπισαν με σκεπτικισμό το ενδεχόμενο βράβευσης της Μαλάλα: «Η επιβολή του βάρους ενός Νόμπελ σε ένα παιδί μπορεί να μην επιτρέπεται ηθικά», σχολίασε ο Τίλμαν Μπρουκ, διευθυντής του διεθνούς ινστιτούτου έρευνας για την ειρήνη της Στοκχόλμης (Sipri).

Ο Τόρμπγιορν Γιάγκλαντ, πρόεδρος της επιτροπής των βραβείων, παρέτεινε την αγωνία κάνοντας μια σιβυλλική δήλωση: «Είναι πάντα δύσκολο να γίνει η σωστή επιλογή, αλλά η επιτροπή Νόμπελ δεν δυσκολεύτηκε να συμφωνήσει φέτος».